OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 829 van 19.496 resultaten
interview
Financieel management
14 oktober 2009
Hans van der Klis
6-8 minuten leestijd
Een jaar later dan de bedoeling verscheen De schitterende eenvoud van indexbeleggen. Directeur Jacques Wintermans van Meesman doet in dit boek uit de doeken waarom het voor de gemiddelde particulier veel verstandiger is om passief te beleggen dan om actief te beleggen: het rendement is gemiddeld hoger en de kosten zijn lager. M&L sprak even met de auteur.
recensie
Leiderschap
13 oktober 2009
Ben Kuiken
1-2 minuten leestijd
Echte leiders praten anders. Ze missen empathie, en hebben alleen maar oog voor de grote lijnen. Wie door deze reuzen gehoord wil worden, zal ze dus anders moeten aanspreken, zo betoogt Noël Slangen in Praten met reuzen.
interview
Economie
13 oktober 2009
Pierre de Winter
4-5 minuten leestijd
Een jaar na het begin van de kredietcrisis publiceerden de economen van het Centraal Planbureau het boek De grote recessie. Om bezuinigingen kunnen we niet heen, zo luidt de boodschap. En de banken moeten aan de ketting. Een gesprek met CPB-directeur en co-auteur Coen Teulings.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
12 oktober 2009
Elly Lijnse
Op bepaalde punten in je leven maak je de balans op en je vraagt je af: Is dit nu echt wat ik wil? Hoe wil ik nu verder? In 'Passie is wie je bent' stelt Ludo Daems u de vragen om uit te zoeken wie u bent en waar u uw enthousiasme en passie vandaan haalt, zodat u kunt worden wie u werkelijk bent. Dit is een doe-boek waarin de auteur u vraagt om in actie te komen, na te denken en te reflecteren.
recensie
Verandermanagement
12 oktober 2009
Jelger Spijkerboer
2-3 minuten leestijd
Overtuigd van de kracht van het werken met beeld, koos ik voor het lezen van 'Veranderdiagnose' van Rob van Es. Het is een prachtig boek, waarin films, schilderijen en gedichten worden gebruikt ter illustratie van een verhaal over het stellen van een gedegen veranderdiagnose. Waar ik minder enthousiast over ben, is de boodschap van het boek: weinig vernieuwend.
recensie
Leiderschap
12 oktober 2009
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
De verwachting is dat leidinggevenden steeds meer paradoxen moeten kunnen hanteren: d.w.z. schijnbare tegenstrijdigheden weten te combineren tussen aspecten van het menselijk vlak en de zakelijke inhoud. Lenette Schuijt bespreekt vijf veel voorkomende paradoxen op een zeer verdiepende manier. De zakelijke kant is inmiddels voldoende vertegenwoordigd in organisaties, maar hoe nu de ziel er in aan te brengen? Ze beantwoordt de vraag: 'Wat vraagt het van leiders om ziel en zakelijkheid met elkaar te verbinden?'
recensie
Economie
12 oktober 2009
Dick Pels
4-6 minuten leestijd
George Akerlof en Robert Shiller volgen in Animal Spirits Keynes: de economie wordt niet voortgedreven door rationele motieven van eigenbelang, maar door allerlei irrationele emoties, intuïties, impressies en illusies, en deze zijn er juist verantwoordelijk voor dat zij voortdurend op en neer gaat.
recensie
Leiderschap
9 oktober 2009
Thea de Feyter
3-4 minuten leestijd
Hoe u inzicht krijgt in talenten en ontwikkelpunten en hoe u als creatieve en innovatieve leider anderen kan stimuleren, zijn de rode draden in 'Leidinggeven met creativiteit'. Maar dit boek biedt meer; u leest hierin ook over de manier waarop teams en organisaties hun creativiteit en innovatievermogen kunnen vergroten. Veronique Warmoes en Herman van den Broeck geven vijf jaar academisch onderzoek op pragmatische wijze weer. Vanuit hun achtergrond als Vlaamse onderzoekers bieden zij antwoord op de vraag hoe je met creativiteit toegevoegde waarde creëert in organisaties.
recensie
Algemeen management
9 oktober 2009
Jan Boerstra
Voor snelle, ingrijpende organisatieveranderingen is er de klassieke, probleemgerichte, lineaire veranderaanpak. Volgens Lewis, Passmore en Cantore is deze eendimensionale benadering minder effectief als we de mensen die het betreft op een positieve en uitnodigende manier in het veranderproces willen meenemen. De oplossing die zij bieden komt voor uit de appreciative inquiry en een waarderende aanpak gebaseerd op de verkennende kracht en het voortbrengend vermogen van het onderlinge gesprek. Ze werken die uit in 'Appreciative Inquiry for Change Management'.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
9 oktober 2009
Maria Genova
2-3 minuten leestijd
'Misleid door toeval. Over de rol van geluk in de economie en het leven' is de prachtige en enigszins misleidende titel van het laatste boek van bestsellerauteur Nassim Nicholas Taleb. Wie een toegankelijk boek vol sappige anekdotes over de rol van geluk verwacht, komt bedrogen uit.
recensie
Algemeen management
9 oktober 2009
Dick Pels
4-6 minuten leestijd
In haar boek Wisseling van de macht spreekt Mildred Hofkes zich niet voor of tegen een quotum uit. Wel vindt ze dat de doorstroming van vrouwen naar de top moet worden bevorderd, want meer vrouwen in het bestuur leidt tot grotere diversiteit en bestuurlijke vernieuwing.
nieuws
Economie
9 oktober 2009
Jeroen Ansink
2-3 minuten leestijd
Enige zelfspot kan Robert Shiller niet ontzegd worden. De Yale-econoom die vorige week in New York was voor de presentatie van zijn boek Animal Spirits, liet zich introduceren met een fragment van de satirische Daily Show met Jon Stewart. Daarin werd de draak gestoken met de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner. De man die belast is met de ergste vastgoedcrisis sinds mensenheugenis bleek niet eens in staat om zijn eigen huis te verkopen. Of Shiller, die als mede-oprichter van de Case-Shiller huizenprijsindex een expert is op dat gebied, misschien een verklaring had?
achtergrond
nieuws
8 oktober 2009
Dick Pels
2-3 minuten leestijd
‘Maak gebruik van de kansen die de crisis geeft. Juist nu is het tijd om te investeren en nieuwe creatieve projecten te starten.’ Zo luidde de winnende oplossing bij de opening afgelopen woensdag van een speciale Crisisroute in het Utrechtse Geldmuseum. De twee vragen die het museum op zijn deuren heeft gegraveerd, ‘Wat doen mensen met geld?’en ‘Wat doet geld met mensen?’ zijn natuurlijk bijzonder acuut geworden. Vooral de laatste vraag kan inmiddels zonder aarzeling worden beantwoord: hele vreemde en beangstigende dingen.
column
8 oktober 2009
Dirk-Jan de Bruijn
2-3 minuten leestijd
Laatst las ik de toekomstvisie van een van onze ministeries. Compact geschreven met prachtige vergezichten en uitdagende doelstellingen. Glashelder gaf dit document antwoord op de vraag wat dit dan zou betekenen voor collega’s die daarmee aan de slag zouden moeten gaan. ‘Wij moeten ons verbinden met de samenleving, met de burger en zijn omgeving als centraal uitgangspunt. En met anderen binnen en buiten het departement die betrokken zijn bij ons werk.’ Klinkt goed hé!
recensie
Algemeen management
7 oktober 2009
Carla Verwijs
Een kookboek over kennismanagement vol recepten, zo las ik de titel van 'KM Kookboek - Recepten voor kennismanagement' van Daan van der Weele en Yuri de Lugt. Recepten volgen typisch een vaste structuur, van een lijst met ingrediënten via een stap voor stap kookproces tot het gewenste gerecht. Ik had mijn twijfels hoe het concept 'recept' van toepassing kan zijn op kennismanagement, dus ik was wel benieuwd hoe Van der Weele en De Lugt dit aanpakken.
recensie
Non-profit
7 oktober 2009
Peter Vermeulen
Door middel van het boekje 'Leren en communiceren in de keten van de acute zorg' doen de auteurs Joke Mintjes-de Groot en Theo van Achterberg een poging om de communicatie tussen patiënten en zorgverleners te verbeteren. Maar is beter communiceren uit een boek te leren? Communiceren is ingewikkeld. Er zijn boeken vol geschreven over dit onderwerp en dan hoeven we over het aantal trainingen en cursussen nog maar te zwijgen. Patiënten goed begrijpen is zelfs weer een stuk moeilijker. Maar het goed leren 'lezen' en begrijpen van een traumapatiënt is de overtreffende trap en dus zeer gecompliceerd. Ofwel: communicatie voor gevorderden.
recensie
Leiderschap
7 oktober 2009
Jan Boerstra
3-4 minuten leestijd
Het is al lang niet meer ongewoon dat managers en managementauteurs hun inspiratie zoeken in Oosterse wijsheden en praktijken. Zo ook Peter ten Hoopen en Fons Trompenaars, die in 'The Enlightened Leader' het fenomeen van de chakra's gebruiken om managers te inspirerend tot, wat zij noemen, verlicht leiderschap. Het boek werpt een opvallend licht op leidinggeven, maar de vraag is of de moderne manager op zijn 'derde oog chakra' zal vertrouwen als overlevingsmiddel in de kredietcrisis.
recensie
Algemeen management
7 oktober 2009
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Als Ali B. in De Wereld Draait Door met een exemplaar van 'De zeven eigenschappen voor succes in je leven' zit te wuiven, is een doorbraak naar het grote publiek nabij. En laat het dan maar aan de Coveys over om het concept verder uit te bouwen. In de aanloop naar de Kinderboekenweek verscheen een vertaling van De 7 eigenschappen van Happy Kids, geschreven door Sean Covey, zoon van Stephen R.
recensie
Algemeen management
6 oktober 2009
Maria Genova
2-3 minuten leestijd
Je moet er maar op komen: een boek schrijven over beeldspraak in kantoortaal. Deze taal staat immers meer bekend om zijn vakjargon en saaie clichés dan om zijn beeldspraak. Hoe dan ook: Daan Haan (een pseudoniem voor tekstschrijver Gustaaf Haan en bedrijfseconoom Daan Muntjewerf) gaat de uitdaging aan in het boek 'Praat je poten uit de klei'.