OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 796 van 19.508 resultaten
recensie
Marketing
18 juni 2010
Eric van Arendonk
Hoe tevreden zijn je klanten? Veel organisaties drukken dat uit op een schaal van 1 tot 10. Berry Veldhoen & Stephan van Slooten, de auteurs van 'De 9+ organisatie' hebben hier een duidelijke mening over en koppelen dit aan de kreet: 'van marketshare naar mindshare'. 9+ Organisaties zijn organisaties die op dergelijke onderzoeken een 9+ scoren.
recensie
Marketing
18 juni 2010
Eric van Arendonk
'De conversation manager', hoe verzin je het? Wat moet deze persoon gaan managen, conversaties? Nu ik het boek gelezen heb, weet ik dat dit typische vragen zijn van een zogenaamde ouderwetse marketeer. Komen dezelfde vragen bij u op bij het lezen van de titel dan wordt het hoog tijd dat u dit boek ter hand neemt, zodat u erachter komt wat er zo ouderwets is aan deze gedachte.
column
18 juni 2010
Rob Beltman
2-3 minuten leestijd
Jaren geleden vroeg een econoom mij wat de wetenschappelijke basis onder dat belachelijke marketingvak was. Welke fundamentele wetmatigheden vormen nu eigenlijk de stabiele basis waarop dit wonderlijke vakgebied gestoeld is? Ik vraag het me ondertussen steeds vaker af.
column
18 juni 2010
Yousri Mandour
2-3 minuten leestijd
Ik zie veel organisaties worstelen met de vraag hoe zij zich in positieve zin kunnen onderscheiden van de altijd in hun nek hijgende concurrentie: ‘Hoe creëren wij een unieke, relevante, geloofwaardige, haalbare en liefst ook houdbare positionering?’
interview
Organisatiekunde
18 juni 2010
Pierre Spaninks
6-9 minuten leestijd
Nee, zeggen ze allebei, ambitie om de goeroes van het facilitair management te worden hebben ze niet. Maar ze zijn het natuurlijk wel een beetje. Bert de Jong is al dertig jaar actief op dat terrein. Als consultant, als interim-manager en als projectmanager. Al die tijd in dienst van Twynstra Gudde. Herman Kok heeft er ook al weer vijftien jaar op zitten bij hetzelfde adviesbureau. Daarnaast is hij bezig met een promotieonderzoek in Wageningen. De Jong en Kok voeren het woord voor een groep van zes auteurs die samen het boek De facilitaire regieorganisatie in bedrijf schreven.
recensie
Algemeen management
16 juni 2010
Peter Vermeulen
In '10 Rituelen van slecht management' beschrijft André de Waal de tien rituelen die slechte managers gebruiken om te overleven in tijden van beperkte budgetten, oplopende verliezen of dalende omzetten. Dit doet hij door middel van duidelijk tot de verbeelding sprekende, maar voor de lezende manager vaak confronterende teksten. De voorbeelden worden voorzien van doeltreffende tekeningen van Stefan Verwey. André de Waal schrijft met '10 Rituelen van slecht management' een kroonjuweeltje in het egomanagement.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
16 juni 2010
Carla Verwijs
2-3 minuten leestijd
U bent dag en nacht bereikbaar voor uw collega's en klanten, zelfs als u met vakantie bent. U leest dagelijks drie kranten, daarnaast volgt u nog een lijst blogs en tweet u er op los. Uw inbox geeft u nog voor minstens vier maanden werk en straks heeft u ook nog die zo vaak uitgestelde tennisafspraak. Met een beetje mazzel, als er geen file is, kunt u uw zoon vanavond sinds lange tijd zien voetballen. Dat zal hij leuk vinden. U wilt zo veel en komt altijd tijd te kort. Leo Babauta pleit voor een eenvoudiger levenswijze, niet alleen in het boek 'Focus!' maar ook op zijn weblog zenhabits.net.
recensie
Verandermanagement
16 juni 2010
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
Spreker en ‘management coach’ Jan van Setten schreef een boek, Hoe krijg ik ze zover?, over hoe je je medewerkers meekrijgt bij belangrijke veranderingen. Daartoe ontwikkelde hij een ‘commitmentladder’, waarin hij de verschillende fasen van betrokkenheid inzichtelijk maakt. ‘Weerstand kun je ook beschouwen als leerstand: wanneer je die energie kunt omdraaien, kun je er juist iets positiefs mee doen.’
achtergrond
Strategisch management
15 juni 2010
Walter van Hulst
7-10 minuten leestijd
recensie
Leiderschap
14 juni 2010
José Otte
3-5 minuten leestijd
In 1992, runt John Hope Bryant op 26 jarige leeftijd een financiële organisatie. Dan breken in Los Angeles de onrusten los en zodra de rust weerkeert ziet Bryant dat zijn buurt wat anders nodig heeft. Hij begint de HOPE-organisatie, een organisatie die met name de lagere klasse helpt om financiële kennis en kunde te vergaren en zo 'empowerment' te verkrijgen. In 'Love Leadership' vertelt Bryant over zijn leven en deelt hij zijn kennis over het 'vreemde' ingrediënt voor leiderschap: Liefde.
recensie
Verandermanagement
10 juni 2010
Peter de Roode
Dit boek gaat over de wisselwerking tussen organisatiekunde en communicatie. Aan de hand van een heldere inleiding, een goede theoretische basis en tien praktijkcases krijgt de lezer een goed overzicht waar veranderen en communiceren elkaar in de praktijk kunnen versterken. Met een uitstekende afsluiting van Boonstra en Elving aan de hand van deze cases, heeft dit boek veel waarde voor vele veranderaars en communicatiedeskundigen.
recensie
Mens en maatschappij
10 juni 2010
Stefan Nieuwenhuijsen
2-3 minuten leestijd
'God schiep de wereld, maar de Hollanders maakten Nederland!' daarover gaat Noud Köpers boek 'Woekeren met ruimte'. De auteur biedt een geschiedenis van de ruimtelijke ordening in Nederland, vanaf de jaren vijftig tot nu toe. Hij vult dit aan met meningen van kopstukken uit politiek, bedrijfsleven, belangenorganisaties en wetenschap.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
10 juni 2010
Joost van Driessen
3-4 minuten leestijd
In de televisieserie The Mentalist lost Patrick Jane de ene misdaad na de andere op. Hij gebruikt daarvoor maar één wapen: zijn observatievermogen. Marc Salem doet hetzelfde, als bijbaantje bij de politie van New York. In zijn boek 'De geheimen van non-verbale communicatie' leert hij ons hoe je dergelijke kunstjes kunt uithalen. De vaardigheden zijn niet alleen handig bij het oplossen van misdaden, maar ook in een zakelijke omgeving.
recensie
Algemeen management
10 juni 2010
Erik de Vries
2-3 minuten leestijd
Volgens auteur Ben Kuiken in zijn boek De laatste manager is het niet denkbeeldig dat onze kleinkinderen het volgende oordeel over de huidige generatie ‘arbeiders’ zal vellen: ‘De laatindustriële mens had zich georganiseerd in grote, logge organen die niet meer te besturen waren en die alleen met angst, onderdrukking of financiële prikkels overeind konden worden gehouden.’ Zelfs voor wie geen kennis heeft van de structuur en werkwijze binnen - grote - bedrijven moet dit herkenbaar klinken.
recensie
Algemeen management
9 juni 2010
Erik de Vries
1-2 minuten leestijd
‘Onderhandelen is een van de moeilijkste vaardigheden,’ stelt George van Houtem in de inleiding van zijn boek De dirty tricks van het onderhandelen. De kneep zit ‘em in het vinden van de juiste balans tussen wat Van Houtem vechterig gedrag en samenwerkend gedrag noemt: het gedrag dat je moet vertonen om je doel te bereiken versus het gedrag dat nodig is om vertrouwen te kweken bij een ander. En dan is er natuurlijk nog de inhoudelijke component van de onderhandeling: kloppen de feiten, zie ik niets over het hoofd? Ondanks de complexiteit van het onderwerp is Van Houtem wel degelijk van mening dat je onderhandelen kunt leren. Op z’n minst moet het mogelijk zijn je te bekwamen in het herkennen van slinkse trucs. Maar ja, zodra je ze herkent is de toepassing ervan niet ver weg.
column
8 juni 2010
Jaap Boonstra
4-6 minuten leestijd
Als je weet waarvoor je staat en waarvoor je gaat, dan ben je bereid om tegen de stroom in te gaan en zo vernieuwing te realiseren. Een inspirerende les uit het onderwijs.
recensie
Verandermanagement
8 juni 2010
Louis Thorig
2-3 minuten leestijd
Het boek 'Plezier beleven aan taaie vraagstukken' was genomineerd voor het Managementboek van het Jaar 2010. Vermaak heeft het boek geschreven voor managers en adviseurs die betrokken zijn bij een verandertrajecten en die bereid zijn over hun eigen handelen na te denken. Daarnaast is het boek geschreven voor academici die onderzoek willen doen naar organisatievernieuwing. Het is een lijvig boek bedoeld voor de echte liefhebber, vind ik.
recensie
Algemeen management
8 juni 2010
Daniëlle de Jonge
3-4 minuten leestijd
Als dierenvriend een boek recenseren over de overeenkomsten tussen het zakenleven en het dierenrijk is een pittig klusje. De dierenvriend in mij denkt vertederd 'Ach, wat schattig dat koolmeesjes hun soortgenootjes leren om melkflessen te openen' en 'Goh, dat gnoes en zebra's zo lief zijn voor elkaar'. Mijn zakelijke kant kijkt vervolgens wel kritisch naar wat er geschreven wordt en hoe toepasbaar de informatie is in organisaties.
recensie
Leiderschap
7 juni 2010
Peter Bosma
3-4 minuten leestijd
In mijn werk als leidinggevende kom ik dagelijks tegen dat er een beroep gedaan wordt op mijn kennis en vaardigheden. Leiderschap is denk ik te ontwikkelen, en dat zorgt ervoor dat ik in ruime mate interesse heb in literatuur met betrekking tot het onderwerp. In 'Kleur bekennen' hoop ik antwoorden te vinden op de vraag hoe leidinggeven beter kan. Hoe lastig dat wellicht ook is.
recensie
Financieel management
7 juni 2010
Peter Vermeulen
4-5 minuten leestijd
Annemarie van Gaal is onder andere bekend van het televisieprogramma 'Een dubbeltje op z'n kant'. Hierin wordt wekelijks een gezin met geldproblemen op weg geholpen. De omvang en oorzaak van de financiële problemen worden in kaart gebracht. De opzet van het programma is dat Annemarie van Gaal samen met de deelnemers zoekt naar besparingen en een gezondere financiële basis voor een onbezorgd leven. In het boek 'Succes' met als subtitel 'Adviezen voor een financieel onbezorgd leven' krijgt u naast een blik in het leven van investeerder en ondernemer Annemarie van Gaal vele tips om succesvol te worden.