OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren

    Filter de resultaten

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Tags

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 812 van 19.500 resultaten
    nieuws
    3 februari 2010
    Jeroen Ansink
    2-3 minuten leestijd
    In ‘On The Brink’ beschrijft de voormalige Amerikaanse Minister van Financiën Henry Paulson hoe hij de kredietcrisis heeft beleefd. Het boek is in de eerste week van verschijning al een bestseller.
    interview
    Leiderschap
    2 februari 2010
    Linda Huijsmans
    4-6 minuten leestijd
    Bij geen enkele beroepsgroep is het verschil tussen zelfbeeld en het beeld dat anderen van hen hebben zo groot als onder leidinggevenden, meent Jan Moen. En dat verschil is het grootst als het om essentiële leiderschapskwaliteiten gaat als openheid, communicatievaardigheden en toegankelijkheid. Persoonlijke eigenschappen dus, waar leiders veel te weinig aandacht aan besteden. ‘Wat meer zelfreflectie zou van veel managers een blauwe leider maken, in plaats van een groene of een rode’, zegt Jan Moen in Kleur bekennen.
    nieuws
    1 februari 2010
    Pierre Spaninks
    ‘Veranderend getij’, het boek van onderzoeksjournalist Marcel Metze over Rijkswaterstaat, ligt rond 1 maart in de winkel. Lange tijd probeerde de rijksdienst, die zelf opdracht had gegeven voor het boek, publicatie van het als al te kritisch ervaren manuscript te verhinderen. Na de nodige publiciteit en politieke druk ging de ambtelijke top in december alsnog om. Er moesten nog wel wat details worden uitonderhandeld, en dat is nu gelukt.
    interview
    Advisering
    1 februari 2010
    Eline Crijns
    8-11 minuten leestijd
    Mathieu Weggeman typeren is hinken op twee gedachten: hij is een bèta, maar heeft ook veel alfa-eigenschappen en hoewel hij extravert overkomt, heeft hij ook een ingetogen kant. Weggeman geniet alom bekendheid door zijn boeken en lezingen. Hij vindt het niet alleen belangrijk dat de boodschap wordt overgebracht, maar ook de manier waarop. Net zoals het bij een grap belangrijk is hoe je deze vertelt, zodat de clou goed overkomt. Hij besteedt bewust aandacht aan timing, fasering en woordkeus. ‘Taalhumor vind ik de mooiste vorm van humor. Nu ik weet dat het gewaardeerd wordt, durf ik dat ook te integreren in mijn boeken’, aldus Weggeman. In 2008 werd hij beloond met de prijs voor het Managementboek van het Jaar voor zijn boek ‘Leidinggeven aan professionals? Niet doen!’.
    recensie
    Economie
    1 februari 2010
    Edward Groenland
    3-4 minuten leestijd
    Een aparte gewaarwording: mijn eigen vakgebied, consumentengedrag, openbaart zich onverhoeds aan twee macro-economen, George Akerlof en Robert Shiller. Zij schreven het boek 'Animal Spirits. Hoe instincten in de mens de economie sturen'. De Amerikaanse auteurs duiden voor ons de oorzaken van onder meer de huidige, mondiale kredietcrisis. Hun klassieke theorieën falen, en dat verbaast ons niets. Die gaan er namelijk van uit dat mensen rationeel en verstandig zijn. Een scheutje 'Animal Spirits' toegevoegd, door de vertalers aangeduid als 'psychologische drijfveren', en het gaat al een stuk beter.
    interview
    Strategisch management
    1 februari 2010
    Rob Hartgers
    9-13 minuten leestijd
    In hun nichemarkt zijn ze heer en meester, maar het grote publiek kent ze niet. Hermann Simon doet al jaren onderzoek naar de verborgen kampioenen van de economie. Multinationals kunnen nog wat van ze leren, vindt hij.
    column
    Algemeen management
    1 februari 2010
    Paul Postma
    4-5 minuten leestijd
    Het stond op nu.nl, in een stuk over een onderzoek naar neppijnstillers. ‘Dure placebo’s werken beter dan goedkope.’ Een treffender omschrijving van de werking van het brein in zes woorden kan ik niet bedenken. Hier staat alles wat je als manager over het brein moet weten. Daarom heb ik het voorin mijn Breinboek voor Managers gezet, als motto over wat je moet weten van denken en gedrag.
    column
    1 februari 2010
    Michel Hoetmer
    2-3 minuten leestijd
    Het kon niet uitblijven, na web 2.0 is de klant 2.0 geboren. Volgens sommigen is de klant slimmer dan tien jaar geleden. En beter geïnformeerd natuurlijk. Je verkoopt ze geen knollen voor citroenen meer. Het tijdperk van de sluwe verkoper die zijn naïeve clientèle met gladde praatjes inpakt is definitief verleden tijd. Maar hoe waarschijnlijk is het dat de mens plotseling een sprong maakt in de evolutie?
    interview
    Persoonlijke effectiviteit
    1 februari 2010
    Linda Huijsmans
    7-10 minuten leestijd
    Vergeet de goeroes, de antwoorden op de meest essentiële vragen zitten in jezelf. Dat is de boodschap van Ludo Daems. Hij schreef een handleiding over hoe je die vindt in Passie is wie je bent. Wekelijks spreekt hij volle zalen toe met managers, politici en leiders tot op het hoogste niveau. ‘De mensen hebben er nood aan’, is dan ook de conclusie van de Vlaming.
    interview
    Algemeen management
    1 februari 2010
    Jeroen Ansink
    10-15 minuten leestijd
    Volgens de Canadese hoogleraar Henry Mintzberg ligt goed management onder vuur van mba-programma’s, technologie, beursnoteringen, bonussen en de obsessie voor beroemdheden. In Managing pleit hij voor de terugkeer van de gemeenschapszin binnen het bedrijfsleven. ‘Als ik het woord ‘leider’ nog één keer hoor ga ik gillen.’
    recensie
    Werk en loopbaan
    1 februari 2010
    Pierre Spaninks
    4-6 minuten leestijd
    Een boek om je te helpen als je je eigen werk en je loopbaan anders wilt inrichten. Dat is wat psycholoog Marc Schabracq wilde maken - en dat is hem gelukt ook. De kracht van Wat nu? De inrichting van je verdere loopbaan zit hem in een zeldzame combinatie van wetenschappelijke inzichten en praktische ervaring.
    interview
    Economie
    29 januari 2010
    Hans van der Klis
    8-11 minuten leestijd
    In haar boek Beursbabe doet de jonge Engelse schrijfster Venetia Thompson (25) verslag van de veertien maanden dat zij actief was als makelaar in de Londense City. Het is een hilarisch en tegelijk huiveringwekkend verhaal geworden, een rollercoaster waarin hebzucht, overmatig drankgebruik en een totaal gebrek aan beschaving om voorrang strijden.
    interview
    Persoonlijke effectiviteit
    29 januari 2010
    Bert Peene
    4-6 minuten leestijd
    Ooit was hij regisseur bij het toneel, tot hij in 1994 besloot als zzp’er in communicatie- en presentatietrainingen de boer op te gaan. In de rotsvaste overtuiging te slagen en daartoe moest hij onderscheidend zijn. Hij ontwikkelde een interactieve theatertraining op basis van de door hem bedachte ‘ja-en, nee-want, ja-maar’-oefening, schreef drie boeken, en creëerde een spel dat als een eenvoudige set kaarten maar ook in een luxe editie wordt aangeboden. Anno 2010 afficheert Berthold Gunster zich als ‘de grondlegger van de Ja-maar (met een ® !) filosofie’. Bert Peene doet verslag van een kort socratisch gesprek.
    recensie
    Leiderschap
    28 januari 2010
    Ben Kuiken
    1-2 minuten leestijd
    In De toekomst van werk schetsen Adjiedj Bakas en Martijn van der Woude acht trends op het gebied van werk. Opvallend is hun positieve insteek: het is niet alleen maar kommer en kwel wat de toekomst brengt.
    nieuws
    27 januari 2010
    Joep Schrijvers
    3-5 minuten leestijd
    Geld of moraal, wat vinden werknemers belangrijker? Iedereen heeft daar een mening over. ‘Het eerste’, roept de cynicus. ‘Het laatste’, riposteert de cradle-to-cradle idealist. Toch is er maar één iemand die het echt weet en dat is Naomi Ellemers, hoogleraar Sociale Psychologie van de Organisatie. Op 26 januari kreeg zij in het bijzijn van prinses Maxima in Amsterdam de prestigieuze Merianprijs, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding voor vrouwelijke wetenschappers.
    recensie
    Leiderschap
    27 januari 2010
    Ronald Buitenhuis
    3-4 minuten leestijd
    Rinnooy Kan schrijft in het voorwoord van het boek Kleur bekennen (‘Kleedkamergesprekken over leiderschap’) dat de ‘tijd dringt’. We moeten een ander soort leiderschap gaan uitoefenen om de problemen van deze tijd te tackelen. Denk niet rood, denk niet groen, denk blauw!
    column
    27 januari 2010
    Dirk-Jan de Bruijn
    2-3 minuten leestijd
    Na de Eerste Wereldoorlog spaarde Frankrijk kosten noch moeite om zich nu definitief te wapenen tegen een mogelijke Duitse aanval, met als kroonjuweel de fameuze Maginot-linie. Maar men bleek één cruciaal detail over het hoofd te hebben gezien: om een linie kun je heentrekken!
    nieuws
    Internet en social media
    26 januari 2010
    Jeroen Ansink
    2-3 minuten leestijd
    De recessie dwingt ook Google om zijn businessmodel te herzien, zegt Ken Auletta, auteur van Googled (‘The End of the World As We Know It’). ‘Internet zit in hetzelfde schuitje als de traditionele media.’
    recensie
    Leiderschap
    25 januari 2010
    Pierre de Winter
    5-7 minuten leestijd
    Leuke titel: Hoe je een geboren leider wordt. Het maakt je nieuwsgierig en vertelt ook nog eens precies waar dit boek over gaat. Hoewel: je zou kunnen denken dat het hier een ‘how to’-boek betreft. ‘Tien tips voor geboren leiderschap’, dat genre. En dat is het nu juist nadrukkelijk weer niet.
    recensie
    Algemeen management
    25 januari 2010
    Carla Verwijs
    In de loop van de jaren heb ik heel wat over kennismanagement gelezen. Echt nieuwe ideeën kom ik daarom niet veel meer tegen. Verhalen uit de praktijk daarentegen blijven boeien. Ze laten vaak zien dat het niet zo eenvoudig is om kennismanagement succesvol in te voeren. Ook laten ze zien dat elke organisatie weer anders is en om een andere aanpak en initiatieven vraagt. Je kunt successen uit de praktijk dus meestal niet een-twee-drie invoeren in de eigen organisatie, maar ze vormen wel een geweldige bron van inspiratie. '15 Praktijkverhalen over kennismanagement' van Daphne Depassé en Erwin la Roi zijn dus vijftien inspiratiebronnen voor kennismanagers.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden