OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 713 van 19.538 resultaten
recensie
Leiderschap
22 juni 2012
Richard van der Lee
'Leiderschap in contact' van Dries Oosterhof is niet direct heel vernieuwend, maar wel interessant om te lezen. De reden hiervoor is dat het boek gaat over de harde begrippen 'Verbinden' en 'Vertrouwen', die door de auteur onder andere zijn doorvertaald in drie 'lagen van contact'. Bovendien legt hij de link met de 'buitenwereld'. Prima leesvoer kortom dat het belang van verbinding met de omgeving en vertrouwen duidelijk maakt.
column
21 juni 2012
Rene ten Bos
3-4 minuten leestijd
Sinds een week of wat weten we dat het de taak
van de politieke leider is om over de eigen schaduw heen te stappen.
interview
Marketing
21 juni 2012
Jeroen Ansink
12-17 minuten leestijd
Hij is al bijna veertig jaar 's werelds meest invloedrijke marketingdenker, maar Philip Kotler weigert op zijn lauweren te rusten. Gevormd door drie Nobelprijswinnaars en gedreven door idealisme is hij nog steeds oprecht nieuwsgierig. ‘Markten zijn oneindig fascinerend.’
recensie
Persoonlijke effectiviteit
21 juni 2012
Roelke Posthumus
3-4 minuten leestijd
De invloedrijke Amerikaanse sociaal psycholoog Roy Baumeister en de wetenschapsjournalist John Tierney van de New York Times hebben met 'Wilskracht' een belangrijk en toegankelijk boek geschreven dat een tegenwicht vormt voor de al te gretige manier waarmee het bestaan van 'de vrije wil' tegenwoordig door sommige neuro-wetenschappers en filosofen op de schroothoop geworpen wordt. Of het nu om het bereiken van persoonlijke, professionele of maatschappelijke doelen gaat, altijd blijkt wilskracht minstens zo belangrijk als gezond verstand. Dat vermoedde u misschien al. Het goede nieuws in dit boek is echter dat we onze wilskracht kunnen oefenen, zo onze zelfbeheersing kunnen verbeteren en echte doorzetters kunnen worden.
recensie
Coaching en trainen
21 juni 2012
Marjolein Boeren-Hermans
3-4 minuten leestijd
Intervisie is een middel om te reflecteren op je eigen functioneren. Door middel van spiegeling, beschouwing en samenwerking vanuit groepsverband geeft het je een kans te leren en te ontwikkelen. Steeds meer organisaties zien het ook als een middel om te laten zien dat de kwaliteit van hun medewerkers of leden gewaarborgd wordt.
recensie
Leiderschap
21 juni 2012
Richard van der Lee
Herkenbaar! Dat komt bij mij naar voren bij het lezen van 'Boven het maaiveld' van Glenn van den Burg. De auteur beschrijft op een interessante en inspirerende wijze zijn zoektocht naar de essentie van leiderschap en zingeving. Een aanrader voor eenieder die werkzaam is als ondernemer of binnen een organisatie en zijn of haar leven inhoud wenst te geven.
recensie
Algemeen management
20 juni 2012
Dick Bos
Gesandwiched worden door een boek - dat kan de bedoeling niet zijn! Het voorgaande is meer een woordspeling op het boek van Roberta Chinsky Matuson dan serieus bedoeld. Het gebruik van draaiboeken lijkt in zwang te komen, zo ook bij 'De sandwichmanager'. Waar u begint, is vooral uw keuze, ik had mijn keuze in elk geval achteraf anders moeten maken.
recensie
Organisatiekunde
20 juni 2012
Bertrand Weegenaar
Adam Lashinsky heeft in 'Apple - Blauwdruk van het succesvolste en geheimzinnigste bedrijf ter wereld' een start gemaakt met het beschrijven van de manier waarop Apple functioneert. Er is nog veel in nevelen gehuld! Lashinsky is al jaren als journalist van 'Fortune' bezig geweest met de analyse van het succes van Apple. Zelf heeft hij nooit een interview met Steve Jobs of Tim Cook gehad en veel informatie in dit boek is onder voorwaarden aan hem verstrekt.
recensie
Werk en loopbaan
19 juni 2012
Linda Poort
Was jij vroeger als kind een echte knutselaar? Dan krijg je bij het zien van 'Talent in kaart' vast rode konen. Ga maar vast op zoek naar je schaar en je lijm, die zul je nodig hebben!
interview
Organisatiekunde
19 juni 2012
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Het werkveld rondom leren is enorm breed. En wie zich wil verdiepen in de theorie, verzandt al snel in eindeloos veel details, of verdwaalt in de vele denkrichtingen. De Canon van het leren heeft de ambitie om het brede veld rondom leren toegankelijk te maken. Wie zijn de grondleggers achter de bekendste concepten, hoe zit hun gedachtegoed in elkaar en hoe werkt de theorie in de praktijk? Ronald Buitenhuis sprak een van de auteurs vlak voor verschijnen van de canon.
recensie
18 juni 2012
Dorien van Doorn
1-2 minuten leestijd
Lang gewacht en nu verschenen, een biografie van één van de weinige vrouwelijke rolmodellen die we in Nederland hebben - Neelie Kroes. Inspirerend zoals ik verwacht had, gelukkig. Stan de Jong en Koen Voskuil schrijven goed; over al haar leuke en ook harde karaktertrekken. Genieten op elke pagina, dit boek 'Neelie - Hoe een Rotterdams meisje de machtigste vrouw van Europa werd'
recensie
Werk en loopbaan
18 juni 2012
Linda Poort
'Gezocht: een baan die bij me past!' van Gerald Sturman is geen leesboek. Het is een boek vol uitgebreide vragenlijsten waarbij je niet alleen een potlood, maar ook een puntenslijper nodig hebt. Na het doorwerken heb je precies op een rijtje hoe je als (werkend) mens in elkaar zit.
recensie
Organisatiekunde
18 juni 2012
Peter de Roode
Het zogenaamde 'maakbaarheidsdenken', dat de 'menselijke maat' op de tweede of laatste plaats zet en de grenzen op dat terrein flink overschrijdt: mensen haken af door verlies aan zingeving, ziekte of burn-out. In 'Kleefstof van de menselijke maat' bieden Peter van den Boom en Rob Vinke een alternatief voor deze instrumentele benadering. Kenmerkend voor die benadering is Tevens illustreren de auteurs op gedetailleerde wijze hoe en wanneer de mens de ratio centraal stelde en emoties negeerde.
recensie
Economie
18 juni 2012
Richard van der Lee
Inspirerend, provocerend en kansrijk. Drie woorden die bij mij opkomen na het lezen van het boek 'De staat van morgen' van Adjiedj Bakas. Wie wel eens bij een lezing van Bakas is geweest, zal over het algemeen hebben ervaren dat hij impact heeft en daarnaast een duidelijke toekomstvisie. Dit is tenslotte zijn business, en hij draait daarbij niet om de hete brij heen. Dat is met 'De staat van morgen' niet anders. Heilige huisjes worden rücksichtslos omver geschopt zonder dat er sprake is van stemmingmakerij. Het boek geeft een geweldig beeld van de kansen die er reeds zijn of op korte termijn ontstaan in de BV Nederland. Voor de ondernemende nieuwsgierigen onder ons een absolute aanrader om te lezen.
recensie
Algemeen management
15 juni 2012
Richard van der Lee
2-3 minuten leestijd
'Een stukje vertrouwen' is goed leesvoer om het belang van vertrouwen voor het functioneren van de mens en de maatschappij weer eens goed voor ogen te krijgen. De auteurs David Hutchens & Barry Rellaford zijn erin geslaagd om het gedachtegoed van Stephen Covey, zoals beschreven in 'The speed of trust', door te vertalen in de vorm van een luchtige fabel. Het boek of eigenlijk boekje is in dat opzicht een prima en snel leesbaar tussendoortje om het geheugen weer op te frissen.
recensie
Algemeen management
14 juni 2012
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
Van wie zou je meer kunnen leren over management, van kinderen of van honden? Zou je überhaupt wel iets van ze kunnen leren? Na twee boeken in de categorie ‘Alles wat ik van management weet, heb ik geleerd van…’ te hebben gelezen, denk ik eigenlijk dat het net zo gemakkelijk andersom kan zijn. Goede managers zijn uitstekende opvoeders en geweldige hondeneigenaren.
recensie
Marketing
14 juni 2012
Erik de Vries
1-2 minuten leestijd
Klaas Weima heeft met Verdiende aandacht een opvallend veelzijdig boek afgeleverd. Zijn ‘handboek voor sociale merkcommunicatie en -activatie’, zoals de ondertitel luidt, is een combinatie van theorie en praktijk, omzoomd met interviews, cases, opdrachten en hier en daar een flowchart.
interview
Leiderschap
13 juni 2012
Paul Groothengel
2-3 minuten leestijd
Diversiteit, meer vrouwen aan de top, wellicht een quotum, die discussie houdt de gemoederen al jaren bezig. Onzin, zegt bedrijfsadviseur Paul van Loon. Mannen moeten gewoon zelf meer vrouwelijk gedrag gaan vertonen. Hij pleit in zijn boek getiteld Echte kerels doen het anders voor een nieuw soort leiderschap: minder haantjesgedrag, meer luisteren, overleggen en aanvoelen.
interview
Economie
12 juni 2012
Annegreet van Bergen
6-9 minuten leestijd
Eerst was het Japan. Toen waren het de Vier Tijgers: Hongkong, Taiwan, Zuid-Korea en Singapore. Daarna de BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. Steeds meer nieuwe spelers zijn zich op het wereldtoneel gaan vertonen en steeds meer raken hun economieën met elkaar verknoopt. Sinds een jaar of vijftien wordt dat proces met een Anglicisme ‘globalisering’ genoemd. Veel economen beschouwen deze mondialisering, het correcte woord voor ‘globalisering’, als een belangrijke motor voor groei.
interview
Strategisch management
11 juni 2012
Jeroen Ansink
6-9 minuten leestijd
Het werk van strategie-denker Michael Porter is zowel onbekend als onbegrepen, zegt Harvard-medewerker Joan Magretta. Met Michael Porter: de essentie probeert ze die kenniskloof te dichten. ‘Veel bedrijven maken de strategische fout om de beste te willen zijn.’