OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren

    Filter de resultaten

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Tags

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 734 van 19.529 resultaten
    interview
    Leiderschap
    21 december 2011
    Ronald Buitenhuis
    3-4 minuten leestijd
    De beteugelde leider heet de bijdrage van Erik van de Loo aan De Leiderschapsbox. Leiders kunnen (negatief) beteugeld zijn als gevolg van onopgeloste persoonlijke vraagstukken en thema’s die teruggaan tot de jeugd. Beteugeling kan echter ook iets positiefs betekenen: bescheidenheid en gematigdheid. Als bij een paard is het goed om soms de teugels aan te trekken, maar ook om soms te laten vieren.
    interview
    Leiderschap
    21 december 2011
    Ronald Buitenhuis
    4-5 minuten leestijd
    Het is een beetje een vreemde eend in de bijt van de De leiderschapsbox: de ondernemende leider, van de hand van ‘gelegenheidsduo’ Rudy Kor en Britta Gielen. Het gaat namelijk niet om de klassieke rol van de leider in de zin van hiërarchie, maar over leiderschap dat in ons allen schuilt. Rudy Kor, naar eigen zeggen ‘een gematigd despoot die veel ruimte geeft aan anderen’ en daarmee zelf een ondernemend leider is’, geeft een kijkje in de keuken van wat ondernemend leiderschap precies inhoudt.
    interview
    Persoonlijke effectiviteit
    21 december 2011
    Ronald Buitenhuis
    3-4 minuten leestijd
    Een kleine wijziging in non-verbaal gedrag maakt een wereld van verschil. De meeste mensen weten echter helemaal niet wat zij uitstralen met hun lichaamstaal en stem. Toch bepaalt dit voor meer dan 90 procent de impact van je communicatie. Met de kleurenroos van Willy Bakers en Hans Geurtsen is er een nieuw model voor non-verbale communicatie, vastgelegd in het boek: In contact. ‘De truc is om te kunnen spelen met kleuren in teams of andere relaties ’ Aldus Hans Geurtsen.
    recensie
    Coaching en trainen
    20 december 2011
    Paul Groothengel
    2-3 minuten leestijd
    Coaches en adviseurs krijgen heel wat over zich heen van de klanten die ze adviseren. Doen ze het wel goed? Laten ze zich niet te veel meeslepen door hun klant? Als ze verstandig zijn, laten coaches zich geregeld zelf bijstaan door een coach, een zogenaamde supervisor. Die begeleidt coaches en adviseurs, en laat ze leren van hun eigen ervaringen. Hoe dit vak van supervisie in praktijk gaat, beschrijft Erik de Haan in zijn boek Supervisie in actie.
    recensie
    Persoonlijke effectiviteit
    19 december 2011
    Hanneke Dijkman
    3-4 minuten leestijd
    In 'Winnen begint bij jezelf overwinnen' legt Geo van Dam uit hoe u krachtiger kunt worden door uw mentale ruis te stoppen. Het recept is simpel: ontdek wat voor ruis u afleidt, vind uit hoe u dat kunt stoppen en focus dan op iets wat u potentiële kracht stimuleert. Van Dam geeft hiermee meditatie een heel eigentijdse jas, goed bruikbaar voor iedereen die zijn doelen wil behalen, in werk, sport of privé.
    column
    Organisatiekunde
    19 december 2011
    Michel Hoetmer
    2-3 minuten leestijd
    Het is al weer wat jaartjes geleden. Ik ontmoette een oude vriend. Hij was zojuist teruggekeerd van vakantie. Hij praatte honderduit over het land dat hij had bezocht. Over de armoede, de ellende en de maatschappelijke problemen. Hij begreep precies hoe de vork er in de steel zat. Ofwel: waarom het land van de Nijl en de piramides in het verleden tot zulke grootse dingen in staat bleek en waarom nu een groot deel van de bevolking in armoede leeft. Uiteraard had hij de oplossingen ook paraat. Ik vermoei u daar maar niet mee. Ietwat meewarig nam ik afscheid van hem. Deze man begreep totaal niets van het land waar ik zelf drie jaar had gewoond.
    recensie
    Psychologie
    19 december 2011
    Peter de Roode
    1-2 minuten leestijd
    Hoewel dit boek verschenen is in een serie die gaat over groepstherapie, is de inhoud zeer goed bruikbaar voor een manager die meer uit zijn team wil halen. In 'De kracht van groepen' beschrijft Theo Hoijtink op zeer overzichtelijke wijze de belangrijkste inzichten uit de literatuur op het gebied van groepsdynamica. Geen geringe opgave voor wie bedenkt dat de omvang van dit onderwerp tamelijk ruim is.
    recensie
    Persoonlijke effectiviteit
    19 december 2011
    Peter de Roode
    Wie geïnteresseerd is in psychologie maar niet alles voor zoete koek wil slikken, vindt in '59 seconden' veel van zijn gading. Een vlot geschreven boek maar tegelijkertijd zeer goed onderbouwd. Richard Wiseman neemt je mee naar alledaagse onderwerpen, vertelt welke mythes er over het onderwerp bekend zijn en geeft hulpmiddelen die je kunt inzetten om een vraagstuk soms veel simpeler aan te pakken.
    interview
    Economie
    19 december 2011
    Bert Peene
    5-6 minuten leestijd
    Beleid uitstippelen voor de langere termijn vereist haast acrobatische vaardigheden. Als beleidsmaker balanceer je tussen weten, vermoeden en ‘best guesses’. Het uiteindelijke plan mag dan de goedkeuring dragen van de belangrijkste stakeholders, de kans dat het eerder in de prullenmand verdwijnt dan je lief is, is meer dan reëel. Dat kan ook moeilijk anders, want niemand kan de toekomst voorspellen. Je kunt wel onderzoeken welke ontwikkelingen zich in de toekomst kunnen voordoen en wat die voor je bedrijf zouden betekenen. Om vervolgens actie te ondernemen om eventuele schadelijke gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Die werkwijze heet scenarioplanning. In Toekomstonderzoek: Van trends naar innovatie beschrijft Boudewijn Raessens hoe je de toekomst met scenario’s kunt onderzoeken en wat je met de uitkomsten van dat onderzoek kunt doen.
    recensie
    Algemeen management
    16 december 2011
    Pierre de Winter
    2-3 minuten leestijd
    Een sprookjesboek voor organisatieverbetering, zo noemen consultants Tjip de Jong en Simon van der Veer hun nieuwste publicatie. Voor beide is het niet hun eerste boek. De Jong is hard bezig zich een naam te verwerven op het kruispunt van innovatie en sociaal kapitaal en Van der Veer publiceerde eerder samen met zijn toenmalige collega Marco Schreurs het boek Animal Firm, over wat organisaties kunnen leren van de dierenwereld. De Jong is verbonden aan Kessels & Smit dat zich The Learning Company noemt, en Van der Veer richtte samen met drie anderen nog maar pas het bureau TWST op dat zich specialiseert in taaie organisatievraagstukken.
    nieuws
    Advisering
    16 december 2011
    Hans van der Klis
    2-3 minuten leestijd
    Ze zijn met hun boek Generatie Z keihard op weg naar de eerste plaats in de lijst met bestverkochte managementboeken: ‘brain agent’ René Boender en marketingstrateeg Jos Ahlers. Tijdens een miniseminar annex kerstborrel voor de oude werkgever van Ahlers, BeyenMeyer, hielden ze hun boek over hoe de wereld er na 2020 uit zal zien ietwat verlaat ten doop.
    recensie
    Persoonlijke effectiviteit
    16 december 2011
    Daniëlle de Jonge
    3-4 minuten leestijd
    In veel van mijn trainings- en coachingstrajecten komt het aan de orde dat stemgebruik een belangrijk onderdeel van iemands uitstraling is. Het is steeds weer interessant om te horen wat een stem doet met een persoon. Een krachtige uitstraling of juist onzekere, de stem heeft een flink aandeel. 
    recensie
    Leiderschap
    16 december 2011
    Louis Thorig
    4-5 minuten leestijd
    Management en leiderschap worden vaak met elkaar verward. Volgens de leiderschapsgoeroe Warren Bennis 'doen managers dingen goed en doen leiders goede dingen. “Management is geen wetenschap en ook geen vak. Het is 'doen' ”, heeft de bekende Canadese managementwetenschapper Henry Mintzberg eens gezegd.
    interview
    Juridisch
    15 december 2011
    Pierre Spaninks
    4-6 minuten leestijd
    Inspecties houden namens de overheid toezicht op terreinen als het onderwijs, de zorg en de veiligheid. Na de nodige reorganisaties en fusies zijn er nog dertien over. Wat ze gemeen hebben, is dat ze zelf ter plekke gaan kijken en willen weten hoe het zit. Over die manier van toezicht houden en over die inspecties gaat het nieuwe boek van Ferdinand Mertens, Inspecteren, toezicht door inspecties.
    recensie
    Coaching en trainen
    15 december 2011
    Amber Zwartbol
    Rollenspellen zijn voor veel trainers een favoriet instrument bij vaardigheidstrainingen. Karin de Galan heeft met haar nieuwste boek 'Werken met de successpiraal' een verhelderend handboekje afgeleverd waarin je als trainer veel herkenbare situaties zult vinden en zij direct toepasbare oplossingen biedt. De Galan belooft de lezer dat geen rollenspel meer de mist ingaat. Dat klinkt veelbelovend!
    recensie
    Non-profit
    15 december 2011
    Amber Zwartbol
    2-3 minuten leestijd
    'Een echte eyeopener' zou niet misstaan als ondertitel voor dit boek. De fluorescerend oranje kaft schittert je tegemoet en de rest van het boek doet daar niet voor onder. Dat de gekozen kleur na enkele bladzijden te hebben gelezen juist de inhoud van het boek ondersteunen, had ik van te voren niet kunnen bedenken. Geen andere kleur had de urgentie van dit boek benadrukt. 'Edushock' van Dirk De Boe, Bernard Lernout en Pieter Sprangers is een inspirerend boek over de op handen zijnde of al reeds voorzichtig gestarte veranderingen op het gebied van leren.
    recensie
    Marketing
    15 december 2011
    Amber Zwartbol
    Met 'Komt een klant bij de kassa' heb je een aardig boekje in handen. Lees je het boek als manager of winkelpersoneel, dan word je gedurende 21 hoofdstukken stap voor stap meegenomen door je eigen winkel. Auteur Saskia Lips, die zichzelf in het boek 'superklant' noemt, geeft een kijkje in haar leven als klant.
    recensie
    Organisatiekunde
    15 december 2011
    Arie Buvens
    5-8 minuten leestijd
    De grootste technische bedrijven ter wereld hebben inmiddels vestigingen in Nederland. Wat voor rol spelen Nederlandse bedrijven de komende jaren? Hans Bakker en Michiel Boersma maken zich zorgen om de innovatie in ons land en schreven 'Ster-ondernemingen' om te waarschuwen. Een interessant onderwerp maar met een onzeker einde. Er is veel over te vertellen!
    recensie
    Marketing
    15 december 2011
    Johan Bel RM
    Met de nodige basiskennis over online marketing ben ik begonnen aan het lezen van 'Online Marketing Inside Out' , in de verwachting me te kunnen verdiepen in dit vak. Dat is zonder meer gelukt. Brandon Eley en Shayne Tilley tonen zich ware experts en laten de lezer enorm veel details zien over de ins en outs van online marketing.
    interview
    Coaching en trainen
    14 december 2011
    Bert Peene
    4-5 minuten leestijd
    Werken met beeldmateriaal vanuit een talentgerichte benadering zijn de belangrijkste succesfactoren van Coachkaarten, een nieuwe ‘toerustingstool’ naar eigen zeggen. Dit instrument is, zoals de titel al min of meer suggereert, met name bedoeld voor iedereen die beroepshalve over voldoende coachingsvaardigheden beschikt. Volgens de ‘gouden regels’ op een van de kaarten betekent dat onder meer dat je een OEN moet durven zijn, LSD moet gebruiken en OMA thuis moet laten. En dat prikkelde Managementboek Magazine om Espérance Blaauw, de auteur, te bevragen over de achtergronden van dit beeldende instrument.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden