OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 842 van 19.493 resultaten
recensie
Persoonlijke effectiviteit
10 juli 2009
Perry Oostrum
2-3 minuten leestijd
'Waarom zou een leider zich moeite getroosten om achter zijn ware waarden te komen? Wat heeft het voor zin om stil te staan bij wat jou ten diepste drijft, en je af te vragen of je als leider ook handelt naar die drijfveren en waarden?' Met deze retorische vragen trapt ondernemer en adviseur Jan Boon zijn boek 'Waarachtig leiderschap' af. Na eerste lezing van dit fraai geïllustreerde boekje blijft de lezer achter met het gevoel slechts bevestigd te worden in een reeks waarheden, alsof de investering in tijd niets nieuws heeft opgeleverd. Mijn ervaring met dit boek is dat het dan pas begint. Boon wil zijn lezers aan het werk zetten. In wezen hebben we hier te maken met een doe-boek, of liever een denk-boek.
recensie
Communicatie en media
10 juli 2009
Louis Thorig
'Crisiscommunicatie', geschreven door Gerard F. Boulogne, is een handig en compact geschreven handleiding voor het stapsgewijs ontwikkelen van een crisiscommunicatieplan of crisiscommuncatiehandboek voor elke organisatie. Het bevat geen anekdotes en voorbeelden uit de crisiscommunicatiepraktijk maar wel veel tips en niet te vergeten de tien gouden regels.
recensie
Strategisch management
10 juli 2009
Joost van Driessen
2-3 minuten leestijd
Het boek 'Sun Tzu voor Managers' bevat een opdracht: 'Voor alle managers en hun medewerkers, die gretig zijn naar nieuwe kennis. Ik wens hen goede ervaringen en veel inzicht toe, waardoor ze de betrouwbare persoonlijkheid ontwikkelen die elke manager nodig heeft.' Zijn de medewerkers gretig, of hun managers? Moeten de medewerkers een betrouwbare persoonlijkheid ontwikkelen, of hun managers? Een intrigerende maar cryptische opdracht van Werner Schwanfelder. En het boek moet dan nog beginnen…
interview
Algemeen management
10 juli 2009
Annegreet van Bergen
11-16 minuten leestijd
In zijn zojuist verschenen boek Modern kapitalisme ontvouwt biotech-ondernemer en publicist Donald Kalff een nieuw ondernemingsmodel. Daarmee neemt hij niet alleen afstand van het Angelsaksische maar ook van het Rijnlandse model. Kalff geeft een blauwdruk voor een nieuw Europees ondernemingsmodel, een werkgemeenschap gericht op het creëren van economische waarde. Een gesprek met een man die graag ziet dat het echte ondernemen terugkeert.
recensie
Marketing
9 juli 2009
Jolanda Thelosen
3-4 minuten leestijd
Kotler, Keller en de Nederlandse bewerkers hebben een kwalitatief hoogwaardig naslagwerk over marketing geschreven. Door de grote hoeveelheid theorie wordt het boek echter minder toegankelijk. In 'Marketing management, de essentie' wordt de theorie over marketing van producten tot op detailniveau beschreven. Dienstenmarketing en B2B krijgen aanmerkelijk minder aandacht.
recensie
Communicatie en media
9 juli 2009
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Het gaat misschien wat ver om van een Babylonische spraakverwarring te spreken, maar dat het hoger onderwijs en het bedrijfsleven elkaar maar moeilijk verstaan, is toch wel zeker. Waar komen anders al die klachten over het niveau van afgestudeerde HBO’ers en academici vandaan? Die gaan nog niet eens zozeer over de kennis die ze van school hebben meegebracht. ‘Maar je kunt er nog zo weinig mee,’ verzucht het bedrijfsleven te vaak als er weer een kersverse schoolverlater is aangenomen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
9 juli 2009
Dick Rochat
5-7 minuten leestijd
Gert van Santen nodigt u in 'Het verborgen gezicht van leiderschap' uit voor een diner met zijn leiderschapsarchetypen. Op basis van die ontmoeting en beelden kunt u een tekening maken van uw gasten, eventueel met een tafelschikking. De auteur wil u met zijn boek stimuleren om uw eigen unieke identiteit als leidinggevende te leven, door u te 'bevrijden' uit de archetypische gevangenis, waarin u zich onbewust in opsluit. Inzichten die u verkrijgt door een veelzeggend rijtje te gebruiken: Zien, Raken en Bewegen.
recensie
Algemeen management
9 juli 2009
Ben Kuiken
1-2 minuten leestijd
Het kuddegedrag van de consument tijdens de huidige economische crisis was voor bioloog Patrick van Veen aanleiding om op zoek te gaan naar het kuddedier in de mens. Dit leverde een heel aardig boekje op: Kuddegedrag in crisistijd.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
8 juli 2009
Arie Buvens
3-4 minuten leestijd
'Het egocentrisme en materialisme van ondernemingen en hun managers, die in het moderne kapitalisme lijken ingebakken, staan in de beklaagdenbank. Het kapitalisme van ieder voor zich en God voor ons allen heeft de grenzen van fatsoenlijk zakendoen op talloze plaatsen overschreden.' Gerrit Broekstra is niet mals in zijn aanklacht tegen de huidige, Westerse, kapitalistische manier van ondernemen, waarin er sprake is van oppervlakkig leiderschap. Hij schreef er een boek over: 'Diep leiderschap, het geheim van juist handelen in onzekere tijden'.
recensie
Coaching en trainen
8 juli 2009
Koos Overbeeke
1-2 minuten leestijd
Ik schafte 'Het succes van online coaching' van Miriam Windrich aan omdat ik enige ervaring met coachingstrajecten heb. Een aspect van professionele coachingstrajecten is dat veelal de reistijd van coach of kandidaat te lang is in verhouding tot de effectieve coachingstijd. Daarnaast weet ik van Amerikaanse collega's hoe zij ook telefonisch en via mail coachingstrajecten inhoud geven. Nu is wat in de VS werkt niet altijd een recept voor Europese situaties en daarom was ik heel benieuwd naar de ervaringen in Nederland.
recensie
Organisatiekunde
8 juli 2009
Aldert Dreimüller
Achterberg en Obers schrijven over het bouwen van nieuwe of het verbouwen van bestaande processen. Daarbij onderscheiden de auteurs het analyseren, het ontwerpen èn het inrichten (implementeren) van processen. Die driedeling is terug te vinden in de structuur van het boek. Het is een doorwrocht geheel, dat duidelijk is gericht op de vakman in de praktijk, de student, de procesanalist en op de procesontwerper. De vraag is of het boek ook interessant is – zoals de auteurs stellen – voor proces- en lijnmanagers.
recensie
Economie
8 juli 2009
Rob Hartgers
4-6 minuten leestijd
Nederland wordt steeds minder Nederlands, schrijft Menno Tamminga in De uitverkoop van Nederland. Toonaangevende Nederlandse bedrijven vielen in buitenlandse handen. Politici en burgers kon het weinig schelen. Tamminga pleit voor maatregelen om het tij te keren. Het oranjegevoel moet terug in de economische politiek.
recensie
Communicatie en media
7 juli 2009
Carla Verwijs
In de toekomst hebben we allemaal een alter ego op het web, dat net als wij kennis vergaart, leert en redeneert. Het web is trouwens overal aanwezig en verwerking van informatie gaat door alledaagse dingen en activiteiten. Als we een kamer binnenkomen, passen licht en temperatuur zich aan onze activiteit. Of we nu op de bank gaan zitten met een boek, of in de keuken gaan koken, het licht is altijd perfect daar waar we het nodig hebben. Sciencefiction of werkelijkheid? Misschien is het nu nog sciencefiction, maar in 'Me the Media' van Jaap Bloem, Menno van Doorn en Sander Duivestein kunt u lezen dat veel science fictie inmiddels werkelijkheid is geworden.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
7 juli 2009
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Hoogleraar Roos Vonk is er op treffende wijze in geslaagd om lastig toegankelijke materie op een eenvoudige en toch deskundige wijze te beschrijven. Het boek leest niet alleen gemakkelijk weg omdat de wetenschappelijke voetnoten ontbreken, maar vooral omdat Vonk haar thema goed weet te presenteren. De inhoud van het boek reikt verder dan die eerste indruk alleen. De auteur behandelt veel psychologische thema's waarmee we in het dagelijkse leven te maken hebben maar waar we ons van de werking niet altijd even bewust zijn.
recensie
Organisatiekunde
7 juli 2009
Pierre Spaninks
4-6 minuten leestijd
Nederlandse ondernemingen zijn opvallend vaak betrokken bij grensoverschrijdende fusies. Helaas leidt dat lang niet altijd tot het gewenste resultaat. Maurits van Os onderzocht voor zijn boek Grensoverschrijdende fusies in de twintigste eeuw zes spraakmakende cases en stelde als eerste een gedetailleerd overzicht op van succes- en faalfactoren. Conclusie: een fusie heeft pas echt kans van slagen als het eigenlijk een overname is.
column
7 juli 2009
Guus Hustinx
3-4 minuten leestijd
Hoe gaan ondernemingen om met de uitdagingen van de huidige economische crisis? Zien ze deze crisis als een kans om antwoorden te vinden op de aanverwante crises, zoals de klimaatcrisis en de voedselcrisis. Of wordt gewoonweg op oude voet verder gegaan? Casus Shell.
recensie
Juridisch
6 juli 2009
Ton Horrevorts
In Nederland zijn nauwelijks cijfers beschikbaar over de mate waarin criminelen de identiteit van een ander gebruiken voor geldelijk gewin. Soms doen ze dit door het gebruik van valse paspoorten of door het skimmen van bankpasjes, maar soms ook door onder de inlogcode van een ander bedrijfsnetwerk te infiltreren en daar schade aan te richten of bedrijfsgeheimen te stelen. Mogelijk kan het 'Identity Theft Handbook' van Martin T. Biegelman de aandacht voor dit probleem in ons land vergroten. Hij geeft een overvloedig overzicht van de stand van zaken op dit gebied in de Verenigde Staten.
recensie
Organisatiekunde
6 juli 2009
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
De titel van dit boek nodigt uit tot lezen. 'Hoezo nieuwe stijl?', denk je dan als lezer. En de ondertitel verleidt nog verder: 'Aanpak, instrumenten en modellen voor een excellente bedrijfsvoering'. Alhoewel het boek een goed overzicht geeft van alle instrumenten en methoden, blijft het daar ook bij: de 'aanpak' komt er erg mager van af. Wie daar mee kan leven heeft een overzichtelijk boek met een schat aan informatie. Maar veel meer dan een modellenboek is het niet geworden.
nieuws
6 juli 2009
Walter van Hulst
1-2 minuten leestijd
Medewerkers die hun leidinggevende als authentiek ervaren, presteren beter en hebben het meer naar hun zin op het werk. Dat concludeert Marloes Thönissen in haar afstudeerscriptie aan de Universiteit van Maastricht. Thönissen is management trainee bij Randstad Nederland en deed haar onderzoek onder ruim 220 medewerkers van Accenture Nederland.
achtergrond
Internet en social media
6 juli 2009
Pierre de Winter
5-7 minuten leestijd
Wie wil leren hoe te scoren in de netwerkeconomie, leze Wzgd? Wat zou Google doen? van Jeff Jarvis. Maar ben je geïnteresseerd in Google zelf, pak dan vooral Planeet Google van Randall Stross.