OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 821 van 19.496 resultaten
column
1 december 2009
Dick Pels
4-5 minuten leestijd
De dood van Ted Kennedy leidde tot veel commentaar over de nu uitstervende Kennedy-dynastie. Politieke dynastieën zijn in de VS net zo fascinerend en illegitiem als ‘rock royalty’ of ‘Hollywood blue blood’.
interview
Algemeen management
1 december 2009
Paul Groothengel
13-19 minuten leestijd
Familiebedrijven zijn als de dood voor externe financiers. Ze vrezen dat het gedaan is met hun bedrijfscultuur zodra ze hun autonomie opgeven. Gevolg van die huiver is dat het gros met rare vooroordelen rondloopt over private equity en over de mores op de beurs. Hoe terecht is hun argwaan?
column
Organisatiekunde
1 december 2009
Hans van der Loo
3-5 minuten leestijd
Van managementgoeroe Jim Collins is bekend dat hij eerst een goede vraag nodig heeft alvorens hij zich aan het schrijven van een boek zet. Achter zijn bestseller ‘Built to Last’ ligt de vraag verscholen hoe het komt dat sommige bedrijven over langere perioden kunnen floreren, terwijl andere gedoemd zijn om na enige tijd te verdwijnen.
interview
Projectmanagement
1 december 2009
Pierre Spaninks
7-10 minuten leestijd
Management is een vak, en projectmanagement al helemaal. Er kan ook nogal wat bij misgaan. Gelukkig zijn veel problemen te voorkomen door een gestructureerde aanpak en daarin ligt het bestaansrecht van PRINCE2®.
interview
Verandermanagement
1 december 2009
Rob Hartgers
6-8 minuten leestijd
Een kantoor is meer dan een stapel stenen. Een goede werkomgeving inspireert, een slecht ontworpen werkomgeving demotiveert. Mark Mobach roept organisaties op om beter na te denken over hun huisvesting.
column
1 december 2009
Ralf Knegtmans
2-3 minuten leestijd
Ten tijde van crises bevriezen veel organisaties hun investeringen in talent, ook de overheid. Toch zou de overheid juist nu werk moeten maken van uitdagend personeelsbeleid, zegt bijzonder hoogleraar Economie Robert Dur van de Erasmus Universiteit in zijn recent uitgesproken oratie.
interview
Algemeen management
1 december 2009
Rick Nieman
10-15 minuten leestijd
Marijke Lingsma, bekend van de Coachingskalender en menig standaardwerk op het gebied van coaching, lost problemen niet voor je op. Haar doel is de werknemers, managers en teams om wie het draait zelf in actie te laten komen. Een gesprek met de ‘de grand lady van het coachen’.
recensie
Inkoop en logistiek
1 december 2009
Thea de Feyter
2-3 minuten leestijd
Het is geen toeval dat managementfilosoof Eliyahu Goldratt er in de businessroman 'Het is geen toeval' weer in slaagt om verder los te komen van conventioneel denken. Goldratt beschrijft een ontwikkeling van denkprocessen die op zowel professioneel als persoonlijk vlak toe te passen zijn. Hij laat u kennismaken met de beperkingentheorie en technieken voor conflicthantering zonder het boek met een veelvoud aan managementmodellen te doorspekken.
recensie
Advisering
1 december 2009
Ton Horrevorts
Hoera, ik heb een opdrachtgever. Dat denk ik altijd als ik weer een nieuwe klant heb. Dat is niet ongewoon onder adviseurs. Dus een boek dat de titel heeft 'Help, ik heb een opdrachtgever' maakt dus alleen al om die reden nieuwsgierig. Dat heeft Nicoline Mulder met haar intrigerende titel in ieder geval al bereikt. Of ze mij met dit boek net zo blij maakt als ik word van een nieuwe opdracht is overigens de vraag.
recensie
Algemeen management
1 december 2009
Peter Vermeulen
Is Gordon Ramsay nu grof en achterbaks, of juist direct en open? Michiel Hogerhuis koppelt de basisingrediënten van succesvol ondernemen, veranderen en omgaan met mensen aan de vaak omstreden televisieserie 'Kitchen Nightmares'. In deze serie wordt Gordon Ramsay gevraagd om de eigenaar van een restaurant te helpen om zijn slecht lopend bedrijf weer rendabel te maken. 'Kitchen Nightmares' en dus dit boek gaan over adviseren. Maar gaan alle adviseurs na het lezen straks vloeken als Gordon Ramsay?
recensie
1 december 2009
José Otte
Verbeelding is een krachtige bouwsteen voor succes. Toch wordt de waarde hiervan vaak vergeten. In het boek 'Zenobia', een management boek in de vorm van een novelle, laten Matthew Emmens en Beth Kephart zien hoe één persoon het verschil kan maken.
recensie
Algemeen management
1 december 2009
José Otte
1-2 minuten leestijd
Verbeelding is een krachtige bouwsteen voor succes. Toch wordt de waarde hiervan vaak vergeten. In het boek 'Zenobia', een management boek in de vorm van een novelle, laten Matthew Emmens en Beth Kephart zien hoe één persoon het verschil kan maken.
recensie
Marketing
1 december 2009
Maria Genova
3-4 minuten leestijd
Een schreeuwerige felgele boekomslag met maar liefst twee uitroeptekens. Op deze manier probeert schrijver Cor Hospes de aandacht te trekken voor online marketingtools. En met succes, want dit druk opgemaakte boek 'Alle 13 goed! De beste online marketingtools!' valt zeker op. De inhoud is gelukkig zakelijker van toon.
interview
Marketing
1 december 2009
Jeroen Ansink
4-5 minuten leestijd
In Trade-Off stelt de Amerikaanse economisch journalist Kevin Maney dat consumenten bijna altijd een afweging maken tussen producten die ze willen, en producten die ze nodig hebben. Bedrijven die hier niet op inspelen zijn gedoemd om te falen. ‘Het beste van twee werelden is vlees noch vis.’
recensie
Juridisch
30 november 2009
Nico Beenker
Aernout Schmidt en Stephan Corvers bieden een nieuwe methodiek voor het specificeren van de inkoopbehoeften voor het (innovatief) aanbesteden van ICT-projecten middels 'Legal Requirements Engineering'. In de inleiding van 'Aanbesteden en innovatie' snijden de auteurs direct het meest heikele onderwerp bij dit type aanbesteding aan. Is het mogelijk dat een aanbestedende dienst bij het specificeren van haar IT-inkoopbehoefte alles wat ze van te voren moet weten ook kan weten?
recensie
Verandermanagement
30 november 2009
Ton Bakker
De meeste goed opgeleide managers hebben in hun managementopleiding de bekende motivatie en leiderschapstheorieën gehad. Veel van u hebben goed naar hun leraar geluisterd, maar is er bij de modellen ook gesproken over de component gedrag en de mogelijkheid van beïnvloeden van dit gedrag, of nog erger, hoe uw eigen gedrag het gedrag van de mensen (medewerkers) om u heen beïnvloedt? Of is dit niet zo belangrijk voor u? Marius Rietdijk vertelt in 'Gedragsverandering in organisaties' hoe u door middel van gedragverandering nog succesvoller kunt worden.
recensie
Internet en social media
30 november 2009
Perry Oostrum
Het hebben van een netwerk - in wat voor tijden dan ook - heeft nog nooit iemand gehinderd. En de technische middelen via internet hebben het ons alleen maar makkelijker gemaakt. Althans, zo leek het. Tot we door de bomen het bos niet meer zagen en de Plaxo's, Facebooks en LinkedIns uit de grond spoten. Voor veel serieuze gebruikers van sociale netwerken is laatstgenoemde, LinkedIn, nog altijd het meest gebruikte. Ikzelf ben toch echt al een tijdje actief op LinkedIn, maar heb mijzelf nimmer de tijd gegund alle mogelijkheden eens goed te ontdekken. Jan Vermeiren helpt hierbij, met zijn uiterst praktische boek 'Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken'.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
30 november 2009
Linda Huijsmans
1-2 minuten leestijd
De titel Ik kies voor mijn talent doet vermoeden dat Luk Dewulf een soft zelfhulpboek heeft geschreven. Eenmaal opengeslagen blijkt het een praktische gids voor een zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling te zijn. Dewulf belicht het fenomeen talent van alle kanten en schetst de omstandigheden waarin dat het best tot bloei komt. Om de theorie tot leven te brengen, noemt hij vele voorbeelden en voegt vragenlijsten bij om zelf in te vullen.
interview
Algemeen management
30 november 2009
Annegreet van Bergen
4-5 minuten leestijd
Hoe kan het verschil op het ontstaan van de kloof tussen arm en rijk het beste verklaard worden? Die vraag stelt voormalig universitair docent Dick Kooiman voortdurend in het boek Kapitalisme, kolonisatie en cultuur, met als ondertitel ‘Arme en rijke landen in historisch perspectief’. Het is een boek over niet-westerse geschiedenis, tegenwoordig ook wel mondiale geschiedenis genoemd.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
27 november 2009
Peter de Roode
Een zeer vlot geschreven boek dat boeit van begin tot eind. Het geheim? Veel wetenswaardigheden, interessante anekdotes uit goede maar vaak onbekende bronnen, en voldoende humor. 'Hebt u een CEO-brein?' van Marc Buelens is aan te bevelen voor mensen die leider zijn, leider willen worden of hun eigen leiders beter willen begrijpen.