OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 769 van 19.511 resultaten
recensie
Algemeen management
22 februari 2011
Nico Vreeswijk
In het boek 'Heel herkenbaar' laat Paul Verburgt zien hoeveel onzin er is en dat er veel misvattingen leven bij managers en managementteams. Met zijn 'minimal management filosofie' geeft hij op verfrissende wijze een kijkje in zijn eigen praktijk en jarenlange managementervaring in diverse organisaties. Aan de hand van veertig zeer herkenbare hoofdstukken, die allen op een columnachtige wijze zijn beschreven, laat hij zien dat je met minder management, minder regels, meer aandacht voor mopperend personeel veel meer succes kunt behalen. Vooral het uitbannen van MT-vergaderingen en het afschaffen van grote afdelingen zoals personeelszaken zijn hierin essentieel.
recensie
Reclame en verkoop
21 februari 2011
Nico Vreeswijk
In zijn boek 'De verkoopmaffia' laat Erwin Wijman op een humoristische wijze zien dat in bedrijven en winkels de menselijke maat verdwijnt. Als je al contact kunt leggen met een bedrijf kom je via een oerwoud van vragenformulieren of het intoetsen van call dails uiteindelijk bij een anoniem contact met cliché antwoorden terecht. Wijman zegt treffend 'Efficiency binnen de bedrijven is een roofdier' en zorgt er uiteindelijk voor dat de klanten deze bedrijven gaan mijden.
recensie
Verandermanagement
21 februari 2011
Jeroen Ansink
3-4 minuten leestijd
Het is ons waarschijnlijk allemaal wel eens overkomen: we hebben een idee waarvan we zeker weten dat collega’s er enthousiast over zullen zijn, maar dat desalniettemin zoveel weerstand oproept dat het uiteindelijk toch in de prullenbak verdwijnt.
column
20 februari 2011
Hans van der Loo
4-5 minuten leestijd
Nog een paar weken en het is lente. De tijd van lammetjes, lust en liefde breekt dan aan. Hopelijk komt er ook in jouw organisatie een vlaag liefde binnendrijven. Want dat kun je best gebruiken!
column
Verandermanagement
18 februari 2011
Guus Hustinx
4-5 minuten leestijd
De laatste tijd zien we dat de politiek rond een aantal publieke ondernemingen met concrete organisatorische ingrepen op de proppen komt om problemen op te lossen. Politie, NS, Prorail, CBR, het zijn enkele actuele voorbeelden. Er ontstaat nu ook de neiging om ‘oplossingen’ dwingend op te leggen. Maar is het zinvol dat de politiek zich er zo mee bemoeit?
interview
Organisatiekunde
18 februari 2011
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Wie overspoeld wordt door informatie en daardoor bijvoorbeeld hoofd- en bijzaken niet meer weet te scheiden, kan baat hebben bij het zogenaamde ‘mindmappen’. Niet alleen geeft een mindmap meer overzicht en inzicht maar het leidt volgens Hans Buskes ook tot sneller en succesvoller zakendoen. M&L vroeg de auteur van Meer inzicht en overzicht met mindmappen om een korte maar overzichtelijke uitleg.
recensie
Werk en loopbaan
18 februari 2011
Peter Vermeulen
Oud-redacteur van het Stan Huygens Journaal in De Telegraaf Thomas Lepeltak portretteert in 'Zo werden wij rijk' twaalf bekende en minder bekende Nederlanders die op eigen kracht vermogend zijn geworden. De essentie van deze portretten is dat allen dit bereikten door vooral hard te werken en doorzettingsvermogen te tonen. Netwerkgoeroe Lepeltak kreeg het voor elkaar om bij deze vaak publiciteitsmijdende Nederlanders het hart op hun tong te krijgen.
recensie
Algemeen management
18 februari 2011
Peter Vermeulen
3-4 minuten leestijd
Wouter Fioole en Vincent van der Windt beschrijven in 'Management by het boekje' op een humoristische wijze een fiks aantal managementmethoden. Dit doen zij door middel van zowel de sterke als de zwakke punten van desbetreffende methode op te zoeken en te benoemen. Hierdoor kunt u de meest geschikte managementmethode vinden. Fioole en Van der Windt hebben een 'eigen wijze' manier van beschrijven en zijn afwisselend serieus en grappig.
recensie
Algemeen management
18 februari 2011
José Otte
2-4 minuten leestijd
In juni 2008 verscheen de vijfde en herziene druk van 'En nu laat ik mijn baard staan'. Hierin heeft Leen Zevenberg naast zijn verhaal over Creatief Ondernemen & Sprankelend Inspireren (COSI) ook de stappen toegevoegd die ondernemers kunnen gebruiken in het toepassen van COSI binnen hun eigen organisatie.
recensie
IT-management / ICT
17 februari 2011
Daniëlle de Jonge
De tijd dat iemand het bijhouden van de bedrijfswebsite 'er even bij doet' is al lang voorbij. Net als voor andere communicatie-uitingen is het van belang dat u weloverwogen keuzes maakt en informatie duidelijk laat overkomen. In mijn dagelijkse werk kom ik nog vaak tegen dat bedrijven zich vooral op de inhoud richten en de klant te weinig aandacht geven. Zonde, want uw concurrent doet dat als het goed is wel. Om het goed aan te pakken schakelt het ene bedrijf een externe professional in. Het andere bedrijf neemt er een medewerker voor aan. Speciaal voor die mensen is er het 'Handboek webredactie' geschreven door Geert Poort en Corona de Wert.
recensie
Algemeen management
17 februari 2011
Esther de Haas
2-3 minuten leestijd
Werkt u in een kantooromgeving samen met collega's? Een kantoorbaan tussen 9 en 5? Dit boek, geschreven met een knipoog en een ironische ondertoon, kan dan een verfrissende en luchtige kijk op de zaak geven. Gewoon, een boek voor de leuk en de lach. In 'Collega's & andere dieren – het kantoor is een dierentuin' gunt Sabine Wisman u een blik in het rijk der kantoordieren. Na het lezen vroeg ik mij echter af: vindt Wisman werken op een kantoor echt zo erg?
recensie
Algemeen management
17 februari 2011
Joris Arts
3-4 minuten leestijd
In het luisterboek 'De Psychologie van Overtuigen', presenteert Pacelle van Goethem haar theorie over overtuigen. De theorie is er op gebaseerd dat je afhankelijk van je doel een of twee stappen moet zetten om iemand te overtuigen. Eerst iemand laten 'ontspannen', daarna eventueel iemand betrekken. In het luisterboek bespreekt de auteur verschillende manieren dit voor elkaar te krijgen. Rijkelijk voorzien van voorbeelden is het luisterboek een bondige samenvatting van haar boek IJs Verkopen aan Eskimo's. Om het luisterboek echter goed te kunnen volgen, is het lezen van haar boek geen overbodige luxe.
recensie
Organisatiekunde
17 februari 2011
Perry Oostrum
Complexe vraagstukken zijn binnen organisaties aan de orde van de dag. Om ze tot een goed einde te brengen, moet vooraf worden nagedacht over de beste aanpak. Dat klinkt heel logisch, maar in veel gevallen gaat het daar al mis. Vaak wordt namelijk direct gekozen voor of gestuurd op een projectmatige aanpak, terwijl het vraagstuk een procesmatige aanpak vereist. Veel trajecten vragen juist dat betrokken partijen gestuurd en geregisseerd worden, om zo te komen tot een gedragen besluitvorming waarbij alle partijen zich gehoord weten en voelen. 'Procesregie' laat zien hoe dat aangepakt kan worden.
column
17 februari 2011
Michel Hoetmer
3-4 minuten leestijd
Herinnert u zich nog de tijden van de internetzeepbel? Eind jaren negentig moest iedereen online. Het aantal start-ups waar argeloze beleggers geld instaken was vrijwel niet te tellen. Mensen boden geweldige bedragen voor deze virtuele ondernemingen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
16 februari 2011
Joke Verplanke
2-3 minuten leestijd
Na de zeer lezenswaardige boeken 'Het maakbare brein', en: 'Lang leve de hersenen' is er een derde boek van de hand van Margriet Sitskoorn uitgekomen: 'Passies van het brein'. Centraal in dit boek staat de vraag waarom zondigen zo verleidelijk is.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
16 februari 2011
José Otte
Met dit boek over de kunst van het creëren heeft Robert Fritz een brug gebouwd tussen de wereld van de kunst en de wereld van persoonlijke- en/of organisatie ontwikkeling.
recensie
Psychologie
16 februari 2011
Wardy Poelstra
'Meer zekerheid door minder controle', luidt de ondertitel van 'Dans met kans', een boek over de rol van toeval en (on)zekerheid in ons leven, geschreven door een drietal INSEAD-wetenschappers. Die ondertitel is intrigerend paradoxaal: hoe kun je nu aan zekerheid winnen door controle op te geven?
recensie
Coaching en trainen
16 februari 2011
Carla Verwijs
Een groep mensen die elkaar niet kennen bijeen brengen en laten samenwerken, is niet eenvoudig. Voor samenwerking is vertrouwen nodig. De leider of facilitator kan niet verwachten dat dit vertrouwen snel en spontaan ontstaat. En ook in andere situaties, zoals training of een presentatie voor een publiek, is het nodig om 'op gang te komen' en een goede, open sfeer te creëren. Daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan een warming-up of een fysieke energizer. Marcel Karreman verzamelde een groot aantal oefeningen ter warming-up en beschrijft ze in het kleine maar enorm inspirerende boek 'Warming-ups en energizers'.
recensie
Verandermanagement
16 februari 2011
Marianne Eussen
2-3 minuten leestijd
In het boek 'Mensen veranderen' van Yvonne Burger e.a. staat de mens in het veranderproces centraal. Het boek gaat in op interventies om veranderingen bij mensen teweeg te brengen. Bovendien behandelt het de ontwikkelingspsychologie, omdat mensen nu eenmaal veranderen! Het is vooral een studieboek en naslagwerk. Het is voor het eerst dat ik zo uitgebreid de effectiviteit van de interventies en de interactie tussen coach en coachee in een boek beschreven zie. Het is een waardevolle aanvulling op het boek
recensie
Leiderschap
16 februari 2011
Marianne Eussen
2-3 minuten leestijd
Het boek 'Leiderschap is een keuze' van Dominique Haijtema bevat 26 interviews met wereldleiders, vooraanstaande onderzoekers en businessiconen. Het eerste deel van het boek bestaat uit de gesprekken met de 'denkers', te weten de hoogleraren en adviseurs. In het tweede deel komen de 'doeners' aan het woord, de CEO's en wereldleiders, de mensen van de praktijk.