OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 853 van 19.493 resultaten
recensie
Algemeen management
4 mei 2009
José Otte
Met 'De baas de baas' geeft Ria Harmelink ons een inkijkje in het leven van een aantal secretaresses van bekende bazen in Nederland. Door de grappige en soms ook intrigerende onderwerpen krijgt u inzicht in de relaties die we meestal slechts op afstand mogen bekijken.
recensie
Leiderschap
4 mei 2009
Ward Grootens
Het boekje 'Help! Ik geef leiding' van Marijke Lingsma en Aty Boers is bedoeld voor professionals die leiding gaan geven. De schrijvers beloven tips, inzichten, checklists en one-liners om in beweging te komen en de eigen stijl te ontwikkelen. Als trouwe scheurder van de 'Coachingskalender' (van dezelfde auteurs) begin ik verwachtingsvol aan dit aantrekkelijk en uitnodigend vormgegeven boek. Zeer benieuwd over wat Lingsma en Boers over mijn favoriete onderwerp zouden vertellen wanneer zij meer dan een velletje van een kalender tot hun beschikken hebben. Maar na het lezen van het boek was, naar mijn mening, de titel 'kalenderpagina's gebundeld' passender geweest voor dit eerste deel uit de 'Help!-Coaching Bibliotheek'.
recensie
Marketing
4 mei 2009
Eric van Arendonk
'Happen naar Peijnenburg' is een leuk boek, laat dat duidelijk zijn. Het leest vlot weg en mede door de regelafstand en de ruime opzet lijkt het boek meer dan het in feite is. Bart Kuiper is dan ook een reclameman en dat merk je in de opzet. De auteur draait daar ook niet omheen; hij is destijds begonnen met het reclamebureau 'Leukwerkt worldwide' en zijn eerste klant was de Koninklijke Peijnenburg BV. Het hele proces van werving van deze klant en het tot stand komen van de uiteindelijke campagne, beschrijft hij uitvoering in 'Happen naar Peijnenburg'.
recensie
Strategisch management
4 mei 2009
Dick Rochat
4-5 minuten leestijd
Kent Keith opent zijn boek 'Servant Leadership' met een verwachtingsvolle zin: 'Dit boek gaat over het scheppen van een betere wereld'. Keith noemt zichzelf een pleitbezorger van dienend leiderschap. Hij is CEO van het Greenleaf Center for Servant Leadership in de USA dat is vernoemd naar de geestelijke vader van dit leiderschapsmodel, Robert Greenleaf. Deze publiceerde zijn essay 'De dienaar als leider' al in 1970. Is dienend leiderschap daarmee geen oud model? In deze recensie probeer ik daar antwoord op te geven.
recensie
Inkoop en logistiek
1 mei 2009
Arie Buvens
2-3 minuten leestijd
Ook logistiek kent zijn vijf P's: perfect preparation prevents poor performance. Veel bedrijven hebben noodplannen, maar die zijn bijna altijd bedoeld om mensen in veiligheid te brengen of milieuschade te voorkomen. Plannen voor het op gang krijgen van de goederenstroom - en niet te vergeten de informatiestroom die deze moet aansturen- ontbreken vaak. En dat is riskant. Want de logistieke ketens worden complexer en kwetsbaarder door meer uitbesteding, globalisering of toenemende afhankelijkheid van ICT-systemen. Maar ook omdat alles steeds sneller, beter en goedkoper moet. Alles moet just-in-time. Als je de elastiek (resilience) uit de logistieke keten weghaalt, koppel je de schakels in de keten één op één aan elkaar. Elke verstoring werkt dan direct in de keten door.
recensie
Verandermanagement
1 mei 2009
Ton Horrevorts
2-3 minuten leestijd
Consultants maken in organisaties meer kapot dan dat ze goed doen. Het wordt hoog tijd dat we de consultants de deur uitzetten en zelf proberen de problemen van de organisatie op te lossen. De daarvoor benodigde kennis is immers in huis: veranderingen doorvoeren in je organisatie doe je zelf. Dat is de centrale boodschap van het boek met de alleszeggende titel 'Bye bye consultant' van Cees N. Min.
interview
Verandermanagement
1 mei 2009
Pierre Spaninks
7-9 minuten leestijd
De gebroeders Ten Have, Steven en Wouter, schreven samen (met Barbara Janssen) Het veranderboek: een opus magnum waarin zij de zeventig belangrijkste vragen van managers over verandering van een gezaghebbend antwoord voorzien. Anders dan veel collega’s uit wetenschap en praktijk zijn zij optimistisch over de toekomst van de veranderkunde. Twintig jaar onderzoek heeft veel bruikbaars opgeleverd. Maar mensen moeten er wel kennis van willen nemen en er rekening mee willen houden.
recensie
Marketing
1 mei 2009
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
Marketeers zijn bang voor internet, is de overtuiging van Cor Hospes. ‘Op internet praten consumenten terug en daar kunnen marketeers niet mee omgaan.’ Dat is de reden dat hij Alle 13 goed! schreef, met 13 marketingtools die helpen beter gebruik van te maken van de mogelijkheden. Eind mei ligt het boek op de schappen. Management & Literatuur nam een voorschot en sprak met de auteur.
recensie
Organisatiekunde
1 mei 2009
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Als volleerd bioloog doet massapsycholoog en mediadeskundige Jaap van Ginneken in zijn nieuwste boekje De kracht van de zwerm uit de doeken. In analogie van het dierenrijk zegt hij dat we met z’n allen midden in de ‘zwerm der zwermen’ zitten. Het wereldwijde web 2.0. Het biedt ons eindeloze nieuwe mogelijkheden tot zelforganisatie.
recensie
Advisering
1 mei 2009
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Op dit moment maakt het boek Bye bye consultant van Cees Min enige furore. Een boek dat voor de zoveelste keer ‘gehakt’ poogt te maken van het advieswezen. Kennelijk heeft het kaf zich in de optiek van de auteur na de resolute shake-out eind vorige eeuw weer vermengd met het koren. Een mooie aanleiding voor Management & Literatuur om even terug te blikken.
achtergrond
Werk en loopbaan
1 mei 2009
Joep Schrijvers
5-7 minuten leestijd
Soms komen er boeken voorbij onverwachts als de geur van een toevallige passant, die dwingend elke gedachte, waarin je verzonken bent, opschort. ‘Empire of the Senses’ is zo’n boek. Wie zijn neus erin steekt, snuift niet onmiddellijk de relevantie voor managers op, maar wie doorzet, raakt verleid door de essays over de rol van de zintuigen in onze cultuur en economie. Het boek, samengesteld door David Howes, toont het werk van diverse cultureel antropologen en is ‘food for thought’ voor adviseurs en leidinggevenden die graag eens om een hoekje kijken.
recensie
Strategisch management
29 april 2009
Remko van der Honing
3-4 minuten leestijd
De titel is veelbelovend en dat wordt in dit geval ook volledig waargemaakt. Vooruitlopend op de conclusie van de recensie: auteurs Henry Mintzberg, Bruce Ahlstrand en Joseph Lampel hebben met 'Strategie slaat terug' een fantastisch boek geschreven en samengesteld over strategie.
recensie
Non-profit
29 april 2009
Peter Vermeulen
4-5 minuten leestijd
Waar gaat het momenteel om in de zorg? De magische woorden op het moment zijn: 'de patiënt centraal stellen.' De patiënt dient uitgangspunt te zijn bij de inrichting van de zorg: patiëntgerichte zorg. Maar hoe bereik je dit? Fred Lee heeft zich afgevraagd, wat de overeenkomsten en verschillen voor een patiënt / bezoeker zijn tussen een bezoek aan Disneyland en een ziekenhuis? Dat Lee zichzelf deze vraag heeft gesteld, is op zich niet vreemd, aangezien hij jaren de functie van senior adjunct-directeur heeft vervuld in het Florida Hospital in Orlando. Hét Disney ziekenhuis.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
29 april 2009
Perry Oostrum
3-4 minuten leestijd
Het werken met fotokaarten kunt u op verschillende manieren inzetten bij kennismaking, ervaringen uitwisselen, meningen peilen en evalueren. 'Water naar de zee dragen...' van Lia Bijkerk en Iris Loonen bestaat uit een set van zestig fotokaarten en een bijbehorend boekje, waarin zij twintig activerende werkvormen voor onderwijs, trainingen en workshops presenteren.
recensie
Algemeen management
29 april 2009
Geurt van den Broek
2-3 minuten leestijd
Hoe groeien mensen, zoals u en ik, uit tot een goeroe? Bekend over de hele wereld, sprekend voor honderden mensen? En, wat zijn goeroes eigenlijk voor mensen? Rick Nieman geeft in zijn boek 'De goeroe methode' antwoord op deze vragen. Dit boek leest als een roman maar ondertussen leert u de belangrijkste managementlessen.
recensie
Reclame en verkoop
27 april 2009
Daniëlle de Jonge
Wie het verkoopvak een beetje onder de knie heeft, wil graag een stap verder om zijn of haar succes verder uit te bouwen. Want hoe zorgt u er nu voor dat u positief opvalt tussen alle andere aanbieders van uw product of dienstenpakket? Met de slimme tips uit 'Advanced verkopen voor Dummies' ontdekt u op inspirerende en makkelijke wijze hoe het in zijn werk gaat.
recensie
Strategisch management
27 april 2009
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
De bedenkers van de Balanced Scorecard zijn bepaald niet achterover gaan leunen na de introductie van hun gedachtegoed ruim twintig jaar geleden. Inmiddels hebben veel organisaties over de hele wereld ervaring opgedaan met de BS en hebben Robert Kaplan en David Norton in diverse boeken hun inzichten verspreid. In dit boek staat de uitvoering van de strategie centraal. 'Van strategie naar uitvoering' is een overzichtelijk boek dat een goed gedocumenteerd beeld geeft van de wijze waarop organisaties het best tot uitvoering van hun strategie kunnen overgaan.
achtergrond
27 april 2009
Joep Schrijvers
4-6 minuten leestijd
Nederland heeft er een nieuwe traditie bij gekregen. Sinds afgelopen zomer worden de ouderen permanent gemonitored. Hoe lang we werken, of we voldoende bewegen, of er genoeg ‘nultredenwoningen’ zijn en of we ons aan de NNGB houden (Nederlandse Norm Gezond Bewegen). Niets ontsnapt aan de stavers van de bevolking. Voor de cijferfreak in mij is zo’n monitor een heerlijke grabbelton maar voor de liberale individualist die ook in mij huist, een monster dat verdreven moet.
interview
Persoonlijke effectiviteit
27 april 2009
Pierre Spaninks
4-6 minuten leestijd
In ons leven en in ons werk hebben wij te maken met voortdurende vernieuwing. Dat wordt eerder meer dan minder. Mensen en organisaties hebben altijd al veranderingen doorgemaakt, maar nog nooit is het zo snel gegaan als nu. Iedereen moet een paar keer in zijn leven een nieuw perspectief ontwikkelen, stelt Reinjan Mulder vast in een gesprek over het boek Opnieuw beginnen dat hij schreef samen met de filosofe Marli Huijer.
recensie
Algemeen management
27 april 2009
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Hoe krijg je mensen in organisaties in beweging? Creatieve sessies kunnen daarbij helpen. Er zijn daarvoor talloze werkvormen beschikbaar. Rozemarijn Dols en Josine Gouwens hebben deze en eigen werkvormen samengeraapt en gebundeld in het boek: 50 werkvormen voor creatieve sessies. Ondertitel: een schatkist vol ideeën voor bijeenkomsten met resultaat.