OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 720 van 19.530 resultaten
recensie
Algemeen management
24 april 2012
Nico Jong
Wie kent ze niet, de filmpjes van TED? Korte inspirerende presentaties van vrijdenkers en wereldverbeteraars over boeiende ideeën op het gebied van Technology, Entertainment of Design. Oorspronkelijk begonnen als een jaarlijkse conferentie in Palm Springs, Californië en inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging in zestig landen.
recensie
Verandermanagement
24 april 2012
Nico Jong
1-2 minuten leestijd
De titel van het jongste boek over verandercommunicatie doet vermoeden dat er opnieuw een gereedschapskist vol instrumenten voor maakbare veranderingen over de communicatiewereld is uitgestort. Niets is echter minder waar. Monica Wigman heeft met 'Regel jij het draagvlak?' weliswaar een praktisch boek geschreven, maar dan vooral vanuit de kennis en ervaring dat instrumentele communicatie hooguit voor matige resultaten zorgt op het gebied van draagvlak en beweging.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
24 april 2012
Richard van der Lee
Normaliter heb ik het niet zo op zelfhulpboeken in relatie tot psychologie. Toch is het boek 'Vergroot je zelfvertrouwen' van Robert Haringsma zeker het lezen waard. Op bepaalde gebieden ben ik het niet met de auteur eens maar over het algemeen is de onderbouwing prima op orde. Het boek staat boordevol praktische tips en oefeningen. Voor eenieder die aan de slag wil of gaat met het ontwikkelen van aspecten die van belang zijn voor het zelfvertrouwen is dit boek een zeker een aanrader.
recensie
Psychologie
24 april 2012
Nico Jong
Wetenschappelijk onderzoek is eeuwenlang bedreven vanuit een onwankelbaar vertrouwen dat wij natuurverschijnselen kunnen begrijpen, beschrijven, kwantificeren en uiteindelijk ook kunnen beheersen. Dat heeft ons welvaart en de nodige technologische verworvenheden opgeleverd. Ondanks alle revolutionaire wetenschappelijke ontwikkelingen is het dagelijkse gedrag van mensen en groepen nog steeds raadselachtig en verwarrend. Het is dan ook de vraag of mensen aan verborgen wetten gehoorzamen, anders dan de wetten die zij zelf opgesteld hebben.
recensie
Leiderschap
24 april 2012
Nico Jong
1-2 minuten leestijd
De actuele ontwikkelingen op het gebied van leiderschap in Nederland waren in 2011 onderwerp van het jaarlijkse congres van tijdschrift M&O. Voor uitgeverij Kluwer was dat opnieuw aanleiding de congresbijdragen te bundelen in boekvorm: 'Leiderschap in organisaties'.
recensie
Leiderschap
24 april 2012
Nico Jong
2-3 minuten leestijd
Piramidale organisaties hebben hun nut gehad en ons zeker geen windeieren gelegd. Zij zijn echter te inflexibel en te traag om met de complexiteit en dynamiek van de huidige samenleving om te kunnen gaan. Ook belemmeren zij innovatie. Of, zoals Eric Koenen het zo mooi schrijft: 'Wie piramides bouwt...krijgt mummies.' Hij ontwikkelde een alternatieve, metaforische manier van denken over organiseren die hij de Atomiumorganisatie noemt.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
24 april 2012
Nico Jong
3-4 minuten leestijd
Het doel van het leven is zoeken naar en vinden van betekenis. Karel de Vries besloot zijn levenswerk 'Corporate Entity' eraan te wijden. Een boek over de essentie van leven en werken.
recensie
Advisering
24 april 2012
Nico Jong
Lekt je energie weg door telkens opnieuw op zoek te moeten naar problemen en hun oplossingen? Wil je veranderen op een manier waar je juist energie van krijgt? Ga dan aan de slag met Appreciative Inquiry. Na Waarderend organiseren, de eerste Nederlandstalige introductie in de theorie en methoden van Appreciative Inquiry (zie elders op deze site) is er nu ook een werkboek om zelf in de praktijk mee aan de slag te gaan: 'Het waarderend werkboek' van Robbert Masselink en Jelmer Ijbema.
nieuws
Algemeen management
24 april 2012
Nienke van Oeveren
Je naam op de omslag van een boek, een droom van menig organisatieadviseur en zelfstandige. Ieder jaar verschijnen er zo’n 1000 nieuwe, Nederlandstalige managementboeken. Maar een boek schrijven blijkt ook steeds weer lucratief te zijn.
interview
Marketing
23 april 2012
Pierre Pieterse
8-12 minuten leestijd
Marketing Management: Analysis, Planning, Implementation and Control van Philip Kotler zette het vakgebied marketing in een klap op de bedrijfskaart. Op strategisch niveau wel te verstaan, waarna al rap diverse ‘lijnextensies’ volgden. Bijna altijd instrumenteel en ook bijna altijd strak gesegmenteerd. De jongste loot aan de toch al niet zo oude boom is vooralsnog naamloos. Maar zeker is dat ‘social media’, ‘personal’ en ‘aandacht’ de voornaamste ingrediënten zullen zijn in het nieuwe marketingdieet.
interview
Marketing
23 april 2012
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
De Tao van Service van Eric de Haan is een stevig pleidooi voor ‘klantgevoelige’ service. De titel lijkt misschien wat vaag, maar De Haan heeft zijn verhaal met behulp van wetenschappelijk onderzoek goed onderbouwd. ‘We redeneren nog te veel vanuit de zakelijke kant, waardoor service een trucje wordt dat bovendien niet te veel mag kosten.’
recensie
Leiderschap
23 april 2012
Nico Jong
Ook last van de energiecrisis die in de traditionele organisatievormen rondwaart? Op zoek naar een uitweg? Lees dan 'We hebben er zin in!' Zin is de brandstof waar organisaties op lopen. Over dit onderwerp is in de breedte nog maar weinig gepubliceerd. Hans van der Loo heeft het fenomeen zin uitgebreid bestudeerd en zijn bevindingen vastgelegd in een handboek.
recensie
Verandermanagement
23 april 2012
Nico Jong
2-3 minuten leestijd
Ondanks de beschikbaarheid van een uitgebreide veranderbibliotheek en uitstekende trainingen voor verandermanagers mislukken nog altijd te veel veranderingsprocessen. Arend Ardon promoveerde op een onderzoek naar de achterliggende redenen. 'Doorbreek de cirkel' is de handelseditie van zijn proefschrift.
recensie
Algemeen management
20 april 2012
Peter Bosma
3-4 minuten leestijd
De titel 'Business Exposed' intrigeert direct. Daarmee staat u al op scherp voordat u het openslaat. Ook de omslag suggereert nogal het een en ander, een scalpel en een snede beloofd een chirurgische precisie. Het boek bevat een op feiten gebaseerde analyse van de wereld van CEO's. De vraag komt dan op welke feiten dat zijn en tot welke conclusies dit leidt. Op welke manier zegt dit iets over het huidige beeld dat we hebben van ondernemingen?
recensie
Leiderschap
20 april 2012
Nico Jong
2-3 minuten leestijd
Cultuurverandering wordt tegenwoordig niet meer gezien als een geplande aanpak om gedrag van managers en medewerkers binnen een organisatie te veranderen. Succesvolle organisaties op dit terrein gebruiken de term cultuurverandering niet en zien ook af van geprogrammeerde gedragsverandering. Zij leggen juist de nadruk op de identiteit van de organisatie, de achterliggende aannames en het organisatieconcept. De cultuurverandering is geen doel op zich, maar is gericht op het realiseren van het idee achter de organisatie en het creëren van waarde voor de afnemers.
recensie
Verandermanagement
20 april 2012
Nico Jong
Heb je een goede strategie voor je organisatie ontwikkeld, dan is de vervolgvraag of er aangrijpingspunten zijn om de strategie te realiseren en of er feedback is op basis waarvan je kunt sturen. Ofwel, kun je als manager voldoende houvast vinden om in de toekomst in control te blijven? Managementinstrumenten die strategie en implementatie met elkaar verbinden zijn schaars en richten zich vooral op sterk presterende organisaties. Wouter ten Have onderzocht welke managementprocessen het verschil maken tussen 'goed' en 'heel goed' presteren. De resultaten van die zoektocht legde hij vast in zijn proefschrift 'Weg van verandering'.
interview
Verandermanagement
20 april 2012
Erik de Vries
3-4 minuten leestijd
Onder leiding van de bekende veranderstrateeg Leon de Caluwé deed Valentin Bejan onderzoek naar de veranderagenda van tien invloedrijke Nederlandse consultants.
recensie
Verandermanagement
20 april 2012
Nico Jong
1-2 minuten leestijd
Een overzichtswerk met inzichten en interventies om op individueel niveau te gebruiken bij het faciliteren van verandering was er nog niet. 'Mensen veranderen' van Yvonne Burger, Léon de Caluwé en Paul Jansen voorziet daar nu in.
recensie
Psychologie
20 april 2012
Nico Jong
Mensen willen heel graag dingen kunnen voorspellen en invloed uit oefenen op de toekomst. Regelmaat en voorspelbaarheid zijn sterk bepalende factoren in hun leven. Vaak echter, moeten zij belangrijke beslissingen nemen in situaties waarin voorspellingen nauwelijks mogelijk zijn, evenmin als controle over de resultaten. Veel mensen lijden aan de illusie van controle en denken daardoor dat de toekomst voorspelbaarder is en minder onzeker dan zij in feite is. Of zij geloven zelfs dat zij toevallige gebeurtenissen door hun eigen handelen kunnen beïnvloeden. Zij ontkennen dan de rol van het lot in hun leven.
recensie
Leiderschap
20 april 2012
Richard van der Lee
Een meesterlijk verhaal! Eigenlijk zegt dit al genoeg maar dat is feitelijk ook waar het om gaat. Het boek 'No story No Glory' van Theo Hendriks gaat over het belang van storytelling en is wat mij betreft een juweeltje. Belangrijkste conclusie is dat verhalen vertellen gaat over emotie, eenvoud en authenticiteit en dat individuen en organisaties, in het tijdperk van camouflagegedrag en managersjargon, hier baat bij kunnen hebben. Het boek komt op één van de meest prominente plaatsen in mijn boekenkast te staan.