OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 862 van 19.485 resultaten
recensie
Organisatiekunde
17 februari 2009
Jan Blokland
Organisaties willen zich behoeden voor crisissituaties en gaan zich Angelsaksisch voorbereiden met regels en procedures. Je kunt erop wachten dat er dan iets onverwachts gebeurt dat je net weer niet hebt voorzien. De auteurs van 'Crisis in de hand', Jurriaan Cals, Els Visser en Ruud Plomp stellen in hun boek dat je je dan beter kunt voorbereiden op een meer Rijnlandse wijze. Het boek beschrijft wat je volgens dat model kunt doen als je bedrijf in een crisissituatie terecht komt of als je leiding moet geven onder moeilijke omstandigheden.
recensie
Coaching en trainen
16 februari 2009
Ruud de Jong
3-5 minuten leestijd
Rozemarijn Dols en Josine Gouwens beschrijven de voorwaarden, aanpak, werkwijze en stappen van diverse creatieve sessies, zodat u op ideeën komt en deze kunt uitwerken. Het uiteindelijke doel is om tot innovaties te komen, aldus de inleiding van '50 werkvormen voor creatieve sessies'.
recensie
Algemeen management
16 februari 2009
Kees ter Poorten
2-3 minuten leestijd
Kenneth Blanchard, de schrijver en coauteur van bestsellers als de 'De One Minute Manager' en 'Wie heeft mijn kaas gepikt? ' komt ditmaal met een boek voor de (startende) ondernemer. Het doel van 'De One Minute Ondernemer' is om ondernemers vertrouwd te maken met de elementen die nodig zijn voor succesvol ondernemerschap. Hoewel niet erg vernieuwend, doen Kenneth Blanchard, Don Hutson en Ethan Willis dit vol enthousiasme.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
16 februari 2009
Annelies Bakelaar
Met '186 ideeën om je creativiteit een boost te geven' willen Mandy Wheeler en James de Ville u inspireren en aanzetten tot nieuwe ideeën. Wat mij betreft is het een boekje vol woorden en beelden, zonder vaste structuur. Het ligt nu ergens op de kast.
recensie
Algemeen management
16 februari 2009
Loes Dekker
4-5 minuten leestijd
In het Arabische sprookje van 1001 nacht redt een vrouw zich het vege lijf door het vertellen van verhalen. In de Decamerone, een Italiaanse vertelling uit de veertiende eeuw, verbeidt een groepje jonge mensen dat is gevlucht voor de pest de tijd door elkaar verhalen te vertellen. Bedenk daarbij dat deze twee vertellingen zelf al honderden jaren overleven en het is duidelijk: de kracht van verhalen is enorm. Twee organisatieadviseurs, Suzanne Tesselaar en Annet Scheringa, hebben ervaren dat ook organisaties met deze kracht hun voordeel kunnen doen. Zij schreven onder de titel 'Storytelling handboek' een boek voor het gebruik van organisatieverhalen voor managers, trainers en onderzoekers. Een vernieuwend en prikkelend boek.
recensie
Algemeen management
16 februari 2009
Ewald Theunisse
1-2 minuten leestijd
Kijk, dit is er zo eentje. Een boek waarin de schrijvers, onder het twintigste-eeuwse motto: wil je de hele waarheid, dan moet u ons maar inhuren, nu eens niet de essentiële kaarten in de mouw houden. Maar gewoon een heerlijk, helder handboek voor iedereen, van geïnteresseerd beginner tot fulltime professioneel trainer, die kleine en grote groepen wil stimuleren om creatief te denken.
nieuws
16 februari 2009
Pierre de Winter
4-6 minuten leestijd
Volgens oud-Aegon topman Kees Storm brengt de Balkenende-norm voor salarissen het niveau van het financieel toezicht in gevaar. Aan vice-voorzitter Erik van Laar van het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD) de vraag of die waarschuwing terecht is.
achtergrond
Algemeen management
16 februari 2009
Pierre Spaninks
7-10 minuten leestijd
In de televisieserie Extreme Home Makeover zet Ty Pennington als Grote Timmerman binnen een week een nieuw huis neer voor een ontredderd gezin. De gedachte aan een Business Edition van het populaire programma is verleidelijk, maar voor bedrijven en instellingen die in de problemen zitten, is zo’n quick fix een gevaarlijke illusie.
column
16 februari 2009
Hans van der Loo
2-3 minuten leestijd
Terwijl de onheilstijdingen alsmaar heviger worden, doet de gemiddelde Nederlander alsof zijn neus bloed en gaat lekker op wintersport of carnavallen. Crisis of geen crisis, het leven neemt zijn gewone loop. Is dat een teken van gezonde Hollandse nuchterheid? Of zij we gewoon dom bezig?
recensie
Organisatiekunde
16 februari 2009
Pierre Spaninks
4-6 minuten leestijd
Denken en handelen, op zo’n manier dat het de bedrijfsvoering van een organisatie verbetert en de resultaten versterkt. Zo definieert de Tilburgse hoogleraar Ton Wentink het vakgebied Business Performance Management in zijn gelijknamige boek over sturen op prestatie en resultaat. Taaie kost, maar het zou een vergissing zijn het daarom ongelezen te laten. Daarvoor is de inhoud te belangrijk.
recensie
Marketing
13 februari 2009
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
De eerste kwalificatie die me te binnenschoot toen ik het boek uit had, was; 'een goed handzaam no-nonsense boek met een degelijke inhoud.' Eindelijk eens een boek zonder eindeloze herhalingen of lappen tekst waarvan je het gevoel hebt: 'dat had ook een stuk korter gekund'. Nee, to-the-point en klare taal. Het boek 'Positioneren' geeft op structurele wijze handreikingen om te komen tot datgene waar menig marketeer het meest moeite mee heeft, namelijk keuzes maken. Rik Riezebos en Jaap van der Grinten beschrijven de materie heel toegankelijk en het geheel wordt gecompleteerd met herkenbare voorbeelden.
recensie
Strategisch management
13 februari 2009
Rob van der Marck
Het boek 'Branchmarking' van Rob Adams past in het brede spectrum van moderne marketingboeken. De traditionele marketing lijkt niet meer te werken richting de grillige consumenten en er zijn dus andere manieren nodig om een product of dienst aantrekkelijk te maken. In dit boek wordt het concept branchmarking behandeld, een manier om u te onderscheiden door over de grenzen van uw eigen branche te kijken. Het boek is een verzameling van losse voorbeelden, citaten en ideeën en daarin schuilt zowel de kracht als de zwakte. Het boek leest makkelijk weg en dat hoeft niet altijd van voren naar achteren. Maar omdat het teveel los zand is, kan het mij geen moment echt boeien.
recensie
Algemeen management
13 februari 2009
Daniëlle de Jonge
Op de cover van 'Lekker schrijven in m'n pyjamabroek' staat '71 columns over lefschoppers en lamzakken, thuiswerkers en treiteraars, zelfstandigen en zeurpieten'. Voldoende om een potentiële lezer nieuwsgierig te maken naar de inhoud. De foto van Charles Groenhuijsen met slaperig hoofd, haar in de war en vrolijk geruite pyjamabroek doet de rest. Het boek is hilarisch om te lezen voor iedere werkende Nederlander, want heel herkenbaar.
nieuws
13 februari 2009
Justin van Lopik
3-4 minuten leestijd
De discussie over de invulling van uw vrije tijd is begonnen. Het aantal koopzondagen per jaar moet worden teruggedrongen, aldus het kabinet. Het Platform Detailhandel Nederland reageerde uiteraard op het kabinetsvoornemen en kwam met de voorspelling dat er daardoor zo’n 30.000 banen op de tocht komen te staan. Het Ministerie van Economische Zaken gelooft echter, bij monde van minister van der Hoeven, dat een euro maar 1 keer kan worden uitgegeven. Maar maakt het de Nederlandse economie dan niks uit wanneer ik mijn euro uitgeef?
interview
13 februari 2009
Walter van Hulst
7-11 minuten leestijd
‘De kredietcrisis heeft voor iedereen pijnlijk zichtbaar gemaakt hoeveel schade het virus van de haast kan aanrichten. Maar uit de chaos zal weer een nieuwe orde voortkomen.’ Dat stelt Carl Honoré, journalist voor onder andere The Guardian en The Economist en auteur van het boek Slow. Sinds het voor het eerst verscheen, in 2004, heeft hij alleen maar méér tekenen van een diepe wens tot verandering zien opborrelen. Overal ter wereld, op allerlei terreinen. ‘Ik ben een geboren optimist. Elke crisis biedt nieuwe kansen, is vaak een voorbode van een nieuw tijdperk.’
recensie
Algemeen management
13 februari 2009
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
‘Het eerste praktijkboek voor middle managers’, staat er op de omslag van het boek Tot aan je middle in het management van Hans van der Aar en Martijn Adelmund. Het is inderdaad een boek waar je als manager nu eens echt iets aan hebt.
column
12 februari 2009
Joep Schrijvers
6-8 minuten leestijd
Per 1 januari 2009 hield het Blaise Pascal Instituut (voorheen Bezinningscentrum) aan de Vrije Universiteit Amsterdam op te bestaan. Het college van bestuur vond de impact te gering. Dertig jaar lang heeft het instituut via publicaties, seminars en symposia getracht de identiteit van de VU, de verhouding tussen wetenschap en levensbeschouwing en de ethiek en waarden van wetenschap in het algemeen ter discussie te stellen.
column
12 februari 2009
Joep Schrijvers
2-3 minuten leestijd
Deze maand vieren wetenschappers en verlichte burgers wereldwijd de 200ste verjaardag van Charles Darwin. Tegelijkertijd is het 150 jaar geleden dat zijn beroemde boek On the Origin of Species verscheen. De media stonden en staan er bol van met als hoogtepunt natuurlijk de darwinistische bekering van de EO-er Andries Knevel die officieel het creationisme heeft afgezworen. Heeft Darwin ook betekenis voor organisaties, managers en professionals?
recensie
Financieel management
12 februari 2009
Koos Overbeeke
2-3 minuten leestijd
'De val van ABN Amro' is een vlot en compact geschreven reconstructie over de val van ABN Amro. U leest het in een enkele regenachtige zondagmiddag weg. Het boek zet de feiten op een rij en laat zien hoe het rollenspel op het niveau van Europese banken wordt gespeeld. Duidelijk komt naar voren hoe de top van ABN Amro het spel speelde volgens de regels van de 20e eeuw en hoe daarmee op de valreep een Italiaanse bank wordt binnengesleept. De schrijvers laten ook zien hoe een portie geluk en de hulp van een klokkenluider hier een grote rol bij spelen. Het blijkt ook nog een Pyrrusoverwinning en hiermee komt het einde van de bank in zicht.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
12 februari 2009
Annelies Bakelaar
2-3 minuten leestijd
'Geluk' van Femke Halsema is een eerlijk en open geschreven boek. Het biedt een feest van herkenning aan vrijwel iedere lezer. De fractievoorzitter van GroenLinks schrijft in haar nieuwste boek 'Geluk' over de hardheid van onze overconsumptieve samenleving en de alternatieve route naar geluk in een meer evenredig verdeelde samenleving en wereld.