OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 843 van 19.493 resultaten
recensie
Algemeen management
3 juli 2009
Hans van der Klis
4-6 minuten leestijd
Binnen bedrijven en organisaties bestaat weinig aandacht voor rouw en verliesverwerking. Die gevoelens spelen niet alleen bij het verlies van dierbaren, maar bijvoorbeeld ook wanneer mensen hun werkplek of hun collega’s kwijtraken bij reorganisaties. De consultants Bert Cozijnsen en Joost van Wielink hebben er een boek over geschreven: Over de rooie. ‘Wanneer het onderwerp eenmaal ter sprake komt bij medewerkers en leidinggevenden, ontdekken wij altijd dat er veel behoefte bestaat om over dit onderwerp te praten’, zegt Joost van Wielink.
interview
Marketing
3 juli 2009
Rob Hartgers
4-5 minuten leestijd
Het stormt op de cover van het nieuwe boek van Philip Kotler. Huizenhoge golven rollen de lezer tegemoet. Ook de titel is weinig geruststellend: Chaotics, met als sprekende ondertitel ‘Management en marketing in turbulente tijden’. De vader van de moderne marketing weet hoe hij onze aandacht moet trekken. Gelukkig is Kotler geen onheilsprofeet. De wereld zal weliswaar nooit meer hetzelfde zijn, maar vergaat niet. In Chaotics, dat hij schreef samen met John Caslione, legt Kotler uit hoe bedrijven kunnen overleven in een omgeving die voortdurend verandert, en welke rol daarbij is weggelegd voor marketing.
nieuws
Strategisch management
3 juli 2009
Walter van Hulst
2-3 minuten leestijd
‘Ontwikkel een strategie voor co-creatie. Ga er mee aan de slag, experimenteer. Als je het niet doet, dan doen je klanten of gebruikers het zelf wel en dan verlies je de sturing.’ Die raad gaf Martijn Staal, consultant ICT bij TNO, tijdens een bijeenkomst op 24 juni over co-creatie op de High Tech Campus in Eindhoven.
recensie
Algemeen management
2 juli 2009
Perry Oostrum
2-3 minuten leestijd
Risicomanagement draagt bij tot betere resultaten door onzekerheden te reduceren en de daarmee samenhangende kosten optimaal in te zetten. Makkelijker gezegd dan gedaan en daarom zet Paul Claes, deskundige en adviseur op dit vakgebied, uiteen hoe u risico's kunt analyseren en hierop kunt handelen. En het is dit handelen waarop 'Risicomanagement' gericht is. Het biedt u handvatten om risico's op zo breed mogelijk terrein met succes te lijf te gaan. En wat voor bedrijven en instellingen geldt, gaat ook op voor uw privé-situatie. Daarom behandelt Claes ook het concept van persoonlijk risicomanagement.
recensie
Organisatiekunde
1 juli 2009
Reyer Brons
2-3 minuten leestijd
Jos van der Lans ziet paarse krokodillen bij de publieke dienstverlening. Protocolgestuurde professionals durven geen betrekking aan te gaan met de burgers waarvoor ze werkzaam zijn. Soms kijken ze met z'n twintigen toe tot er iets heel erg mis gaat, zoals de moord op de 3-jarige Savanna in 2002. Van der Lans is publicist en zat 8 jaar in de Eerste Kamer voor GroenLinks. Hij verbaast zich over de vastgelopen dienstverlening in de publieke sector. Als antwoord presenteert hij in 'Ontregelen' het optimaliseren van de betrekking tussen de professional en de burger. Er weer op af gaan, is zijn boodschap!
interview
Leiderschap
1 juli 2009
Walter van Hulst
11-15 minuten leestijd
Er gaat een frisse bries door zorgland. Gastvrijheid en humane zorg zijn opeens hot topics. De wind komt vooral uit het buitenland aanwaaien, vanuit Zweden en de VS, met namen en concepten als Hostmanship, magneetziekenhuizen en Planetree. Ook de Amerikaanse auteur Fred Lee vindt veel weerklank met zijn ‘Disney-denken’. Is er een omslag gaande vanwege een veranderende visie op de zorgorganisatie, of juist vanwege de marktwerking en de krappe arbeidsmarkt voor zorgprofessionals? Hoe het heet, waar het vandaan komt, waarom het wordt ingevoerd en hoe, het zal patiënt uiteindelijk een zorg zijn. Zolang hij eindelijk echt centraal staat en in zijn ogen de behandeling krijgt die hij verdient.
column
1 juli 2009
Hans van der Loo
4-5 minuten leestijd
Bedrijvigheid werd de afgelopen jaren steevast geassocieerd met ondernemerszin. De wereld veroveren, marktkansen grijpen, risico’s nemen – daar draaide het allemaal om. Inmiddels is de parfum van het ondernemerschap vervluchtigd en ruiken wij een andere, meer landelijke geur. Het tijdperk van de snelle ondernemer is passé. In een tijd waarin iedereen naar stabiliteit en vertrouwen snakt, gaat het verlangen uit naar een ander rolmodel: dat van de boer.
interview
Verandermanagement
1 juli 2009
Pierre Spaninks
7-9 minuten leestijd
De gebroeders Ten Have, Steven en Wouter, schreven samen met Barbara Janssen Het veranderboek: een opus magnum waarin zij de zeventig belangrijkste vragen van managers over verandering van een gezaghebbend antwoord voorzien. Anders dan veel collega’s uit wetenschap en praktijk zijn zij optimistisch over de toekomst van de veranderkunde. Twintig jaar onderzoek heeft veel bruikbaars opgeleverd. Maar mensen moeten er wel kennis van willen nemen en er rekening mee willen houden, zeggen Steven en Wouter ten Have.
nieuws
IT-management / ICT
1 juli 2009
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Eindelijk is hij er: de vertaling van het nieuwe boek van Chris Anderson. Nou bijna dan, op 21 juli ligt het op de schappen. En wellicht nog interessanter dan de inhoud is de vraag: zal het boek de titel eer aan doen en dus gratis te verkrijgen zijn?
column
1 juli 2009
Ralf Knegtmans
2-3 minuten leestijd
Je kunt de laatste tijd geen krant of zakenblad meer openslaan of het gaat over de recessie en de negatieve gevolgen daarvan. Toch kleven er ook een paar onmiskenbare voordelen aan de huidige economische situatie.
interview
Verandermanagement
1 juli 2009
Eline Crijns
9-12 minuten leestijd
"Ik ben trots op mijn boekenkast. Als ik zit te schrijven of te werken word ik vaak getriggerd door dingen uit de kast. Als alle boeken digitaal zouden zijn, heb je dat niet. Ik vind het ook handig om een boek spontaan te kunnen pakken, in de computer moet je er gericht naar gaan zoeken." Aldus Thijs Homan. M&L dook samen met de auteur in zijn boekenkast.
recensie
Communicatie en media
30 juni 2009
Louis Thorig
2-3 minuten leestijd
'Het Media Handboek', geschreven door twee van de meer bekende en ervaren communicatieadviseurs van ons land, is geen academisch studieboek. Dit boek van Charles Huijskens en Dig Istha is een exercitie in het trekken van lessen uit de dagelijkse communicatiepraktijk.
recensie
Financieel management
30 juni 2009
Perry Oostrum
3-4 minuten leestijd
In enkele dagen tijd, althans in de perceptie van het grote publiek, werd een van de grootste banken van België geheel ontmanteld. Velen vragen zich af hoe het zover heeft kunnen komen. 'De ondergang van Fortis' is niet het eerste boek dat is verschenen over deze kwestie en het zal ook niet de laatste zijn.
recensie
Coaching en trainen
30 juni 2009
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
In 'Cirkelen rond Kolb' neemt Jeroen Hendriksen de lezer mee in de opvattingen van de leerpsycholoog en pedagoog Kolb. Deze vermaarde wetenschapper heeft de 'leerstijlen van Kolb' ontwikkeld. Maar wat weten we daar eigenlijk van? Hendriksen ruimt een aantal misverstanden over het werk van Kolb uit de weg en laat vooral zien wat diens werk voor betekenis kan hebben voor het leren in organisaties.
interview
Inkoop en logistiek
30 juni 2009
Rob Hartgers
6-8 minuten leestijd
Inkoopmanagers trekken leveranciers het vel over de oren. Dat kan en moet anders, vindt Gerco Rietveld. Hij pleit voor een ‘paradigmashift’: inkopers moeten geen kostenbesparingen leveren, maar businessvoordelen.’
recensie
Persoonlijke effectiviteit
29 juni 2009
Elly Lijnse
3-4 minuten leestijd
'De wijde lucht omvatten' gaat over het brein in al zijn fascinerende aspecten en vermogens. Het gaat voor een groot gedeelte ook over het brein van de auteur Daniel Tammet zelf, iemand met bijzondere vermogens op het gebied van geheugen, taal en getallen (autist savant).
recensie
Psychologie
29 juni 2009
José Otte
2-3 minuten leestijd
Met de reteamingmethode zorgt u voor hoop en optimisme. In de jaren negentig ontwikkelden Ben Furman en Tapani Ahola deze systematische methode voor oplossingsgerichte psychologie. Zij hebben vele jaren ervaring met het begeleiden van mensen, het coachen van teams en het adviseren van organisaties volgens de principes van de oplossingsgerichte psychologie. 'Reteaming' is een aardige kennismaking, maar mist diepgang.
interview
Internet en social media
29 juni 2009
Hans van der Klis
7-9 minuten leestijd
Don Tapscott werkt aan een nieuw boek: ‘Rebuilding the World’ luidt de werktitel. De instituties die hun intrede deden tijdens de industrialisering van de economie voldoen niet meer, is zijn overtuiging. Maar de jonge generatie, opgegroeid met een volledig nieuw perspectief op de wereld om ons heen, gaat ons met behulp van internet helpen de wereld opnieuw vorm te geven.
recensie
Internet en social media
29 juni 2009
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
LinkedIn. Wat moet je ermee vragen veel mensen zich af. Je accepteert gemakshalve de invitaties, maar tot serieuze business leidt het zelden. Daar ga je toch anders over denken, na het lezen van het boek Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken. Achterover hangen is niet genoeg, leert auteur Jan Vermeiren.
recensie
Algemeen management
26 juni 2009
Eric van Arendonk
Door de ondertitel belooft 'Smart Green' een praktisch boek te zijn. Deze belofte maakt Jonathan Estes ook waar. Niet te veel hoogdravende theorieën maar meer antwoorden op vragen zoals: Wat moet ik met duurzaamheid in mijn businessmodel? Het boek neemt u mee in het hele vergroeningsproces. En in dit geval kunt u dit woord zowel letterlijk als figuurlijk opvatten.