OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 804 van 19.504 resultaten
interview
Organisatiekunde
7 april 2010
Erik de Vries
3-5 minuten leestijd
Onlangs verscheen bij uitgeverij Kluwer het boek De High Performance Organisatie: een integrale aanpak, van Jan den Breejen. Alleen al uit de titel van dit lijvige boekwerk valt de ambitie van de auteur af te lezen. ‘Boeken over HR worden vrijwel nooit gelezen door topmanagers. Ik probeer over de grenzen van vakgebieden heen te springen en zo de materie voor meerdere doelgroepen interessant te maken.’ M&L sprak met Den Breejen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
7 april 2010
Daniëlle de Jonge
3-4 minuten leestijd
Op de werkplek kunnen tal van problemen voorkomen die ervoor zorgen dat u niet effectief werkt. Stress, machtsverhoudingen of communicatiepatronen zijn een aantal voorbeelden van zaken die u belemmeren om constructief met situaties om te gaan. Vanuit de gedachte dat u zelf uw beste coach bent, heeft Hilde Veraart-Maas het boek 'Jezelf socratisch coachen in werksituaties' geschreven.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
7 april 2010
Jan Boerstra
3-4 minuten leestijd
In tijden van crisis is het van belang je ware kracht en missie te ontdekken. Voor Ignatius van Loyola was dit de leidraad bij het stichten van de Jezuïetenorde. Paul de Blot laat in 'Ignatius van Loyola als crisismanager' zien hoe de inzichten en aanpak van deze zestiende-eeuwse netwerker actueel en van belang zijn. Juist in de huidige turbulente tijd. Het motto van Ignatius luidt: doen wat goed is voor andere mensen en altijd streven naar meer en beter.
recensie
Algemeen management
7 april 2010
Perry Oostrum
Het is moeilijk te geloven dat één man verantwoordelijk is voor een revolutie in de computerindustrie in de jaren zeventig en tachtig (met de Apple II en de Mac), in animatiefilms in de jaren negentig (met Pixar) en in digitale muziek begin deze eeuw (met de iPod en iTunes). Want laten we wel wezen: dat heeft Steve Jobs toch maar op zijn cv staan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige mensen hem vereren als een god. In 'Zo denkt Steve' laat Leander Kahney, die eerder 'The Cult of Mac' schreef, zien welke principes Jobs hanteert als hij nieuwe producten ontwikkelt en introduceert, een fanatieke klantenkring opbouwt en leiding geeft aan een aantal van de krachtigste merken ter wereld.
recensie
IT-management / ICT
7 april 2010
Perry Oostrum
Bijna iedereen weet van het bestaan van blogs, Twitter en andere sociale netwerken en heeft weleens gehoord van iemand die ze heeft gebruikt om er een enorm klantenbestand mee op te bouwen. Iedereen zou dat zelf ook wel willen doen: aan het roer staan en interactief zijn. Maar wat houdt dat precies in? En hoe doe je dat? Red je het met het investeren van geld in online communities, een aanpak die je uit de 'oude wereld' kan verwachten? Tara Hunt laat in 'De whuffie factor' zien dat geld niet het kapitaal is dat gebruikt wordt in online communities. Het is whuffie, sociaal kapitaal. Hoe je deze vorm van kapitaal vergaart is de kern van dit boek. Hunt ontdekte dat online succes niet begint door een product uit te geven of een dienst te verlenen. Succes komt met het bouwen van communities en er vervolgens deel van uitmaken. Voor menigeen is dat een wel heel andere kijk op het doen van zaken…
recensie
Internet en social media
7 april 2010
Perry Oostrum
3-5 minuten leestijd
Bijna iedereen weet van het bestaan van blogs, Twitter en andere sociale netwerken en heeft weleens gehoord van iemand die ze heeft gebruikt om er een enorm klantenbestand mee op te bouwen. Iedereen zou dat zelf ook wel willen doen: aan het roer staan en interactief zijn. Maar wat houdt dat precies in? En hoe doe je dat? Red je het met het investeren van geld in online communities, een aanpak die je uit de 'oude wereld' kan verwachten?
recensie
Verandermanagement
7 april 2010
Perry Oostrum
'Werkvormen voor managers, veranderingen realiseren door verbinding van de onderstroom en de bovenstroom' van Peter de Roode is opgebouwd rondom het gegeven dat in het handelen binnen organisaties een bovenstroom en een onderstroom te onderkennen zijn. Hij is hiertoe onder meer geïnspireerd door het lezen van 'Veranderdiagnose' van Rob van Es, het Managementboek van het Jaar 2009. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat leren van anderen de meest optimale manier is om mensen informatie te laten begrijpen en onthouden. Dat leidde ertoe dat De Roode koos voor een 'werkvormenboek'.
recensie
Verandermanagement
7 april 2010
Gertjan de Groot
Alex Straathof schreef Zoeken naar de kern van cultuurverandering. Inzicht, meten, sturen.
Daarin heeft hij goed nieuws voor managers die snel een cultuuromslag willen doorvoeren, want daarvoor heb je niet meer dan een half jaar nodig. Het recept is vrij eenvoudig. Vervang de hoofdrolspelers in de groepsarena, daardoor krijgt de organisatie een andere mindset (overtuigingen en waarden) en daardoor verandert het gedrag van de medewerkers in de organisatie. Enigszins gechargeerd is dit de theorie over cultuurverandering waar Straathof op uitkomt op basis van zijn promotieonderzoek.
recensie
Organisatiekunde
6 april 2010
Projectleider-Worden.nl
Waar de vorige manuals absoluut niet uitnodigden om op te pakken en door te lezen, is Office of Government Commerce er nu goed in geslaagd om een aantrekkelijk én inhoudelijk goed handboek te presenteren; 'Managen van succesvolle projecten met Prince2'. Schokkende veranderingen in de methodiek zelf tref je niet aan. Immers, PRINCE2 was en is nog steeds gebaseerd op jarenlange praktijkervaring en die is sinds het ontstaan van PRINCE2 niet écht veranderd.
interview
Psychologie
6 april 2010
Erik de Vries
3-5 minuten leestijd
Suzanne Unck schreef een boek over de onzichtbare machten die voor velen een hindernis blijken op de weg naar succes. In Spoken bestaan legt zij uit waar die machten vandaan komen, en hoe ze te beteugelen zijn.
interview
Algemeen management
6 april 2010
Bert Peene
3-5 minuten leestijd
Bernadette van Pampus is van vele markten thuis. Ze werkte in dienstverband en als zelfstandig adviseur; voor overheden, non-profit organisaties en in het bedrijfsleven. Altijd ging het daarbij op de een of andere manier over kwaliteit. Geen wonder dat ze daar uiteindelijk haar beroep van heeft gemaakt: kwaliteit in organisaties. Ze schreef er twee boeken over, Kwaliteitsmanagement en Kwaliteitsmanagement en interne auditing, en een derde boek is in de maak. Een gesprek over kwaliteit en kwaliteitsmanagement.
interview
Economie
2 april 2010
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
In Life Inc. stelt de Amerikaanse auteur Douglas Rushkoff dat multinationals zich gedragen als de koloniale bedrijven van weleer. De invloed van het grootkapitaal ontmantelt de gemeenschap en dwingt mensen om te denken als een onderneming. ‘Elk moment dat je niet consumeert of produceert is een belasting op het BNP.’
recensie
Marketing
2 april 2010
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Kent u Vilfredo Pareto nog? De Italiaans econoom gaf begin vorige eeuw zijn naam aan de beroemde ‘80-20 regel’. Deze verhoudingsregel gaat voor veel zaken op. Ook voor het lanceren van producten, zo leert ons het boek Hoe lanceer ik een nieuw product van Jeremy Deacon en Margit Smeekens.
column
1 april 2010
Ralf Knegtmans
1-2 minuten leestijd
Al geruime tijd ben ik overtuigd van het feit dat talent voor een behoorlijk deel maakbaar is. Wie intrinsiek gemotiveerd is en bereid is om tienduizend uur of langer gericht te trainen, met name in een context waar je omringd wordt door het beste talent, wordt op termijn bijna gegarandeerd erg goed. Wie daarnaast ook nog in staat is tot actieve zelfreflectie en geen lichamelijke of mentale beperkingen tegenkomt, kan het in veel gevallen zelfs brengen tot de mondiale top.
column
1 april 2010
Michel Hoetmer
2-3 minuten leestijd
Managers zijn creatieve regelneefjes. Ze draaien graag aan allerlei knoppen in de hoop het gedrag van hun medewerkers in positieve zin te beïnvloeden. Is er een probleem of ongemak? Geen nood, ze toveren een nieuw regeltje uit hun grote hoed. Werkt het niet? Dan is er het trainingswapen.
column
1 april 2010
Hans van der Loo
5-7 minuten leestijd
Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel stelt in het rapport ‘Kleine, vernieuwende winkels maken het verschil’, dat er een eind komt aan de marginaliteit van speciaalzaken. Ze zijn immers bepalend voor de winkelervaring en streven in de eerste plaats naar exclusiviteit, authenticiteit en persoonlijke warmte.
recensie
Advisering
1 april 2010
José Otte
Hubert Rampersad schrijft in 'Personal branding' over leiderschap vanuit authenticiteit. Personal branding is simpel gezegd weten wie u bent en dat steeds duidelijker verwoorden en er naar leven. Door de verschillende spirituele zienswijzen weten we dat we allemaal op aarde zijn met een doel. Het vinden van dat doel en er naar leven is de basis van dit boek. Omdat Rampersad van huis uit een technische achtergrond heeft, weet hij dingen die wellicht wollig overkomen bij andere auteurs, op heldere wijze te vertellen.
interview
Algemeen management
1 april 2010
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
De boeken op de shortlist ontliepen elkaar niet veel, zodat het lastig was een winnaar aan te wijzen, vertelde voorzitter Hans van der Loo bij de bekendmaking tijdens het Managementboekengala aan de vooravond van de Boekenweek. De jury koos uiteindelijk voor Inkoop – Een nieuw paradigma van Gerco Rietveld, een ‘stevig aangezet boek’ waarin de auteur betoogt dat inkoop meer aandacht verdient en een andere rol moet krijgen binnen organisaties.
interview
Marketing
31 maart 2010
Linda Huijsmans
5-6 minuten leestijd
Hyves, facebook, google, RSS, crowdsurfing of advergaming. Voor een gemiddelde marketeer zouden deze termen geen geheimen meer mogen hebben. Maar voor de meesten zijn ze dat nog lang niet. Voor hen schreef Jeroen Bertrams het boek Online marketing.
interview
Organisatiekunde
30 maart 2010
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Gert Poppe, in het dagelijks leven consultant en coach en in zijn vrije tijd jazzsaxofonist, ontdekte enkele jaren geleden hoe jazzmuziek hem kan helpen bij het geven van presentaties over management aan bedrijven en andere organisaties. Hij heeft het verhaal dat hij in zijn muzikale show ‘Jazzing up your organisation’ vertelt nu ook opgeschreven in een boek, De improviserende organisatie.