OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 746 van 19.523 resultaten
recensie
Advisering
19 september 2011
Amber Zwartbol
'Het waarderend werkboek' is zo'n boek dat je niet meer wilt wegleggen wanneer je er aan begonnen bent. Robbert Masselink en Jelmer IJbema gaan verder waar Masselink met 'Waarderend organiseren' is gestopt en maken de overgang naar de praktijk van appreciative inquiry (AI). Met 'Het waarderend werkboek' heb ik een inspirerend en praktisch werkboek in handen dat mij uitnodigt om elke dag weer een nieuwe oefening in te zetten.
interview
Algemeen management
19 september 2011
Erik de Vries
5-7 minuten leestijd
De vragen van deze tijd kunnen organisaties niet alleen oplossen. Samenwerken is noodzakelijk, maar zeker niet vanzelfsprekend. Robin Bremekamp ontdekte dat hij en zijn collega’s van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde (TG) veel vragen van klanten kregen hoe zij efficiënt en succesvol kunnen samenwerken. De modellen die ze bij deze vragen gebruikten, verzamelden ze in wat zij dachten dat een intern document over succesvol samenwerken moest worden. Het resultaat verscheen echter onlangs bij Reed Business onder de titel Eerste hulp bij Samenwerken.
interview
Economie
19 september 2011
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Jan Jonker heeft genoeg van al die doemscenario’s die worden geschetst als we het over duurzaamheid hebben. Het nieuwe boek Duurzaam Denken Doen gaat uit van een positieve kijk op duurzaamheid en wil vooral inspiratie bieden aan de hand van vele concrete ideeën. Jan Jonker, initiatiefnemer van het boek en hoogleraar Duurzaam Ondernemen: ‘Laten we duurzaamheid zien als een geweldige kans!’
recensie
Organisatiekunde
19 september 2011
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Een boek voor fijnproevers, bedoeld voor die mensen, die in hun organisatie leer- en denkprocessen willen bevorderen. 'Learning for action', biedt een overzicht van denkgereedschappen die ingezet kunnen worden ter bevordering van leerprocessen, zonder evenwel 'voorschrijvend' te zijn. De denkwijze waarop het boek is gebaseerd wordt aangeduid met SSM (Soft Systems Methodology). Een term overigens die snel tot verwarring kan leiden.
recensie
Organisatiekunde
19 september 2011
Joost van Driessen
Paul van den Brink en Rosan Gompers hebben een boek samengesteld over 'De kunst van het nieuwe werken'. Het is een compilatie van cases van bedrijven die hiermee ervaring hebben en die met anderen willen delen. De ervaringen zijn geordend aan de hand van een theorie van de schrijvers die verder gaat dan wat gebruikelijk is.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
19 september 2011
Marianne Eussen
'Debatteren om te winnen'. Wie wil dat nou niet? Niet alleen de titel, maar ook de mooie uitvoering van dit boek trekt de aandacht. De auteurs Roderik van Grieken, Arthur Noordhuis en Donatello Piras geven een duidelijke structuur om uw presentaties te verbeteren of uw standpunt in vergaderingen duidelijk(er) te maken. Zij slagen erin om u de kunst van het overtuigen bij te brengen. In het boek staat een praktische vertaalslag van de theorie met concrete opdrachten en tips voor uw persoonlijke situatie.
recensie
Coaching en trainen
19 september 2011
Maarten Fijnaut
2-3 minuten leestijd
Eén grote verzameling van allerhande coachingsmethoden, 'Het Coachingsmethoden Boek' biedt precies wat de titel doet vermoeden. Susan van Ass heeft een hele waslijst aan bekende en minder bekende coaches geselecteerd om vele verschillende coachingsmethodieken toe te lichten.
recensie
Organisatiekunde
19 september 2011
Martin van Staveren
2-3 minuten leestijd
Het is tien jaar geleden dat de oorspronkelijke Engelstalige uitgave van 'Management van het onverwachte' verscheen. Raadselachtig, dat het een decennium heeft geduurd voordat het boek in het Nederlands is uitgebracht. Vooral omdat het over een tijdloos en paradoxaal onderwerp gaat. Want wat valt er te managen aan iets wat onverwacht, en dus per definitie onbekend is? Veel, zoals de auteurs Karl E. Weick en Kathleen M. Sutcliffe overtuigend uitleggen.
recensie
19 september 2011
Maarten Fijnaut
Mijn eerste indruk was: 'Dik boek, indrukwekkende titel en vast zware kost'. Arnold Cornelis maakte deze verwachtingen in dit 'Book of the year' (1990) meer dan waar. Het boek heeft een groot lettertype, toch zijn de bijna 800 pagina's voor mij fors. Na meer dan 20 jaar onderwijs in en onderzoek naar de filosofie en sociale theorie van de kennis valt er heel wat te vertellen. Cornelis doet dit uitvoerig waardoor het lezen van dit boek regelmatig veel energie vergt. De zinnen zijn vaak lang en ingewikkeld. Toch zorgen de humoristische, simpele voorbeelden, zijn passie en de kunstige manier van schrijven regelmatig dat het lezen in een stroomversnelling raakt. 'Logica van het gevoel' blijft op deze wijze boeien.
interview
Inkoop en logistiek
16 september 2011
Joep Schrijvers
9-12 minuten leestijd
Hij heeft alle grote ontwikkelingen in zijn vak meegemaakt. Cohorten studenten leerden van hem de eerste beginselen. Hij bekleedt nog steeds vele bestuursfuncties, publiceerde met anderen diverse vakboeken. Zijn kennis van de bedrijfseconomie, de logistiek en supply chain is indrukwekkend. Toch is hij altijd de doener, de practicus gebleven met een grote liefde voor de werkvloer. Hij is als Drent geboren en gemaakt uit turf, jenever en achterdocht, naar eigen zeggen. Hij was ooit de kroonprins van het familiebedrijf totdat alles anders liep. Dit keer bij de boekenkast de nestor van de logistiek in Nederland: prof. dr. Ad van Goor.
recensie
Marketing
16 september 2011
Bert Peene
5-7 minuten leestijd
Cool is hot. Cool is noodzaak. Cool is cool. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je je merk cool? Joeri van den Bergh en Mattias Behrer, twee experts op het gebied van jongerenmarketing, geven in Maak je merk cool het antwoord.
recensie
Algemeen management
15 september 2011
Marius van Rijswijk
2-3 minuten leestijd
Het boek 'Excellente ondernemingen' dateert van 1982, maar is zeker nog actueel. De auteurs, destijds werkzaam bij McKinsey, doen verslag van een onderzoek dat ze hebben uitgevoerd bij Amerikaanse organisaties. Tom Peters en Robert Waterman onderzochten het waarom van excellente ondernemingen. Ze hebben vanaf het moment dat hun boek uitkwam veel kritiek gekregen over de wetenschappelijke onderbouwing van hun conclusies. In mijn optiek is het echter een bron van inspiratie voor managers die proberen de doelstellingen van hun bedrijf beter te realiseren.
recensie
recensie
Leiderschap
15 september 2011
Louis Thorig
Staat u ook zaterdag op het voetbalveld? En neemt u zich ook op maandag weer voor om van uw team weer één team te maken? Björn Heisterkamp en Curtis Martels behandelen in 'De topmanager speelt 4-4-2' op een originele manier wat een coach een topcoach maakt in het voetbal en wat een manager een topmanager maakt in het bedrijfsleven.
recensie
Marketing
15 september 2011
Brigitte Koehler
2-3 minuten leestijd
De aandachteconomie, een economie die niet alleen draait om geld, is het onderwerp van 'Uitverkocht!' Jim Stolze werkt het op een speelse en intrigerende wijze uit. Het boek van is een prettig geschreven en inspirerend boek. Als je opzoek bent naar nieuwe inzichten over en een frisse blik op ondernemen, dan is dit boek iets voor jou.
interview
Economie
15 september 2011
Annegreet van Bergen
5-7 minuten leestijd
Nooit kreeg een president van de Nederlandsche Bank zo de wind van voren als de op 1 juli teruggetreden Nout Wellink. Nooit ook was de financiële en monetaire wereld zo onstuimig en onberekenbaar als in de laatste jaren van Wellinks presidentschap. In Wellink aan het woord van voormalig NRC-journalist Roel Janssen blikt Wellink terug op deze laatste roerige jaren en vertelt hij over de achtergronden van het beleid van de centrale bank. Managementboek Magazine had een gesprek met de journalist die het verhaal boekstaafde van de centrale bankier ‘die een systeemdenker en analyticus is en die weigert schurken aan te wijzen’.
recensie
Organisatiekunde
15 september 2011
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Hoewel dit boek reeds in 2001 in de VS verscheen, is de inhoud totaal niet verouderd. Sterker nog: 'Management van het onverwachte' is eigenlijk zeer actueel met de vele onverwachte gebeurtenisssen waarmee organisaties te maken hebben, zoals natuurrampen, crises en terrorisme. Karl Weick en Kathleen Sutcliffe illustreren op duidelijke wijze wat organisaties kunnen leren van organisaties die dagelijks zeer alert moeten zijn op het onverwachte. Want dat doen ze significant beter dan andere organisaties. Een fraai boek voor iedereen die steeds meer tegen de grenzen van hoge verwachtingen en wishful thinking-plannen aanloopt.
interview
Werk en loopbaan
14 september 2011
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Het belangrijkste criterium voor een baan is de juiste geesteshouding, zegt de Amerikaanse carrièrespecialist Paul Stoltz in Put Your Mindset to Work. Vaardigheden kunnen altijd nog worden aangeleerd, maar een goede instelling is tijdloos. ‘Nee betekent niet altijd nee.’
recensie
Marketing
13 september 2011
Bert Peene
3-5 minuten leestijd
Citymarketing is ‘hot’. Dat er niets boven Groningen gaat, is inmiddels een open deur, en wie ‘Limburg’ zegt, zegt automatisch ‘Liefde voor het leven’. U wist natuurlijk al dat Den Haag zichzelf heeft uitgeroepen tot ‘Legal capital of the world’, en het is u ongetwijfeld opgevallen dat Enschede zich als dé sportgemeente van Nederland beschouwt. Dit alles is maar een kleine greep uit een steeds groter wordende hoeveelheid voorbeelden van citymarketing. Daarmee groeit ook de behoefte aan een theoretisch kader, want citymarketing is nog steeds vooral een bonte verzameling ongefundeerde succesverhalen en best practices. Met het Handboek City- en Regiomarketing van Elise van Dijk-Bettenhaussen is zo’n kader nu ook beschikbaar.
interview
Strategisch management
13 september 2011
Ronald Buitenhuis
5-7 minuten leestijd
Op pagina 88 van zijn boek Corporate Effectuation wordt de lat hoog gelegd voor auteur Thomas Blekman. Daar schrijft een manager van Heineken International dat ‘Corporate Effectuation een paradigmaverschuivend boek is en zeker een serieuze kandidaat voor de titel van Managementboek van het Jaar…’ Dan moet het wel heel bijzonder zijn.