OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 733 van 19.530 resultaten
recensie
Coaching en trainen
9 januari 2012
Rob van Nes
2-3 minuten leestijd
Intuïtief coachen via online contact. Ik kon me niet voorstellen dat dit goed zou werken en begon daarom - door nieuwsgierigheid gedreven- met een flinke dosis scepsis aan 'De online coach'. Een goede keuze; het boek is zeer de moeite waard! Joyce van Ombergen en Diana Vilé overtuigen vooral met hun openhartige cases.
interview
Leiderschap
9 januari 2012
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Annemieke Roobeek is onder andere bij Nyenrode hoogleraar strategie en transformatiemanagement, oprichter van MeetingMoreMinds BV en commissaris bij diverse (internationale) ondernemingen. In haar bijdrage aan De Leiderschapsbox gaat ze in op het fenomeen van de horizontale netwerkleider. ‘Laat vooral teams schitteren en creëer geen haantjes.’ En ook: ‘Alleen met kennis van ouderen komen we er niet.’
interview
Organisatiekunde
6 januari 2012
Erik de Vries
7-10 minuten leestijd
Bestuurlijke zwaargewichten Hans Bakker, verbonden aan Nyenrode en adviseur/directeur van Javelin Partners en Michiel Boersma, voormalig CEO van Essent, voormalig president van Shell Global Solutions en thans invloedrijk (inter)nationaal commissaris, schreven Ster-ondernemingen, een gedegen boek over de toekomstperspectieven van het Nederlandse bedrijfsleven in het in hoog tempo veranderende zakenlandschap. ‘In het oosten wachten ze echt niet meer op ons.’
interview
Algemeen management
5 januari 2012
Joep Schrijvers
9-12 minuten leestijd
Ze trekt volle zalen. Haar stem is helder. Met een soepele pen schrijft ze over de psychologie van het overtuigen. Ze is een multi-talent.
recensie
Mens en maatschappij
5 januari 2012
Roelke Posthumus
3-4 minuten leestijd
Hoe gevaarlijk ideeën van wereldvreemde intellectuelen kunnen zijn, beschrijft Frits Bolkestein in 'De intellectuele verleiding'. De centrale stelling is dat irrationeel denken desastreuze gevolgen heeft voor de economie, de politiek en de cultuur van een maatschappij. In deze tijd waarin de erfenis van de verlichting weer onder vuur ligt, is een boek over de risico's van ondoordachte hersenspinsels meer dan welkom. Niet in het minst omdat verspreiding van ideeën vele malen sneller plaatsvindt dan voorheen.
recensie
Leiderschap
5 januari 2012
Dick Bos
De veranderende wereld heeft behoefte aan Nieuw leiderschap. Tica Peeman schetst het beeld van Nieuw leiderschap in de praktijk mede aan de hand van opgedane ervaringen door met acht inspirerende mensen mee te lopen. Het boek ademt de ambitie van de auteur uit om haar droom te verwezenlijken om Nieuw Leiderschap te helpen zich te ontwikkelen. De vraag is echter hoe je met deze Nieuwe leiderschapstijl om kunt gaan in tijden van economische recessie of maatschappelijke onrust. Een mooie uitdaging voor de auteur om daar, in een volgend artikel of boek, op in te gaan!
recensie
Leiderschap
5 januari 2012
Mirella Visser
'Gedeeld leiderschap' is een uniek boek! Voordat je het openslaat word je al aan het denken gezet. Het bestaat namelijk uit twee totaal verschillend vormgegeven exemplaren, maar met dezelfde tekst. Geef een exemplaar weg en je zit direct in het thema van het boek: kennis delen is een voorwaarde om te groeien.
recensie
Organisatiekunde
5 januari 2012
Dick Bos
2-3 minuten leestijd
Een echt studieboek dat inzichten biedt in hoe risicomanagement ingericht kan worden. Met kernachtige voorbeelden, zoals de financiële crisis, geeft Urjan Claassen tevens aan wat risicomanagement had kunnen betekenen om de risico's inzichtelijk te maken. De auteur stopt niet bij het geven van voorbeelden maar stelt ook oplossingsrichtingen voor. Wil je meer weten over risicomanagement dan is 'Handboek risicomanagement' een goede keuze!
recensie
Leiderschap
5 januari 2012
Roelke Posthumus
Goed leiding geven is een hele klus en de stapel boeken over leiderschap groeit dan ook bijna even snel als de verwarring erover. Sommige pogingen om de knoop te ontwarren stemmen echter hoopvol. Interessant genoeg komen deze vanuit onverwachte hoek. Zo proberen tegenwoordig zelfs evolutionair biologen het wezen van een goede leider te doorgronden. Dat leiderschap vooral ook een historisch vraagstuk is, tonen Sjoerd Keulen en Ronald Kroeze aan in De leiderschapscarrousel. Hun boek biedt nuttige lessen voor huidige en toekomstige leidinggevenden en is een belangrijke bijdrage aan de zoektocht naar het wezen van leiderschap.
interview
Leiderschap
5 januari 2012
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Jaap van Muijen zoomt in zijn bijdrage aan De Leiderschapsbox in op de leider als volger, danwel light leadership. Een vorm van leiderschap waarin de leider zijn ego beteugelt en de medewerker laat stralen. Van Muijen beschrijft in zijn bijdrage ook een wonderlijke spagaat. Mannelijk leiderschap heeft ons aan de afgrond gebracht, en nu vragen we wonderlijk genoeg weer om sterke mannelijke leiders.
interview
4 januari 2012
Joep Schrijvers
8-12 minuten leestijd
Hij schreef een flink aantal boeken over reflecteren, intervisie en coaching. Veel mensen zijn bij hem in de leer geweest. Op school leerde hij niets maar daarbuiten van alles. Hij is bescheiden maar zit vol verhalen. Dit keer bij de boekenkast de pionier die ervaringsleren en intervisie in Nederland mede volwassen maakte: Jeroen Hendriksen.
recensie
Organisatiekunde
28 december 2011
Eric van Arendonk
'De kracht van passie' is voor mij een open deur. Je ziet het om je heen; passie is aanstekelijk, overtuigend en de energie spat er meestal vanaf. Heerlijk zulke mensen, daar kun je iets mee. Mooi dat Paul Moers daarover een boek geschreven heeft. Juist hij als gepassioneerd marketingman.
column
28 december 2011
Ralf Knegtmans
2-3 minuten leestijd
We naderen de jaarwisseling. Een radiozender belt en vraagt of ik in de uitzending wil komen vertellen wat 2012 zoal in petto heeft voor Nederlands talent. Welke transfers vallen er te verwachten? Welke groep valt straks buiten de boot en wie kan het komende jaar met vertrouwen tegemoet zien?
recensie
Internet en social media
27 december 2011
Brigitte Koehler
In hun boek 'Hoe LinkedIn nu echt gebruiken' geven Jan Vermeiren en Bert Verdonck inzicht in de voordelen van het online netwerken. Maar boven alles laten zij zien hoe krachtig LinkedIn kan zijn als je het op de goede manier aanpakt. Hoe je dat nu precies kunt doen laten de auteurs zien in een zeer compleet en leesbaar boek.
recensie
Verandermanagement
27 december 2011
Martin van 't Klooster
Zeventig procent van de veranderingen in organisaties heeft niet het beoogde resultaat. Dat is een veel aangehaald citaat van professor Jaap Boonstra. Hij heeft zich als wetenschapper en adviseur veel bezig gehouden met complexe veranderingsprocessen in overheidsinstanties en bedrijven. Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden (van onder meer professor De Caluwé ) is een ander bekend citaat. Wat kunnen communicatieadviseurs bijdragen aan wat (bijna?) een ieder voor veranderingen onmisbaar vindt; het draagvlak? Monica Wigman levert in 'Regel jij het draagvlak?' meer dan handige tips. En niet alleen voor communicatieadviseurs overigens.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
27 december 2011
Tanja Beugelsdijk
De uitgave 'Op dezelfde golflengte' van Dr. Pieternel Dijkstra heb je binnen een uurtje achter de kiezen. Je wordt uitgenodigd testvragen te beantwoorden. Op basis van je scores kun je vaststellen binnen welke golflengte jouw communicatiestijl past. Elke golflengte brengt eigen sterke punten en unieke problemen met zich mee. Die worden per golflengte besproken volgens het model van Daniel Ofman (kernkwaliteiten). Het is een eenvoudig boekje dat zeer toegankelijk is geschreven.
recensie
Economie
27 december 2011
Wardy Poelstra
'Penny wise, pound foolish.' In een interview in het boek 'Psychologeld' vat Raymond Spanjar (medeoprichter van Hyves) met deze woorden een van zijn minder gelukkige financiële beslissingen samen. Ook u heeft er misschien wel eens last van: de neiging om soms overdreven op de kleintjes te letten en juist nonchalant om te springen met grotere sommen geld. En dat is maar een van manieren waarop ons brein ons bij de omgang met geld parten kan spelen, zo toont dit boek aan.
recensie
Organisatiekunde
27 december 2011
Martin van Staveren
Risk Happens! Een verfrissende titel in de aanhoudende stroom boeken over dit onderwerp. De achterflap van het boek start met de woorden 'Things can go wrong. But you can be prepared…'. Het is een aanwijzing dat risicomanagement zich in toenemende mate beweegt van vermijding naar omgang met risico's. Met als realiteit dat risico's af en toe gewoon optreden, ondanks risicomanagement. Dit vlot geschreven Engelstalige boek van Mike Clayton heeft in Nederland nog geen equivalent.
nieuws
23 december 2011
Pierre Pieterse
Brian Farley, de coach van het Nederlandse gouden honkbalteam, heeft onlangs het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van Moneyball van Michael Lewis in ontvangst genomen. Farley is vooral enthousiast over de innovatieve manier om met weinig budget een succesvol team samen te stellen. ‘Werken vanuit het team en niet vanuit het individu de sleutel tot teamsucces. Van vijf vingers naar één vuist. Een coach moet dus kiezen voor zijn beste negen spelers, niet negen van de beste spelers. De Oakland A’s en Billy Beane waren de eersten die op een nieuwe manier keken naar hoe we talent definiëren, beoordelen en aankopen. Ze ontketenden een revolutie die het spel tot de dag van vandaag beïnvloedt.’
recensie
Economie
23 december 2011
Wardy Poelstra
3-4 minuten leestijd
Zelden in de geschiedenis zullen economen een breder publiek hebben gehad dan de laatste paar jaar. Zelden ook zullen ze meer ergernis hebben opgewekt; vraag honderd economen naar de oplossing voor de crisis en je krijgt honderd verschillende antwoorden. Het maakt je nieuwsgierig naar de geschiedenis van hun vakgebied: wat is het eigenlijk voor vak? Is het wel een wetenschap? Hoe is het vak ontstaan? De onlangs in het Nederlands vertaalde bundel 'Twaalf economen die je moet kennen' belooft zicht te bieden op 'de ontwikkeling van de economie in een notendop'.