OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 790 van 19.510 resultaten
recensie
Algemeen management
6 augustus 2010
Wardy Poelstra
3-4 minuten leestijd
Wereldwijd leven op dit moment al zo'n 3,5 miljard mensen in een stedelijke omgeving. De komende kwart eeuw komen daar nog eens 2,5 miljard stadsbewoners bij. Wat voor impact heeft dat op onze wereld? En hoe valt de enorme en razendsnelle groei van al die steden nog enigszins in goede banen te leiden? Op die vragen probeert Jeb Brugmann antwoord te geven in zijn boek 'De stad 2.0'.
recensie
Marketing
6 augustus 2010
Joost van Driessen
Wat is het nut van geschiedenis voor onze toekomst? Sinds hun middelbare schooltijd stellen veel mensen die vraag al. De meeste managers zullen er niet bij stil staan wat geschiedenis voor de toekomst van hun bedrijf betekent. Stoffige historici spelen hooguit een bijrol in een ver staforgaan. Ries Roowaan geeft aan waarom historie zo belangrijk is. Hij schrijft daarom een 'A business case for business history'. Bedrijfsgeschiedenis moet gezien worden als bron van opbrengsten wordt en niet als kostenpost.
recensie
Psychologie
6 augustus 2010
Peter Vermeulen
Volgens velen is 'De ultieme kudde' één van de meest inspirerende boeken van de laatste jaren. De lezer gaat volgens velen na het lezen van dit boek in de eerste plaats vooral anders naar mensen kijken, met als onvermijdelijk gevolg een totaal nieuwe manier van nadenken over het marketingvak. Maar is dit nu juist niet het ultieme kuddegedrag? Als een aantal mensen bovenstaande roepen of schrijven, de rest deze mening bevooroordeeld hersenloos maar kopieert? Of met andere woorden: 'Als er één schaap over de dam is, volgen er meer?'
recensie
Algemeen management
6 augustus 2010
Peter Vermeulen
3-5 minuten leestijd
Eckart Wintzen laat met zijn boek: 'Eckart's notes' zijn visie op ondernemerschap na voor het nageslacht. Hij overleed in 2008 op 68-jarige leeftijd. Het boek is uitgegeven in de vorm van een Moleskine notitieboekje. Dit kan met recht een bijzonder idee genoemd worden. Het boek is daarnaast bij voorbaat voorzien van de nodige wijnvlekken, nietjes, schetsen en handgeschreven notities. Tevens is voor u door Winzten de markeerstift al gehanteerd. Ondanks de ontbrekende toegevoegde waarde van dit alles is het in ieder geval al wel het Origin(eelste) Managementboek sinds jaren.
recensie
Organisatiekunde
5 augustus 2010
Paul Hassels Mönning
Het begrip 'community' wordt tegenwoordig vooral in de context van sociale media geplaatst. Het boek 'Communities of practice' was zijn tijd ver vooruit. Al in 1998 beschreef Etienne Wenger het belang van communities of practice voor de lerende organisatie en voor het geven van betekenis en identiteit voor de individuele medewerker en de organisatie zelf. De auteur waarschuwt op zijn website voor een niet altijd pijnvrij leesproces en maakt dat in de praktijk meer dan waar. Tegelijkertijd klopt ook zijn belofte dat de aanhouder diverse waardevolle inzichten uit het boek opdoet.
interview
Algemeen management
3 augustus 2010
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
Onder de aanstekelijke titel Rapportbestrijding bindt trainer en adviseur Michiel Boswinkel de strijd aan met de rapportagecultuur. Er verschijnen te veel en te dikke rapporten die vaak volledig voorbijgaan aan wat de lezer - de opdrachtgever - wil weten. En dat is contraproductief, zegt Boswinkel: ‘Ze kosten tijd, geld, frustratie en papier.’
recensie
Communicatie en media
2 augustus 2010
Anne-Mieke Vermeer
2-3 minuten leestijd
'Een organisatie bestaat niet zonder communicatie.' Zo begint Wil Michels zijn 'Communicatie handboek' en hij zou het kunnen weten: directeur van een communicatiebureau, docent communicatie en schrijver van eerdere titels op dit gebied. De student die zich de inhoud van dit handboek eigen maakt, heeft een prima theoretische basis om in een communicatieomgeving aan de slag te gaan.
recensie
Coaching en trainen
2 augustus 2010
Marcel Boons
2-3 minuten leestijd
Coaching van anderen doen we vaak ongemerkt een beetje. We spreken kinderen moed in na een teleurstelling, houden een collega een spiegel voor of spreken bemoedigende woorden tegen een kennis die het even niet ziet zitten. Maar wat doe je als iemand vraagt 'Wil je me coachen'? Robert Hargrove biedt in zijn boek 'Meesterlijk coachen' talloze aanknopingspunten om een structurele coach te worden, een meesterlijke coach wel te verstaan.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
2 augustus 2010
Robert Haringsma
Volgens verschillende onderzoeken voelt één op de drie Nederlanders zich wel eens eenzaam. Dat is een opmerkelijk hoog aantal. Hoewel sociale netwerken op internet ons in staat stellen om met mensen uit de hele wereld contact te leggen, zijn we dus vaak ontevreden over de kwaliteit van onze relaties. Wie zich aan die eenzaamheid wil ontworstelen, heeft er veel aan om een 'praatje' te kunnen maken. Op die manier kun je op een eenvoudige manier met mensen in contact komen.
recensie
Marketing
30 juli 2010
Erik de Vries
2-3 minuten leestijd
Business blunders, met als ondertitel ‘Meer dan 100 management missers & marketing mislukkingen’ is de prikkelende titel van het boek dat Frans Reichardt samen met Ed en Thijs van Eunen schreef. De gedachte achter dit boek is dat doorgaans alleen over succesverhalen wordt gesproken, terwijl men ook - of juist - van fouten kan leren.
interview
Algemeen management
30 juli 2010
Eline Crijns
9-12 minuten leestijd
Hij is als beeldend kunstenaar via Malgil, zijn prijswinnende ontwerpbureau voor cultuurinterventies, gekomen tot wat hij nu is: zelfstandig consultant organisatiecultuur en schrijver. De boekenkast van Jeroen Busscher.
recensie
Leiderschap
30 juli 2010
José Otte
2-3 minuten leestijd
Op basis van het zeven-schillenmodel geeft Bas Blekkingh managers in 'Authentiek leiderschap' de mogelijkheid om meer uit zichzelf te halen. Het model werkt als een zelfcoachingconcept, met opdrachten en cases die uitnodigen tot gebruik.
recensie
Algemeen management
29 juli 2010
Jan Jacob Bos
2-3 minuten leestijd
Hoe zijn de zeven eigenschappen toepasbaar in crisistijd? Moet u van koers veranderen? Of kunt u juist beter vasthouden aan de oorspronkelijke koers en wijzigt u andere parameters? Stephen Covey helpt u op weg om het hoofd koel te houden en de door u gewenste resultaten te bereiken in '4 Managementprincipes voor gegarandeerde resultaten'. Dit schreef hij samen met Bob Whitman en Breck England. Het boekje is niet heel vernieuwend, maar wel een handige beknopte toepassing van de belangrijkste zaken uit 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap'.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
29 juli 2010
Nolda Straatman
2-3 minuten leestijd
Netwerken is niets bijzonders volgens Rob van Eeden, auteur van 'Netwerken zo eenvoudig is het (niet)'. Iedereen doet het. Het is een onderdeel van de menselijke cultuur. Dit neemt echter niet weg dat goed netwerken zo gemakkelijk nog niet is. In zijn boek geeft Rob van Eeden op grond van zijn eigen ervaringen op een luchtige manier een goed overzicht van wat netwerken nu precies is en van de do's en don'ts van het netwerken.
column
29 juli 2010
Ralf Knegtmans
2-3 minuten leestijd
Voor het eerst sinds tijden hoor ik werkgevers voorzichtig denken aan scenario’s van herstel. Hoewel het in economische zin nog lang geen zomer is, praat men steeds vaker over het vervangen van de uittredende babyboomers die zoals u weet de komende jaren massaal met ‘grote vakantie’ gaan.
recensie
Verandermanagement
29 juli 2010
Stefan Nieuwenhuijsen
3-4 minuten leestijd
Een boek met een geschiedenis, al voor het werd gepubliceerd. In 'Veranderend getij' beschrijft journalist Marcel Metze een belangrijk veranderingstraject van Rijkswaterstaat. Minister Eurlings moest er uiteindelijk aan te pas komen om het te laten publiceren. Door de details is deze schat aan informatie niet altijd toegankelijk.
recensie
Verandermanagement
29 juli 2010
Monique Mulders
In mijn werk heb ik al meerdere keren te maken gehad met organisatieveranderingen. Ook op dit moment zit ik midden in een groots verandertraject. De titel 'Veranderen met gezond verstand' spreekt mij daarom erg aan. En de vraag op de achterflap 'Hoe zorg je voor een snelle verandering waar iedereen achter staat?' maakte mij extra nieuwsgierig. Snel veranderen en het creëren van een breed draagvlak zijn in mijn ogen de grootste uitdagingen binnen een verandertraject.
recensie
Juridisch
28 juli 2010
Geerten Boogaard
Het proefschrift is al een jaar oud, maar het onderwerp rechtvaardigt zonder meer een bespreking. In 'Rechterlijk activisme en het Europees Hof van Justitie' laat Henri de Waele zien hoe je onderscheid maakt tussen verdedigbare rechtsvorming en afkeurenswaardige.
recensie
Organisatiekunde
28 juli 2010
Louis Thorig
3-4 minuten leestijd
Meer dan 100.000 exemplaren zijn er verkocht van 'Bezieling en kwaliteit in organisaties'. Daniel Ofman is managementcoach en oprichter van het adviesbureau Core Quality. Hij is de geestelijke vader van het veel toegepaste Kernkwadrantmodel dat uitgebreid in zijn boek aan de orde komt. Een inspiratiebron voor managers die beseffen dat zij hun eigen bezieling op peil moeten houden!
recensie
Verandermanagement
28 juli 2010
Arie Buvens
Vijf stappen zijn nodig om veranderingen succesvol te implementeren, aldus Gert Anbeek, Patrick Lybaert en Harry de Weerd. Maar wat de inhoud van 'Succesvolle managers realiseren' vooral interessant maakt, is dat het vol staat met juweeltjes aan praktijkervaringen en inzichten om veranderingsprocessen gestalte te geven. Want kennis van allerlei theorieën is vaak wel aanwezig bij managers, maar het probleem is vaak: hoe voer ik veranderingen door? Dat is altijd het lastigste.