OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 710 van 19.542 resultaten
recensie
Marketing
19 juli 2012
Paul Hassels Mönning
'Blauwe Bananen' maakt nieuwsgierig door de Seth Godin-achtige titel en een hoge notering in de managementboek top 10. Wouter de Vries Jr. en Thiemo van Rossum maken de verwachtingen voor dienstverleners die echt willen uitblinken en beter gebruik willen maken van hun core competenties gedeeltelijk waar.
recensie
Personeelsmanagement
19 juli 2012
Amber Zwartbol
2-3 minuten leestijd
Toen ik nog op de middelbare school zat, was ik al gefascineerd door de verschillende groepen jongeren die er toen waren. Ik was nieuwsgierig naar wat al die verschillende groepen jongeren bezighield en waarom ze zich gedroegen zoals ze dat deden. Met dezelfde nieuwsgierigheid van destijds heb ik 'De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de B.V. IK' van Frits Spangenberg en Martijn Lampert gelezen. Wat is er de afgelopen vijftien jaar allemaal veranderd?
recensie
Algemeen management
19 juli 2012
Dick Bos
2-3 minuten leestijd
'De geheimen van effectief teammanagement' van J. Robert Parkinson en Gary Grossman is een boek voor beginnende managers. Het is absoluut geen boek voor meer ervaren managers, omdat het soms kinderachtig is en wel erg het belang van de medewerkers en het creëren van een productieve werksfeer benadrukt.
recensie
Algemeen management
17 juli 2012
Amber Zwartbol
4-6 minuten leestijd
Albert Einstein zei ooit: 'we can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.' Met deze uitspraak nodigt Frank Groot je uit om verder te lezen in '52 patroondoorbrekende denktechnieken voor managers'.
recensie
Leiderschap
17 juli 2012
Carla Derijck
Aan de hand van vijf principes voor gezond leiderschap verbindt Sprangers hoofd – de harde rationele zakelijke kant – en hart – het zachte emotionele, zielsverwante stuk – van leiderschap. Deze integratie van hoofd en hart leidt tot zichtbaar leiderschap, groei in samenhang met anderen en tot beweging. Dit heeft als resultaat een gezonde, plezierige en duurzame balans tussen hoofd en hart.
interview
Organisatiekunde
17 juli 2012
Hans van der Klis
4-6 minuten leestijd
In Het Groot Verbeterboek willen Neil Webers, Lucas van Engelen en Thom Luijben een brug slaan tussen de veelal Engelstalige instructieboeken over enerzijds Lean, 6Sigma en de talloze andere bedrijfskundige verbetertools en anderzijds de Nederlandse literatuur over verandermanagement. ‘Het zijn vaak gescheiden werelden, maar we hebben allebei nodig om daadwerkelijk verbeteringen te realiseren’, zegt Webers.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
16 juli 2012
Brigitte Koehler
In het boek 'Hoe je goed gevonden wordt' geschreven door Tom Scholte en Joris Coppes draait het allemaal om het zichtbaar maken van wat je weet, kunt en kent zodat je door anderen 'gevonden' kunt worden. Door middel van dit boek leer je jezelf profileren met behulp van social media. Met als doel natuurlijk het krijgen van die leuke opdracht of baan.
recensie
13 juli 2012
Bert Thiel
2-3 minuten leestijd
Friederike de Raat werkte op de eindredactie van NRC Handelsblad en nrc.next. Daar kwam ze het een en ander aan klein en groter taalvuil tegen: van eenvoudige spelfouten met grote gevolgen – zie titel! – tot verhaspelde uitdrukkingen en zegswijzen. Die heeft ze verzameld in 'Hoe bereidt je een paard?' Met veel humor zet ze de puntjes op de i.
recensie
Economie
13 juli 2012
Dorien van Doorn
Voor de vele personen die zakelijk of privé naar China reizen kan ik dit boek te zeerste aanbevelen.
Ik heb zelf enige maanden in China gezeten, kort geleden, en ik vond alle karakteristieken van deze snelgroeiende cultuur tot mijn grote genoegen terug in 'Sneltrein China'. Een feest van herkenning.
recensie
Strategisch management
13 juli 2012
Arie Buvens
De laatste vijf jaar werkte Harvard Business School professor Cynthia Montgomery bij het programma Entrepreneur, Owner, President (EOP). De samenwerking met cursisten, de EOP's, heeft haar een fundamentelere kijk op het gebied van strategie gebracht. Volgens de schrijfster van 'De strateeg' is in de loop van de afgelopen vijftig jaar het terrein van strategie specialistenwerk geworden.
recensie
13 juli 2012
Bert Thiel
Net nu ik dit stuk begin te tikken wordt op pijnlijke wijze hoorbaar dat de zomervakantie begonnen is. Twee gillende buurjongens zitten een zo mogelijk nog harder gillend buurmeisje achterna met een voorwerp dat ik van deze hoogte niet kan onderscheiden. Tegen de schuur van de buurman wordt met allengs toenemend enthousiasme een bal geschopt die overigens met enige regelmaat tussen mijn net bloeiende floxen belandt. Kinderen… Voor iedereen die er mee te maken heeft, is er nu een geweldig boek: 'Ouders opgelet!' van Po Branson en Ashley Merryman.
recensie
Algemeen management
13 juli 2012
Nico Jong
Overal proberen politici en managers ons leven en werk te beheersen en ons om te vormen tot modelburgers en –werknemers. Zij doen dat met behulp van regels, procedures en protocollen. Blauwdrukdenken en de bijbehorende regelzucht zijn volledig doorgeschoten. In de zucht naar grip en controle op de groeiende complexiteit om ons heen, stapelen we steeds meer regels op. En nog altijd blijven er dingen fout gaan, want: wie orde zaait zal chaos oogsten. De oplossing ligt volgens Ben Kuiken in het bieden van meer ruimte voor het zelfoplossend vermogen van mensen.
recensie
Communicatie en media
12 juli 2012
Nico Jong
Jarenlang was Betteke van Ruler de gezichtsbepalende communicatiehoogleraar. Zij werd op handen gedragen maar ook verguisd, want zij schroomde niet de vinger op de zere plekken van de beroepsgroep te leggen. En daar kon niet iedere vakgenoot tegen. In Engeland zou zij er vermoedelijk voor geridderd zijn, in Nederland vroeg haar uitgever om een overzichtsbundel uit haar gehele oeuvre samen te stellen. Dat is Met het oog op communicatie geworden.
interview
Organisatiekunde
12 juli 2012
Ronald Buitenhuis
5-7 minuten leestijd
Haarscheurtjes worden barsten. De kritiek op de huidige Corporate Governance Code neemt toe. Hans Strikwerda fileert de code zelfs. ‘Mijn advies aan bestuurders is om niet te voldoen aan de bepalingen van de NCGC.’ Op de achtergrond denkt Strikwerda ‘met mensen die er toe doen op het governance gebied’ al voorzichtig aan een nieuwe, meer toekomstbestendige governance code. Ronald Buitenhuis sprak met Strikwerda over de huidige staat en toekomst van corporate governance.
interview
Organisatiekunde
11 juli 2012
Pierre de Winter
5-6 minuten leestijd
Met het boek Social Venturing Entrepreneurship probeert Henk Kievit de opkomende kaste van maatschappelijk geëngageerde investeerders in kaart te brengen en hun mogelijke betekenis voor de toekomst. ‘SVE-principals werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen die leiden tot zelfredzaamheid in plaats van afhankelijkheid.’
recensie
Marketing
11 juli 2012
Linda Poort
Coca-Cola - een succesverhaal met design als rode draad is een must-have voor Coca-Colafans, maar ook leuk voor mensen die niet zoveel met het merk hebben. Want de vele afbeeldingen van reclameposters en productfoto's maken dit boek hoe dan ook een leuke trip down memory lane.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
11 juli 2012
Nico Jong
1-2 minuten leestijd
Dubbele agenda's, verborgen doelen, leugens en valse motieven; ze maken allemaal deel uit van ons dagelijks leven. Daarom zou het handig zijn meer zicht te hebben op de diepere drijfveren van onze medemens. Sjaak Overbeeke introduceert in 'Diepere drijfveren' het begrip entelische intelligentie, waarmee we de 'telos' – het doel – ofwel de (onderliggende) drijfveren van anderen kunnen lezen. Drijfveren laten ons dingen doen. Zij liggen vaak onder de oppervlakte en horen daarmee bij de onderstroom.
recensie
Marketing
10 juli 2012
Ricardo van Noort
2-3 minuten leestijd
'Het einde van winkels?' Een pakkende titel waarbij je mogelijk denkt aan een beperkt aantal mogelijkheden voor retailers. Het tegendeel is waar. Cor Molenaar beschrijft op eenvoudige wijze de verschillende opties om te overleven in de veranderende wereld. Of om kansen (opnieuw) in te schatten. Hoewel het boek zich toespitst op de rol van winkels en fabrikanten is de inhoud van het boek ook relevant voor niet-retailers.
recensie
Organisatiekunde
10 juli 2012
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
In het boek Social Venture Entrepreneurship probeert Henk Kievit grip te krijgen op de groeiende wereld van de sociale, culturele en milieu-investeerders in Nederland. Een lovenswaardige poging, maar mag het ietsje kritischer?
column
10 juli 2012
Rene ten Bos
3-4 minuten leestijd
Wat at Eva eigenlijk toen zij door de slang verleid werd? De traditie wil ons doen geloven dat het een appel was. Eerst nam ze zelf een hap en toen gaf ze, in een liefdadige bui, de appel aan Adam die er ook een hap van nam. Maar welke smaak had de appel? Zoet, zuur, zoetzuur? Misschien zelfs helemaal geen smaak?