OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 814 van 19.500 resultaten
recensie
Personeelsmanagement
21 januari 2010
Ilja Jacobs
3-4 minuten leestijd
Ik zit alweer enige tijd in een intervisieclubje. Daar ben ik destijds zonder voorbereiding ingestapt. Voor de broodnodige theoretische onderbouwing ben ik 'Handboek intervisie' van Jeroen Hendriksen gaan lezen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
21 januari 2010
Joke Verplanke
2-3 minuten leestijd
'Beter communiceren met Voelers, Denkers, Doeners' van Sjaak Overbeeke leert u beter om te gaan met irritaties en conflicten, of ze zelfs geheel te voorkomen. U krijgt een eenvoudig stramien aangeboden om conflictgesprekken effectief aan te gaan. Vervolgens wordt dit vertaald naar specifieke Voeler-, Denker- en Doener-situaties.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
21 januari 2010
Ilja Jacobs
Oudejaarsavond 2009. Rond 21.30 had ik een goed gesprek met een aantal van mijn vrienden. Het was op gang gebracht door het spel 'Mirror Me'. Volgens de ontwerpers van F&F games: 'een verrassend relatiespel voor vrienden, familie en collega's'. Nadat we de omschrijving toch maar goed doorgenomen hebben om te snappen hoe het spel werkt, (direct beginnen gaat niet goed ontdekten wij) zijn we door de zogenaamde 'ja-nee vragen' in een goed gesprek beland. Het is een leuk spel dat doet wat het belooft (een goed gesprek veroorzaken) en de vragen kun je ook in je vriendenkring, familie of werk buiten het spel om goed gebruiken!
recensie
Internet en social media
20 januari 2010
Martin van 't Klooster
Huib Koeleman schetst de mogelijkheden en grenzen van nieuwe media bij de interne communicatie in organisaties. In 'Twitteren op je werk - en andere mogelijkheden van social media voor interne communicatie' neemt hij ons mee in zijn duik in een spraakmakend nieuw medium en de wondere wereld van nieuwe communicatietechnieken. Daarbij schrijft hij niet alleen voor websitedeskundigen maar vooral voor communicatieprofessionals en managers die betrokken zijn bij het interne communicatiebeleid.
recensie
Algemeen management
20 januari 2010
Stefan Nieuwenhuijsen
In Nederland staat iedere werkdag gemiddeld 200 kilometer file en ik ben één van de 'gelukkigen' die dagelijks achteraan aansluit. In het begin doodde ik deze verloren tijd met het lezen van e-mail op mijn mobiele telefoon, totdat ik begreep dat zelfs het vasthouden van een mobiele telefoon tot een bekeuring van €140,- kan leiden. Ik besloot het nuttige met het aangename te verenigen door mijn vakkennis te vergroten met het luisteren naar 'Management Classics' van auteur en presentator Ben Tiggelaar.
recensie
Algemeen management
20 januari 2010
Edward Gilding
2-3 minuten leestijd
De arts die promotie maakt tot afdelingsmanager, de promovendus die furore maakt als decaan of de krantenjongen die doorgroeit tot CEO. Veel werknemers komen vroeg of laat terecht op posities waarin ze leiding geven aan mensen, terwijl ze tot dan toe wellicht alleen gericht waren op de inhoudelijke kant van hun werk. Dat dit in de praktijk niet altijd even eenvoudig blijkt te zijn, moge duidelijk zijn. Voor al deze toekomstige managers maar ook voor alle nieuwsgierigen die al manager zijn, hebben Sasja Dirkse-Hulscher, Angela Talen 'Menskennis voor managers' geschreven.
nieuws
Algemeen management
20 januari 2010
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
De jury heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt om tot de uiteindelijke keuze voor het Managementboek van het Jaar te komen. Daarvoor zijn de boeken op de shortlist te divers. Een beredeneerde inventarisatie.
column
20 januari 2010
Guus Hustinx
3-5 minuten leestijd
De noodzaak van effectief toezicht wordt inmiddels breed onderschreven. Zowel de politiek, het bedrijfsleven als maatschappelijke ondernemers, scharen zich achter het idee van verscherpt toezicht. Maar waar gaat het dan om? Hoe doe je dat dan, toezicht houden? En: wat zijn de dilemma’s die toezichthouders tegenkomen.
recensie
Organisatiekunde
19 januari 2010
Peter Vermeulen
Door invoering van het Raad van Toezicht-model vraagt menige organisatie om een herverdeling van bestuurlijke bevoegdheden. Dat vergt algemene spelregels voor de omgang tussen de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur. Governance in de Nederlandse gezondheidszorg is ingewikkeld. Zorgaanbieders moeten namelijk werken in een combinatie van private, publieke en professionele governance. Hans Hoek beschrijft in 'Governance & Gezondheidszorg' hoe deze combinatie in elkaar zit en hoe governance in de zorg nu eigenlijk functioneert.
recensie
Verandermanagement
19 januari 2010
Peter Vermeulen
Léon Lodewick heeft zijn boek 'Ziekenhuizen veranderen' louter gebaseerd op eigen ervaringen. Dit was mogelijk aangezien Lodewick meer dan vijfentwintig jaar ervaring heeft in het leiden van veranderingsprocessen als bestuurder en toezichthouder in ziekenhuisorganisaties. Daarnaast heeft Lodewick diverse Masterclasses verzorgd. Zowel in zijn masterclasses als in 'Ziekenhuizen veranderen' legt hij aan de hand van jarenlange praktijkervaring uit hoe u een veranderingsproces in een professionele organisatie succesvol kunt laten verlopen.
recensie
Algemeen management
19 januari 2010
Ben Kuiken
1-2 minuten leestijd
Wanneer burgers of medewerkers ontevreden zijn over de gang van zaken in hun buurt of bedrijf, organiseren ze zich soms in actiegroepen of comité’s. In zijn nieuwste boek, De broedfactor, laat Peter Camp zien dat managers en bestuurders hier helemaal niet bang voor hoeven zijn, maar het juist zouden moeten stimuleren. Hij vertelt zelfs hoe ze dat moeten doen.
recensie
Leiderschap
18 januari 2010
José Otte
2-3 minuten leestijd
John Adair is een autoriteit op het gebied van leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Meer dan een miljoen managers wereldwijd hebben deelgenomen in de Action Centered Leadership-programma's die hij heeft ontwikkeld. In 'How to Grow Leaders' neemt hij ons mee langs de zeven belangrijkste principes van effectief leiderschap en de ontwikkeling daarvan.
interview
Persoonlijke effectiviteit
15 januari 2010
Hans van der Klis
11-16 minuten leestijd
In zijn nieuwe boek Power & love vertelt Adam Kahane hoe hij er door schade en schande achter is gekomen dat macht en liefde, die traditioneel gezien worden als tegenpolen, eigenlijk niet zonder elkaar kunnen. In de ingrijpende veranderprocessen en complexe sociale vraagstukken waarbij hij als adviseur betrokken is geweest, gaat het niet alleen om goede bedoelingen en welwillendheid, heeft hij ondervonden. ‘Ik heb mijn hoofd een paar keer heel hard gestoten.’
recensie
Projectmanagement
15 januari 2010
Ton Bakker
3-4 minuten leestijd
Voor mij het tweede boek van Eliyahu Goldratt en wederom heb ik er veel van geleerd. Net als het eerste boek, 'Het doel', schrijft hij 'De zwakste schakel' als een makkelijk leesbare roman. Een aanrader voor alle projectmanagers.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
15 januari 2010
Joost van Driessen
3-4 minuten leestijd
Welke manager heeft niet de zeven tips van Stephen Covey gelezen die hen tot effectieve leiders moeten maken? Ook ik heb zijn boek gelezen en me telkens weer verbaasd over de zinnige adviezen die hij geeft. Helaas blijft altijd maar een beperkt deel van alle kennis bewaard voor toepassing in de praktijk. Daar heb ik nu wat op gevonden: 'De zeven eigenschappen van Happy Kids' van Sean Covey. Wel blijken kinderen het leiderschap van hun effectieve ouders nodig te hebben.
recensie
Personeelsmanagement
15 januari 2010
José Otte
2-3 minuten leestijd
Een andere, positievere visie op ouderen en werk. Hiervoor pleiten kopstukken uit onder andere de politiek, de vakbeweging en het bedrijfsleven in 'De zilveren golf: een gouden kans'. Bedrijven die bewust kiezen voor ouderen op de werkvloer vertellen over hun ervaringen. En ook de oudere werknemer zelf komt aan het woord in dit boek van Petra Pronk.
recensie
Marketing
15 januari 2010
Paul Groothengel
3-4 minuten leestijd
Marketeers zijn de weg kwijt. Ze staren zich blind op hun heilige modellen en vergeten zich te verdiepen in de werkelijke drijfveren van hun klanten. Hoe het dan bij voorkeur wel moet, beschrijft Geert Stox in zijn boek De ware aard van de marketeer. Een prikkelende rondgang langs onderliggende drijfveren, merksystemen en de evolutiepsychologie.
preview
Internet en social media
15 januari 2010
Henk van Ess
2-3 minuten leestijd
recensie
Personeelsmanagement
14 januari 2010
Corella Slob
Helder geschreven en overzichtelijk opgezet boekje. 'Klein receptenboek voor het nieuwe werken' maakt duidelijk hoe organisaties kunnen werken met onder andere ICT-technieken die bedoeld zijn om samenwerking, communicatie en kennisdeling te vergemakkelijken. Een grappige opzet van Roland Hameeteman, Gonny Vink en Ben Kuiken om te kiezen voor de vorm van recepten. Deze hebben afwijkende namen en benodigdheden als ingrediënten. Toch is het voor hen die ietsje meer diepgang willen, niet heel interessant of vernieuwend.
recensie
Algemeen management
14 januari 2010
U heeft vast wel eens een aflevering gezien van Gordon Ramsay in 'Kitchen Nightmares'. Een soms vloekende Ramsay die de eigenaar en het personeel duidelijk maakt wat er moet gebeuren om het betreffende etablissement weer op de rails te krijgen. Michiel Hogerhuis heeft deze tv-serie als basis gebruikt om een vergelijking te maken met organisatieadvieswerk; 'Vloeken als Gordon Ramsay'. Een vergelijking die heel erg goed is uitgevallen. Resultaat: een zeer leesbaar boek dat voor menig adviseur en manager van onschatbare waarde kan zijn.