OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 800 van 19.504 resultaten
recensie
Persoonlijke effectiviteit
12 mei 2010
Jan Jacob Bos
Alles gedaan krijgen wat u wilt? Wie wil dat nou niet? Kerry Patterson beschrijft de zes bronnen van invloed waarmee u dat kunt bereiken. Aan de hand van enkele wonderlijke verhalen worden deze bronnen toegelicht. Of u nu een persoonlijk probleem aan wilt pakken of een wereldwijde ziekte, de zes bronnen helpen u dit verwezenlijken.
recensie
Advisering
12 mei 2010
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Jaap Schaveling heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van interim-management in Nederland. Naast de constatering dat de kwaliteit hem meevalt, zijn er toch pijnlijke conclusies. Belangrijkste: interim-managementbureaus doen het niet best. Schaveling legde zijn bevindingen vast in het boek Scoren met interim-management.
interview
Reclame en verkoop
11 mei 2010
Erik de Vries
4-6 minuten leestijd
Michel Hoetmer hield in zijn boek De zeven zonden van verkopers uit 2007 de verkoopbranche al eens tegen het licht. Wie zijn nieuwste boek leest, De 49 gevaarlijkste verkoopmythen, concludeert dat weinig van zijn eerdere lessen en aanbevelingen hun weg naar de praktlijk hebben gevonden. In De 49 gevaarlijkste verkoopmythen rekent Hoetmer - in vaak niet mis te verstane bewoordingen - af met de meest hardnekkige misverstanden uit de verkooppraktijk, die nog altijd de ronde doen.
interview
Marketing
11 mei 2010
Bert Peene
5-8 minuten leestijd
Strategic Brand Management van Kevin Lane Keller mag dan in Europa niet tot de ‘must reads’ gerekend worden, in Amerika geldt het boek al jaren als ‘de bijbel van het merkmanagement’. Het verscheen voor het eerst in 1998, werd vijf jaar later ingrijpend herzien en in 2008 opnieuw aan de veranderde economische omstandigheden aangepast. Die derde editie, onder de titel Strategisch merkenmanagement, is nu door Ruud Heijenga en Erik Schoppen voor de Nederlandse markt bewerkt. M&L sprak met Heijenga over Kevin Lane Keller, de Keller-methode en de Nederlandse bewerking van zijn boek.
recensie
Algemeen management
10 mei 2010
Hans van der Klis
4-5 minuten leestijd
Managementadviseur Jeroen Busscher ging op zoek naar de vraag hoe hij troost zou kunnen bieden aan mensen die lijden. Half mei verschijnt het verslag van deze zoektocht, onder de schitterende Reviaanse titel Troost voor werkende mensen.
nieuws
Economie
10 mei 2010
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Economie saai? Helemaal niet. Wie De Elektrische Spijkerbroek en andere avonturen in de economie van econoom en journalist Mathijs Bouman leest, komt tot de ontdekking dat kennis van de nieuwste economische inzichten noodzakelijk is om de wereld een beetje te begrijpen. Die blijkt namelijk heel anders in elkaar te zitten dan wij altijd dachten.
nieuws
Algemeen management
7 mei 2010
Jeroen Ansink
2-3 minuten leestijd
Het geknakte vertrouwen tussen topmanagers en de rest van de samenleving kan hersteld worden, zegt Nitin Nohria, de kersverse decaan van Harvard Business School. Gaat er een frisse wind waaien door Amerika’s meest prestigieuze business-opleiding?
interview
Coaching en trainen
5 mei 2010
Bert Peene
5-7 minuten leestijd
Leren in interactie geldt al jaren als een van de krachtigste concepten voor het vergroten van persoonlijke effectiviteit. Vooral spelvormen bieden daartoe uitstekende mogelijkheden, met name spellen die ontwikkeld zijn volgens het principe ‘less is more’. In dat genre geldt Peter Gerrickens al jaren als dé autoriteit, maar inmiddels stijgt de ster van Marijke Lingsma met stip. M&L sprak met haar naar aanleiding van de ‘Reflectiespellen’ (Reflectiespel 1 en Reflectiespel 2) dat kort geleden verscheen en tot stand kwam in samenwerking met HBO-docenten Marijke Sybesma en Jan Oosting.
recensie
Algemeen management
4 mei 2010
Pierre de Winter
2-3 minuten leestijd
In het boek Animal Firm wordt de dierenwereld als inspiratiebron genomen voor het presteren van bedrijven. Een nieuwe verpakking voor een bewezen verhaal.
interview
Mens en maatschappij
4 mei 2010
Linda Huijsmans
5-7 minuten leestijd
Waarom winden we ons al jarenlang op over de graaicultuur, maar grijpt niemand in? Waarom willen mensen die al miljoenen verdienen een nóg hoger salaris? En klopt het dat de directiekamers vooral bevolkt worden door gemiddelde, niet buitengewoon getalenteerde mensen? En als dat zo is, waarom verdienen zij dan zo veel? In Met de wetenschap van nu bekijkt Willem van der Does door de ogen van een psycholoog naar actuele ontwikkelingen. Dan blijkt vaak dat wat wij als uitzonderlijke zaken beschouwen, vaak voorspelbaar menselijk gedrag is, dat in experimenten of theorieën is aangetoond.
recensie
Leiderschap
3 mei 2010
Ralf Knegtmans
4-5 minuten leestijd
De afgelopen twintig jaar verschenen er honderden boeken over leiderschap. Goede en minder goede werken. Maar bijna altijd staat er één aanpak of één denkwijze centraal. In de meest gunstige gevallen gaat de auteur in op de universele toepasbaarheid van die aanpak, of op de implementatie in algemene zin. Maar de vraag of de les van de managementgoeroe in kwestie verenigbaar is met jouw individuele ‘skillset’ komt zelden aan de orde. Een gemiste kans. Leiderschap is een keuze van Dominique Haijtema is een prettige uitzondering op deze regel.
column
3 mei 2010
Guus Hustinx
3-5 minuten leestijd
De laatste tien jaar zijn veel ondernemingen omgebouwd naar het Angelsaksische ondernemingsmodel. Dat gaat ten koste van de belangen van medewerkers, klanten en maatschappij. Waar keert de wal dit schip? En kan het ook anders?
nieuws
Psychologie
3 mei 2010
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Als de doorbraak van internet ons iets heeft geleerd, is het dat wij in het Westen zijn vergeten wat wij in werkelijkheid zijn: sociale wezens die niet eens zoveel verschillen van de Borg uit Star Trek. Dixit Mark Earls, auteur van De ultieme kudde, vorige week in Amsterdam tijdens The Next Web, een groot congres over de toekomst van internet. Deze nieuwe benadering opent fascinerende perspectieven voor marketeers.
column
1 mei 2010
Rob Beltman
2-3 minuten leestijd
Waarom is een sportschoen ineens drie keer zoveel waard als er een ‘swoosh’ of drie strepen op staan? Waarom betalen we met liefde meer voor een auto als er een schuine ‘L’ op staat in plaats van het merkteken van het geplaagde Toyota?
column
1 mei 2010
Yousri Mandour
2-3 minuten leestijd
Onlangs verbaasde een jonge stagiaire mij op kantoor door haar Blackberry (!) op de lunchtafel neer te leggen. Tot dat moment was ik nog in de naïeve veronderstelling dat een Blackberry de exclusieve uitrusting is van de manager in pak. Toen ik haar vroeg waarom zij een Blackberry had, keek ze me aan met een blik van welke planeet ik kom. ‘Tuurlijk heb ik een blackberry, en al mijn klasgenootjes tegenwoordig ook. De iPhone is al compleet passé. Met een Blackberry kun je namelijk lekker pingen.’
column
1 mei 2010
Hans van der Loo
5-6 minuten leestijd
Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Nu wij het diepste crisisdal achter ons hebben gelaten en de eerste tekenen van economisch herstel zichtbaar zijn, verandert de toonzetting van bestuurders en managementexperts. De negatieve geluiden van een zwaar aangezette crisisretoriek maken plaats voor positieve en enthousiasmerende ‘krachtklanken’.
column
Algemeen management
1 mei 2010
Jaap Boonstra
4-6 minuten leestijd
Sommige managers hebben een goed idee om hun bedrijf te veranderen. Wat doe je als anderen dat idee niet zo sterk vinden. Doorzetten of bijstellen?
interview
Algemeen management
1 mei 2010
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
In de De managementmythe maakt filosoof en voormalig bedrijfsadviseur Matthew Stewart gehakt van de consultancy-industrie. Managementgoeroes verkondigen volgens hem de illusie dat organisaties controleerbaar zijn, en brengen het bedrijf in sommige gevallen zelfs schade toe. ‘We hadden geen enkele prikkel om ons werk goed te doen.’
recensie
Verandermanagement
29 april 2010
Peter van den Boom
Met zijn proefschrift 'Zoeken naar de Kern van Cultuurverandering' wil organisatieadviseur Straathof een bijdrage leveren aan de managementeffectiviteit bij het sturen op organisatiecultuur. Dat is geen eenvoudige opgave, gezien de complexiteit van het begrip cultuur en de vele veranderkundige mislukkingen. Straathof analyseert het theoretische landschap en presenteert enkele verandertrajecten. Zijn routeplan en indeling van organisatiecultuur als cultuurlandschap zijn voor managers aansprekelijke benaderingen om de door hen gepercipieerde noodzaak van verandering aan te sturen. Het kennissociologisch debat kan sterker in deze dissertatie.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
29 april 2010
Bertine Zoon
2-3 minuten leestijd
Zoekt u geluk? Zorg er dan voor dat u blaakt van het zelfvertrouwen. Maar, wat als u juist een gebrek heeft aan vertrouwen in uw eigen kunnen? Is gelukkig worden dan onmogelijk? Rob Vellekoop geeft aan dat u het krijgen van zelfvertrouwen kunt leren door te beginnen bij het actief opsporen van uw negatieve emoties.