OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren

    Filter de resultaten

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Tags

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 724 van 19.530 resultaten
    recensie
    Organisatiekunde
    26 maart 2012
    Richard Blommendaal
    1-2 minuten leestijd
    Kenniseconomie, innoveren, klantgericht innoveren. Termen die tegenwoordig vaak naar voren komen. Maar wat houden deze termen eigenlijk in? Denken we er allemaal hetzelfde over? En welke richting gaan we op? Vraagstukken die niet nieuw zijn, maar in deze tijd wel actueel. Joyce Walstra beschrijft in 'Klantgericht innoveren' de relatie tussen kennis en innovatie. Ze maakt inzichtelijk wat hiervoor nodig is. In essentie is de boodschap dat er te weinig geld wordt vrijgemaakt om innovatie naar een hoger platform te tillen.
    recensie
    Psychologie
    26 maart 2012
    Aart G. Broek
    3-4 minuten leestijd
    Je zou geen positie in bestuur, directie of management moeten kunnen bekleden zonder kennis van 'cognitieve dissonantie'. De lawine aan beleids- en bedrijfsfiasco's zou met die kennis namelijk beperkt kunnen worden. De studie 'Er zijn fouten gemaakt (maar niet door mij)' van Carol Tavris en Elliot Aronson zal deze mogelijke tekortkoming in leidinggevende vaardigheid goed weten op te vangen.
    interview
    Organisatiekunde
    26 maart 2012
    Ronald Buitenhuis
    4-5 minuten leestijd
    Zelfs een verklaard tegenstander als Steve Jobs richtte vlak voor zijn dood nog een corporate university op om de unieke Apple-cultuur te borgen. Tegen de bezuinigingstrend in richten steeds meer bedrijven een eigen corporate university op. Niet als de zoveelste veredelde MBA, maar als aanjager van de lerende organisatie. Ronald Buitenhuis in gesprek met Martijn Rademakers, auteur van Corporate Universities.
    recensie
    Marketing
    26 maart 2012
    Eric van Arendonk
    'De guerrillamarketingrevolutie' is qua uiterlijk letterlijk en figuurlijk een echt boek. Meer dan 300 pagina's, behoorlijk formaat, dikke kaft en veel foto's. Hier begin je niet zo maar aan. Het boek ziet er absoluut verleidelijk uit dus de echt geïnteresseerden in het onderwerp guerrillamarketing zullen het wel ter hand nemen. Eerlijk gezegd is dat zonde. Het boek heeft namelijk veel meer in zijn mars. Aan het eind schrijft Cor Hospes dat hij eigenlijk van plan was het boek de titel guerrillamarketing manifest te noemen, maar op aanraden van zijn uitgever heeft hij dat niet gedaan. Zonder meer jammer, want het boek kan een dergelijke titel makkelijk aan.
    interview
    Strategisch management
    26 maart 2012
    Hans van der Klis
    4-6 minuten leestijd
    Met Groeimodellen reiken Yousri Mandour, Kris Brees en Roy Wenting hun lezers twaalf modellen aan om groei te bewerkstelligen. Eind april verschijnt dit boek maar uiteraard sprak Managementboek Magazine alvast met een van de auteurs, Yousri Mandour: ‘Mijn ideaal is het dat mensen geïnspireerd raken door onze voorbeelden en dat ze de vertaalslag naar hun eigen organisatie willen maken.’
    recensie
    Algemeen management
    26 maart 2012
    Richard van der Lee
    'No guts, no glory' van Simone Driessen en Niek Karsmakers. Wat voegt dit boek toe aan het bestaande repertoire? De zaken die vermeld worden zijn in ieder geval niet onbekend voor de gemiddelde lezer die geïnteresseerd is in leiderschap. Toch is het boek alleraardigst, want het geeft kort en bondig weer waar het om gaat, namelijk passie met een grote P. De eigen passie volgen en doen waar je goed in bent is namelijk de rode draad die naar voren komt uit de interviews met de betreffende CEO's en de belevenissen van de auteurs.
    recensie
    Werk en loopbaan
    23 maart 2012
    Anoniem
    2-3 minuten leestijd
    Wat doe je als je, zoals ik, het idee hebt dat je meer kunt doen op je werk, maar niet in staat lijkt dat daadwerkelijk te doen? Heb ik een bore-out? Geen idee, maar ik zit wél vast. Dus, dacht ik, misschien helpt een boek over de bore-out me zien waarom je vast kunt zitten en hoe je eruit komt. Maar voor een boek dat het fenomeen op de kaart moet zetten, is Bore-out, als verveling je werk wordt, ironisch genoeg niet zo boeiend.
    interview
    Leiderschap
    23 maart 2012
    Annegreet van Bergen
    4-6 minuten leestijd
    In haar boek De mix van maat- en mantelpakken schetst Inca van Uuden een zonnige wereld over de voordelen van mixed leadership. De vraag dringt zich op of ze niet te veel heil verwacht van meer gemengde man/vrouwteams. Die vraag beantwoordt Van Uuden met een tegenvraag. ‘U kent ongetwijfeld het boek De prooi van Jeroen Smit over de teloorgang van ABN AMRO. De vraag is: hoe zou het met de bank zijn gegaan wanneer in de top meer vrouwen hadden gezeten in plaats van alleen maar mannen die allemaal volgens eenzelfde stramien denken en doen?’
    interview
    Algemeen management
    22 maart 2012
    Pierre Spaninks
    8-12 minuten leestijd
    Wat is de invloed van cultuurverschillen op de manier waarop we zakendoen en onze organisaties managen? Die vraag houdt Fons Trompenaars (58) al zijn hele werkzame leven bezig. Zijn standaardwerk Riding the waves of culture (ruim 200.000 exemplaren verkocht) bracht hem wereldfaam. ‘Als iets werkt in de ene cultuur, is de kans klein dat het ook werkt in een andere cultuur.’
    recensie
    Organisatiekunde
    22 maart 2012
    Richard van der Lee
    3-4 minuten leestijd
    Het Nieuwe Werken is een is geen doel op zicht maar een instrument om te zorgen voor talentontwikkeling en een goede work-lifebalance voor mannen en vrouwen. Eigenlijk is dat de essentie van het boek 'Carrièrebitches en papadagen' van Roos Wouters. Verwacht geen technisch verhaal, wetenschappelijke prietpraat of zachte heelmeesters. 
    recensie
    Marketing
    22 maart 2012
    Vincent van Hunnik
    In 'Kijk op klantgerichtheid' neemt Ed Peelen met zijn mede-auteurs een verfrissende aanpak als uitgangspunt voor een boek over klantgerichtheid. De uitwerking is gedetailleerd en geeft veel verschillende invalshoeken. De interessante opzet van interviews met topmanagers en het inzetten van social media om buiten het boek om kennis te delen, zijn veelbelovend. Om nog meer baat te hebben bij de geboden inhoud, zou een extra hoofdstuk met bijvoorbeeld een stappenplan nog een welkome aanvulling zijn.
    recensie
    Organisatiekunde
    22 maart 2012
    Sjors van Leeuwen
    3-4 minuten leestijd
    De Nederlandse economie moet zijn concurrentiepositie versterken. Daarom steekt de overheid veel energie in de transformatie naar een kenniseconomie. De arbeidsproductiviteit moet omhoog, er moet meer geïnvesteerd worden in onderzoek en bedrijven moeten klantgericht innoveren. Dat schrijft Joyce Walstra in haar boek 'Klantgericht innoveren'. Om het innoveren voor ondernemers te vergemakkelijken introduceert ze de Innovatiemix. Toch gaat het boek vooral over de ontwikkeling van de Nederlandse kenniseconomie.
    interview
    Marketing
    22 maart 2012
    Bert Peene
    4-6 minuten leestijd
    Dienstenmarketingmanagement van Wouter de Vries jr. en Piet van Helsdingen geldt al jaren als de bijbel op een vakgebied dat volgens de auteurs ten onrechte genoegen moet nemen met een bescheiden plaats binnen marketingstudies. Relevantie en volledigheid behoren dan ook tot belangrijke kwaliteiten van hun boek; er moest iets rechtgezet worden. Dat bracht echter een niet onbelangrijk nadeel met zich mee: het boek is dikke pil geworden, te dik voor sommige opleidingen. Daarom besloten zij, samen met Ton Borchert, een sterk ingedikte versie te maken onder de treffende titel Essentie van Dienstenmarketingmanagement. Managementboek Magazine sprak met een van de auteurs: Wouter de Vries.
    recensie
    Financieel management
    21 maart 2012
    Yvette Bartholomée
    3-4 minuten leestijd
    Crisis op de beurs, speculeren op dalende koersen, aandeelhoudersactivisme, opties en termijncontracten: het economiekatern van de krant staat er vol mee. En toch komen de bovenstaande termen daar niet vandaan, maar uit een boek dat de aandelenhandel in de 17e eeuw beschrijft. Lodewijk Petrams 'De bakermat van de beurs' neemt je mee op een fascinerende reis terug in de tijd. Voor iedereen die wil begrijpen wat er op de beurs gebeurt, toen en nu.
    recensie
    Persoonlijke effectiviteit
    21 maart 2012
    Joost van Driessen
    Het boek 'Lichaamstaal op het werk' van Allan en Barbara Pease is opgedragen aan alle mensen die goede ogen hebben, maar niets zien. Ik heb zelden zo'n mooie opdracht voor (potentiële) lezers gezien. Door het niet opmerken of het fout interpreteren van lichaamstaal mis je een groot deel van de communicatie. De schrijvers wekken de verwachting dat de ogen van die mensen geopend worden. Die verwachting wordt waargemaakt.
    recensie
    Organisatiekunde
    21 maart 2012
    Richard van der Lee
    De omslag van 'Zombiebusiness' van Guido Thys kan een lezer in verwarring brengen. Op basis van de getekende zombie en de bijbehorende termen denk je dat boek gaat over mensen en individueel gedrag. Indirect klopt dit, maar in grote lijn gaat het over de gevolgen van jarenlang ingesleten collectief gedrag, dat binnen organisaties normaal gezien wordt in termen als cultuur en structuur.
    interview
    Leiderschap
    21 maart 2012
    Bert Peene
    7-10 minuten leestijd
    Met haar boek Beïnvloeden en veranderen van gedrag reikt Carina Wiekens de managementindustrie de ingrediënten aan voor een benadering die recht doet aan de weerbarstige werkelijkheid van alle dag: wetenschappelijk en dus evidence-based.
    recensie
    Personeelsmanagement
    20 maart 2012
    Paul Groothengel
    2-3 minuten leestijd
    Hoe hou ik mijn mensen gemotiveerd? Veel leidinggevenden vragen zich dat dagelijks af. Maar volgens adviseur Patries Quant hoeft dat helemaal niet want medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor hun motivatie. In haar boek getiteld Gemotiveerde medewerkers! laat ze zien dat traditionele organisaties maar beter kunnen overschakelen op Het Nieuwe Werken, want dan komt de motivatie vanzelf weer opborrelen.
    interview
    Coaching en trainen
    20 maart 2012
    Linda Huijsmans
    4-6 minuten leestijd
    Marijke Lingsma publiceert veel over coaching, over intervisie en dat doet ze op verschillende manieren. Zo maakte ze een coachingsspel en een intervisiewaaier. Maar om de diepte in te gaan, blijft een boek het beste medium. In Intervisiecoaching gaat ze, samen met Ger van Doorn, in op de vraag wat intervisiecoaching is, en vooral ook: wat niet!
    interview
    Internet en social media
    20 maart 2012
    Erik de Vries
    5-7 minuten leestijd
    Wie Het einde van de privacy heeft gelezen, het nieuwe boek van Adjiedj Bakas, ziet plots overal om hem heen de bewijzen voor de stelling die in de titel besloten ligt. Recente berichten over e-mailuitval bij grote providers en geruchtmakende bedrijfsovernames krijgen ineens een heel andere dimensie.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden