OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 119 van 19.496 resultaten
recensie
Ondernemen
18 januari 2023
Jan Hoogstra
4-5 minuten leestijd
Roland Kahn is met pensioen. Althans, hij heeft zijn imperium overgedragen aan zijn zoons. En gaat nu verder met investeren en adviseren. Een mooi moment dus om terug te kijken op een bewogen leven, zowel zakelijk als privé. Gescheiden, kanker overwonnen, failliet, overnames gedaan, turbulent liefdesleven. Genoeg ingrediënten dus voor een boek: ‘Kahn, mijn leven, mijn liefdes, mijn werk’.
Interview
Algemeen management
18 januari 2023
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Vrouwen ondermijnen hun carrières door klusjes aan te nemen waar ze geen waardering voor krijgen, zegt University of Pittsburgh-gedragseconoom Lise Vesterlund. In ‘De Nee club’ beschrijft ze samen met drie mede-hoogleraren hoe vrouwen hun eigen belangen voorop kunnen stellen zonder als niet-collegiaal te worden weggezet. ‘Gender-ongelijkheid zal nooit worden opgelost zonder een goed begrip van de achterliggende redenen.’
preview
Communicatie en media
18 januari 2023
Corinne Keijzer
3-4 minuten leestijd
LinkedIn is een supersterk kanaal als het gaat om het communiceren met je zakelijke doelgroep. Niet alleen heb je veel mogelijkheden om je als ondernemer of organisatie te profileren in wat je doet, ook is het dé manier om te laten zien waar jouw of jullie expertise ligt en daarmee nieuwe klanten en leads aan te trekken of stakeholders te informeren. Maar wat moet je nou op die tijdlijn plaatsen om in beeld te komen?
recensie
Ondernemen
17 januari 2023
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Ondernemingen zijn hoofdzakelijk geïnteresseerd in winstgevendheid op korte termijn, eigen belang en het creëren van aandeelhouderswaarde. Tot die conclusie komen Henk Volberda en zijn mede-auteurs in ‘De winst van purpose’, op basis van een onderzoek dat uitgevoerd werd in opdracht van de Stichting Managementstudies (SMS).
recensie
Algemeen management
17 januari 2023
Teun van Aken
2-3 minuten leestijd
‘Ethisch zakendoen’ van Willem van der Deijl & Wim Dubbink is een uitvoerige en buitengewoon praktische inleiding in de bedrijfsethiek. Een bijzonder boek ook, met name door de aandacht voor de grondslagen van de (bedrijfs)ethiek en voor de moraliteit van ons handelen in het dagelijks leven, toegespitst op het bedrijfsleven. Daarnaast wordt in elk hoofdstuk herkenbare casuïstiek gebruikt om abstracte kwesties uit te leggen.
interview
Personeelsmanagement
17 januari 2023
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Met zijn boek HR met ballen heeft Bob Zeegers een bestseller te pakken. Op basis van zijn columns en zijn vijftien jaar ervaring als HR-adviseur heeft hij een prikkelend boek geschreven, waarmee hij HR-professionals een hart onder de riem wil steken. ‘Laat me je verzuimcijfers zien en ik vertel je wat er aan de hand is in jouw organisatie.’
preview
Algemeen management
17 januari 2023
2-3 minuten leestijd
Heerlijk als je consultants en techneuten ondernemend zijn. De ogen openhouden voor nieuwe kansen voor zichzelf en anderen. Contact houden met oud-opdrachtgevers. En actief zijn als het gaat om het vinden van nieuwe collega’s. Maar meestal vinden professionals dat lastig. Of minder leuk. We horen managers soms letterlijk verzuchten ‘Waarom doen ze het niet gewoon?’
recensie
Persoonlijke effectiviteit
17 januari 2023
Christel Deckers
1-2 minuten leestijd
Het boek ‘Alleen’ had ik als leesgeschenk voor mezelf onder de kerstboom gelegd. De feestdagen zijn bij uitstek geschikt om te reflecteren over het afgelopen jaar: wat neem ik mee naar het nieuwe jaar en wat laat ik achter in 2022?
interview
Advisering
16 januari 2023
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Belangenverstrengeling, klussen voor vijandige mogendheden, duurzaamheid prediken en milieuvervuilers dienen. In De macht van McKinsey schetsen onderzoeksjournalisten Walt Bogdanich en Michael Forsythe een vernietigend beeld van ‘s werelds meest toonaangevende adviesbureau. ‘Er is geen excuus voor het promoten van drugs tijdens een epidemie van overdosissen.’
video
Personeelsmanagement
16 januari 2023
Het zou toch mooi zijn als iedereen in het dagelijks werk – gewoon door zijn werk te doen – voortdurend als vanzelf uitgenodigd wordt om ‘in de leerstand’ te blijven. Zodat leergedrag het wint van ingesleten routinegedrag. In de Bookchat vertelt auteur Isolde Kolkhuis Tanke over haar boek In de leerstand.
recensie
Algemeen management
16 januari 2023
Henk Jan Kamsteeg
3-4 minuten leestijd
Talloze modellen die kunnen helpen bij bedrijfskundige vraagstukken. Maar welk model pas je nu wanneer toe? Patrick Kooij schreef het ‘Handboek managementmodellen’. Een handig en erg overzichtelijk werk.
interview
Strategisch management
16 januari 2023
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Kan het nog wel, een serieuze strategie uitzetten in een wereld die zo snel verandert? Op verzoek van de Stichting Management Studies deed Ard Pieter de Man, hoogleraar Management Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in samenwerking met Ludwig Hoeksema en Anna Plotnikova onderzoek naar deze vraag. De drie komen in hun boek ‘Einde van strategie!?’ met een nieuw concept: de wendbare strategie. ‘Het proces van strategievorming is leidend geworden.’
preview
Leiderschap
16 januari 2023
2-3 minuten leestijd
Leider zijn in dialoog heeft als doel meer handvatten te geven aan professionals en leidinggevenden, om de dialoog op een goede manier in te zetten in hun dagelijks werk. Het boek is een opvolger van een eerder boek van mij, Er zijn als leider. Sterker: dat eerdere boek is er integraal in opgenomen. Het is dus een dubbelboek.
recensie
Internet en social media
13 januari 2023
Sjors van Leeuwen
3-4 minuten leestijd
Hoe val je op tussen 9 miljoen LinkedIn-gebruikers? Juist, door de perfecte post! Hoe je die maakt vertelt Ina Boer in het boek ‘Zo bedenk je de perfecte post op LinkedIn’.
video
Verandermanagement
13 januari 2023
Bas van Kesteren
Hoe komt het toch dat mensen zich één-op-één zo anders gedragen dan in een groep? Dat het steeds dezelfde mensen zijn die het voortouw nemen en andere dat maar laten gebeuren, ook als zij (en jij!) dat eigenlijk niet willen? In 'Wat gebeurt hier nu eigenlijk?' helpt de gedragswetenschap ons om precies dat te begrijpen. In deze Bookchat legt auteur Bas van Kesteren uit hoe je door middel van 3 poorten van een belemmerende groepsdynamiek een inspirerende groepsdynamiek maakt.
recensie
Organisatiekunde
13 januari 2023
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Als iets de actualiteit van ‘goed gedrag op de werkvloer’ onderstreept, dan zijn het wel de verfoeilijke toestanden die jarenlang het werken bij DWDD blijken te hebben gekenmerkt. Pesterijen, vernederingen: het leek allemaal heel normaal. Dat hoort er nu eenmaal bij als je dagelijks onder grote druk werkt. Zo heette het destijds en wie goed luistert, hoort dat sommige betrokkenen nog steeds zeggen. Al klinkt het intussen wat minder overtuigd.
interview
Ondernemen
13 januari 2023
Ronald Buitenhuis
7-9 minuten leestijd
Hoe maak je de stap van ZZP’er naar succesvol (miljoenen)bedrijf? Die vraag werpt ondernemer Femke Hogema op in ‘Fundament van succes’. Het antwoord ligt volgens de auteur in De Ondernemingspiramide bestaande uit acht elementen. Femke Hogema: ‘Te veel groeiende ZZP’ers denken een onderneming te kunnen runnen met louter hard werken.’ Het oude Middenstandsdiploma was nog niet zo’n slecht idee. Ondernemen kun je leren.
preview
Ondernemen
13 januari 2023
Karen Dendas
2-3 minuten leestijd
Succesvol ondernemen én genieten van het leven. Het klinkt wel als een paradox. Toch is het mogelijk om ondernemersvrijheid te ervaren. Hoe pak je dit dan aan? Hoe word je operationeel misbaar en hoe zorg je ervoor dat je bedrijf blijft draaien, ook als jij er niet bent? Met het HERO-model in het boek YOLOpreneur reik ik je een shortcut aan naar je volgende vakantie!
recensie
Mens en maatschappij
12 januari 2023
Danny Mullenders
3-4 minuten leestijd
Roel Verheul doet met zijn boek Homo plasticus een effectieve poging de mythe te ontkrachten dat de menselijke persoonlijkheid onveranderlijk zou zijn. Hij concludeert juist dat de mens zich kenmerkt door een authentiek en ongeëvenaard vermogen tot aanpassing en verandering.
video
Verandermanagement
12 januari 2023
De complexiteit van onze toekomst stelt nieuwe eisen aan de manier waarop we veranderingen binnen organisaties aanpakken. Verandermanagement voor de toekomst werkt uit hoe in een complexe context waardevolle beweging binnen een organisatie kan ontstaan en groeien. Hoe waarde gedreven organisaties kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. In de Bookchat vertelt Jo Vincken hoe je met behulp van zijn boek beweging in je organisatie kan creëren.