OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 856 van 19.489 resultaten
recensie
Verandermanagement
8 april 2009
Pierre de Winter
4-5 minuten leestijd
De auteurs van Het veranderboek willen de agenda gaan zetten in organisatieveranderend Nederland. Of ze dat gaat lukken, is de vraag. Maar hun boek zet voorlopig wel de toon.
nieuws
Non-profit
8 april 2009
Rob Hartgers
2-3 minuten leestijd
De zorg is niet langer het exclusieve domein van de overheid. De markt speelt een steeds belangrijker rol. Voor sommigen een schrikbeeld, voor anderen een panacee. Sinds de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet in 2006 is een steeds groter deel van de ziekenhuistarieven vrij onderhandelbaar. Op dit moment is ongeveer dertig procent van de tarieven (het zogenaamde B-segment) vrijgegeven. Als het aan minister Klink ligt, zal dat percentage de komende jaren nog groter worden. Anne-Marie Laeven onderzocht hoe ziekenhuizen omgaan met de nieuwe situatie. Van haar proefschrift is een handelseditie verschenen, getiteld Een gezonde blik naar buiten. De meest opvallende conclusie: terwijl ziekenhuisbestuurders denken dat ze behoorlijk marktgericht bezig zijn, ondernemen ze nauwelijks marktgerichte activiteiten.
achtergrond
7 april 2009
Joep Schrijvers
6-8 minuten leestijd
Hoe komt het toch dat de economische recessie tot nu toe relatief vreedzaam verloopt? Ook vorige week, de week der toppen, kende geen lynchpartijen, heftige rellen of brandende banken. Zeker, de bijeenkomst van de G20 in Londen kende zijn bestorming. De Royal Bank of Scotland werd belegerd, ‘gebivakmutste’ activisten gingen naar binnen en riepen dat de bankiers op de brandstapel moesten. Maar dat was het dan ook wel. Ik heb geen bankier zien fakkelen op een brandstapel die met dollarbiljetten was aangestoken. De dag erna waren de leuzen en verwijten van de anti-globalisten op de muren weggeboend.
recensie
IT-management / ICT
6 april 2009
Carla Verwijs
Steeds vaker wordt gesproken over ICT business alignment, of het op een lijn brengen van bedrijfsdoelen en ICT. De informatieanalist speelt een belangrijke rol in de eerste fase van het alignmentproces, namelijk in het bepalen van de haalbaarheid van de voorgestelde verandering. In 'Informatieanalyse' behandelen Wiel Pollaert en Kees Ruigrok de instrumenten die de informatieanalist bij zijn of haar werk nodig heeft.
recensie
Inkoop en logistiek
6 april 2009
Ruud de Jong
3-4 minuten leestijd
Dit boek suggereert door de lay-out en simpele tekeningen dat je niet slim hoeft te zijn om slim te kunnen inkopen. Dat leidt eigenlijk de aandacht af van de inhoud, terwijl deze gepassioneerd is weergegeven en zeer volledig is. 'Inkopen voor Dummies' is namelijk een complete gids, waarin Peter Streefkerk de inkoopfunctie in begrijpelijk taal uitlegt. De 21 hoofdstukken hebben een procesmatige volgorde, die goed te herkennen is, ook al ben je geen inkoper. Voor de verkoper kan dit boek overigens ook heel leerzaam zijn.
recensie
Werk en loopbaan
6 april 2009
Gérard Hendriks
'Werkplezier spel' is bedoeld om zicht te krijgen op wat bijdraagt en afbreuk doet aan het plezier in uw werk, waarna u kunt bepalen of u daar als individu of als collega's iets aan kan of wil doen. Peter Gerrickens, Marijke Verstege en Zjev van Dun hebben in totaal zes spelvormen beschreven. Het spel is geschikt voor individuele coaching, loopbaanplanning, teambuilding, trainings- en opleidingsgroepen en intervisie.
column
6 april 2009
Rob Beltman
2-3 minuten leestijd
De marketing van leningen moet aan banden worden gelegd en het aantal koopzondagen moet ingeperkt worden. Het anders toch zo spaarzame Nederlandse volk moet beschermd worden tegen een al te grote consumptiedrift, zo vindt de politiek. Terwijl de ons omringende landen van gekkigheid niet weten hoe ze de consumptie moeten aanwakkeren, moeten u en ik even lekker op onze centjes blijven zitten. Daarbij mogen we niet worden verleid door de aanblik van een nieuwe keuken of auto, die mede dankzij de kredietverstrekkers binnen handbereik zouden liggen.
interview
Organisatiekunde
6 april 2009
Hans van der Klis
6-8 minuten leestijd
De filosoof en organisatie-adviseur Joep Wijsbek verzet zich tegen de eenzijdige nadruk op financieel-economische ratio’s. In zijn boek De Dialogische Organisatie houdt hij een pleidooi voor de betekenis die wij mensen ontlenen aan samenwerking binnen organisaties. Hij ontleent zijn inspiratie vooral aan de joodse psychiater Victor Frankl en aan de ideeën van de emeritus hoogleraar psychologie Hubert Hermans.
recensie
Algemeen management
6 april 2009
Paul Groothengel
4-5 minuten leestijd
Met Het Breinboek voor Managers van Paul Postma hebben we er weer een boek over de werking van onze grijze massa bij. Postma beschrijft daarin op heldere wijze hoe ratio en emotie stuivertje wisselen tussen onze oren. En geeft managers praktisch advies hoe je, vanuit de kennis over het brein, de zaken - of beter de mensen om je heen - kunt aanpakken.
achtergrond
Personeelsmanagement
6 april 2009
Annegreet van Bergen
9-12 minuten leestijd
recensie
Algemeen management
3 april 2009
Annelies Bakelaar
2-3 minuten leestijd
'De Grote Management voor Dummies' is zeker niet opgesteld door dummies. Deze complete managementencyclopedie en toolkit is verre van saai en taai! Pam Smits neemt u (of u nu beginnend manager bent of een oude rot in het vak) op een originele manier en met brede blik mee in het vak 'management'. Deze pil bestaat uit maar liefst 8 delen, 34 hoofdstukken en in totaal 723 pagina's. Ontmoedigend? Nee zeker niet, als lezer komt u geheel aan uw trekken.
recensie
Advisering
3 april 2009
Perry Oostrum
2-3 minuten leestijd
'Organisatieadvieswerk' geeft een inleidend overzicht van de verschillende aspecten van het organisatieadvieswerk. A. Twijnstra, Doede Keuning en Léon de Caluwé illustreren hun opvattingen met voorbeelden uit de praktijk, opgedaan uit ervaringen bij ondernemingen, bedrijven, instellingen, verenigingen en overheidsorganen. Met name dit laatste maakt het boek ook zeer geschikt als studiemateriaal voor al diegenen die belangstelling hebben voor toekomstige uitoefening van het organisatieadviesvak.
achtergrond
3 april 2009
Dick Pels
6-8 minuten leestijd
Behalve de calvinisten en de darwinisten hebben ook de (linkse) liberalen dit jaar iets te vieren. John Stuart Mills beroemde boek ‘On Liberty’ verscheen nu 150 jaar geleden, in 1859. Vrijzinnigen aller landen verheugt U! Dit boek is nog steeds een eyeopener, en lang niet alleen vanwege het pleidooi voor de individuele meningsvrijheid waarom het wereldwijd bekend is. Het is een must voor alle liberalen met een sociaal hart.
column
3 april 2009
Jaap Boonstra
3-5 minuten leestijd
Op enig moment werd ik gebeld door een bankdirecteur. Of hij me mocht uitnodigen voor een gesprek over een veranderproces dat bij de bank speelde. Hij wilde graag mijn mening horen. In het telefoongesprek liet hij al doorschemeren dat de verandering niet helemaal volgens plan verliep. Daarmee was mijn nieuwsgierigheid gewekt en ik besloot op de uitnodiging in te gaan.
nieuws
Economie
3 april 2009
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
‘Uit balans’ was de werktitel van het boek dat de NRC-journalisten Egbert Kalse en Daan van Lent schreven over de financiële crisis, met als ondertitel ‘Waarom de kredietcrisis ons allemaal raakt’. Hoeveel er binnen een halfjaar kan veranderen bleek deze week. Het boek heeft uiteindelijk de titel Bankroet gekregen. Het verscheen symbolisch vrijwel gelijktijdig met de G20 in Londen, waar de grootste industrielanden aankondigden nog eens 1 biljoen dollar uit te trekken en een begin te maken met de hervorming van het financiële systeem.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
2 april 2009
Annelies Bakelaar
3-4 minuten leestijd
Steeds vaker zien we om ons heen dat er vraag is naar duurzame leiders. Leiders met duidelijke normen en waarden, leiders met visie maar zeker ook leiders met gevoel en aandacht. Via de kunst van mindfulness kunnen we meer energie steken in het aandacht hebben voor het hier en nu.
recensie
Non-profit
2 april 2009
Reyer Brons
2-3 minuten leestijd
Vermindering van inkomensongelijkheid levert voor de samenleving als geheel welvaartsverlies op. Op dit moment kost herverdeling van elke euro extra ongeveer de helft daarvan. Dat is zoveel dat het nodig is goed te overdenken of we kunnen herverdelen op een manier die zo weinig mogelijk kost.
recensie
Inkoop en logistiek
2 april 2009
Pierre Spaninks
3-5 minuten leestijd
Logistiek is eigenlijk niets meer of minder dan de kunst om de juiste spullen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. In zijn nieuwe boek dat simpelweg Logistiek heet, laat Walther Ploos van Amstel zien wat daar allemaal bij komt kijken - en hoe fascinerend dat is.
recensie
Personeelsmanagement
1 april 2009
Annelies Bakelaar
In mijn eigen praktijksituatie staan de HR-processen en het stroomlijnen van deze processen weer volop in de belangstelling. De ontwikkeling en vernieuwing van het HR-beleid en de toepassing van e-HRM in de praktijk, vraagt om het doorlichten van bestaande processen. Vol verwachting begin ik daarom ook te lezen in 'Wezenlijk werken aan HR-processen' van Tjerk-Jan Adema en Marijke Dekker. De titel dekt wat mij betreft prima zijn lading. Dit boek kunt u niet lezen zonder direct te denken 'hebben wij eigenlijk een procesambitie vastgesteld en welke procesmethode gebruiken we?'
recensie
Marketing
1 april 2009
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
'Hoe consumenten denken' - een meer pakkende titel zou ik voor een marketeer niet weten. De subtitel ('wat je klanten je niet kunnen vertellen en je concurrenten niet weten') verhoogt de nieuwsgierigheid nog meer. Nu zijn er de laatste tijd al meer boeken op de markt verschenen over het denken van consumenten, zoals 'Het slimme onbewuste' van Ap Dijksterhuis en 'Koop mij' van Martin Lindstrom.