OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Recensies
Recensies van Managementboek zijn onafhankelijk en geverifieerd. Ze komen tot stand in direct contact met onze redactie.
Pagina 501 van 11.873 resultaten
recensie
Leiderschap
28 mei 2009
John Daamen
5-7 minuten leestijd
Het begrip innovatie mag zich in een toenemende belangstelling verheugen. Waar de auteurs Guus Berkhout en Wim de Ridder een warm pleidooi voor houden, is dat wie succesvol en innovatief wil zijn, het oog op de toekomst gericht moet houden. Hiertoe zien zij ook voor de overheid een belangrijke rol weggelegd. Het gezegde luidt dat voorspellen moeilijk is, vooral als het de toekomst betreft. In hun boek 'Vooruitzien is regeren' laten de auteurs echter een aantal ontwikkelingen de revue passeren, waardoor de toekomst er ineens een stuk voorspelbaarder uitziet.
recensie
Algemeen management
27 mei 2009
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Op zoek naar de ware ik. Zo zou je een hele stroom aan managementboeken die momenteel verschijnen, kunnen samenvatten. Nogal wat managementauteurs grijpen de gekte in de wereld aan om tot reflectie te komen. Zijn we met z’n allen verdwaald? Moeten we weer weg van de aandeelhoudersbenadering? De ene auteur slaagt beter in zijn missie dan de ander. Nooit meer sjoemelen van Rob Fijlstra en Harry Wullings is een positieve variant.
recensie
Marketing
25 mei 2009
Bernard Nieuwendijk
3-4 minuten leestijd
'A social trend in which people use technologies to get the things they need from each other, rather than from traditional institutes like companies.' Dit is wat 'the Groundswell' is volgens Charlene Li en Josh Bernoff. Deze auteurs, twee onderzoekers van Forrester, beschrijven op de achterflap verder nog dat 'Groundswell' is gebaseerd op harde consumentendata en ervaringen opgedaan bij verschillende bedrijven. Bijna dreigend voegen ze daaraan toe: een trend die niet te ontkennen is, lees dit boek, leer hoe op de golf mee te varen, er is geen weg terug. Dat er een onomkeerbare, niet te ontkennen golf plaatsvindt, is evident maar of dit boek het juiste materiaal is voor u om deze golf te leren beheersen? Ik vind van wel.
recensie
Organisatiekunde
25 mei 2009
Christel Deckers
2-3 minuten leestijd
Bureaucratie in de publieke sector: hierover gaat het boek 'Ontregelen'. Dit boek is een vervolg op 'Koning Burger'. In zijn nieuwe boek onderzoekt Jos van der Lans waar al die professionals die de samenleving als werkvloer hebben, zijn gebleven. Ze zijn steeds minder op de werkvloer te zien. Bureaucratische regels, angstige protocollen en geduldig registrerende computersystemen houden hen steeds meer van hun werk. Waar komt die bureaucratisering vandaan en, nog veel belangrijker, hoe valt het tij te keren? Een boek dat u aan het denken zet.
recensie
Leiderschap
25 mei 2009
Hans Baltjes
In deze uitgave van Business Spiritualiteit Magazine zijn zeven verhandelingen opgenomen over spiritualiteit en duurzaamheid. Een onderwerp dat rond de op til staande ´wende´ naar verwachting mag rekenen op fikse belangstelling. Paul de Blot (Nyenrode) en de zijnen selecteerden een mooie mix van onderwerpen.
recensie
Strategisch management
25 mei 2009
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
De aanleiding voor mij om 'De discipline van marktleiders' te gaan lezen was een directe behoefte om meer te weten te komen van het gedachtegoed van de zogenaamde waardestrategieën van Michael Treacy en Fred Wiersema. Tot nu toe was mijn kennis hierover gevoed door slechts een aantal modellen die je in de marketingliteratuur tegenkomt. Op zich laat de theorie niets aan duidelijkheid over, maar ik wilde meer achtergrond van deze theorie. De prestatie van de auteurs, de inhoud van het boek dus, is top en heeft me meer inzicht gegeven in deze waardestrategieën.
recensie
Organisatiekunde
24 mei 2009
Marius van Rijswijk
2-3 minuten leestijd
Managers zijn verantwoordelijk voor het behalen van doelstellingen, moeten continu verbeteren en risico's beperken. Als zij daar niet in slagen, kan dat vervelende consequenties hebben. 'Greep op de zaak' geeft enig inzicht omtrent risicomanagement en interne beheersing. Echter, een overzichtswerk is het zeker niet. Francis Bouman heeft jarenlange ervaring als consultant en interim-manager en is specialist op het vakgebied van interne beheersing.
recensie
Verandermanagement
24 mei 2009
Marcel Boons
2-3 minuten leestijd
Zeker in deze tijd krijgen ondernemingen met veel veranderingen te maken. Alleen al dat het werk op veel plaatsen voortaan met minder mensen gedaan moet worden, stelt nieuwe eisen aan de manier waarop het werk georganiseerd is. In 'De maakbare verandering' bieden Jan Joost Wobben, Annemarie. Kalshoven en Rob de Groot vooral praktische handvatten om een organisatieverandering tot een succes te maken.
recensie
Organisatiekunde
24 mei 2009
John Daamen
5-7 minuten leestijd
Aandacht voor het begrip kennis is er al weer even, maar aan het goed organiseren ervan wordt volgens René Tissen nog (te) weinig aandacht besteed. Tissen, die al meer over het onderwerp kennis geschreven heeft, schetst in 'Geef ze de ruimte' samen met Frank Lekanne Deprez, Rosalie Burgers en Frank Halmans een beeld van de toekomstige, ruimtelijk georganiseerde onderneming.
recensie
Algemeen management
22 mei 2009
Michiel Pieters
3-4 minuten leestijd
In het boek 'Semco-stijl' beschrijft Ricardo Semler zijn eigen bedrijf, dat hij overnam van zijn vader toen hij net de twintig was gepasseerd. Hij vertelt op toegankelijke wijze de zeer ongebruikelijke stappen, inclusief alle successen en debacles, die hij met zijn medewerkers heeft gezet in een periode van 15 jaar. Hiermee maakte hij Semco tot wellicht het meest inspirerende bedrijf van Brazilië en ver daarbuiten. Een inspirerend boek voor iedereen die zijn of haar bedrijf leuker én productiever wil maken!
recensie
Verandermanagement
22 mei 2009
Marcel Boons
Veranderingen aanbrengen in organisaties gaat veel verder dan alleen het maken van een plan. In veel managementboeken over verandermanagement wordt aandacht besteed aan de inhoud van een dergelijk plan, maar vaak ontbreken voldoende praktische handvatten om direct aan de slag te gaan. In 'De Management Makeover' slagen Mario Bierkens en Petra Kerrebijn er in om op een toegankelijk wijze de lezer te helpen met het realiseren van een veranderplan.
recensie
Juridisch
22 mei 2009
Marius van Rijswijk
Het kan ook simpel. Chantal Joosten brengt de juridische werkelijkheid terug tot simpele vragen en antwoorden. Dit naslagwerk, want zo kun je het zeker noemen, is een verzameling van juridische vragen die cliënten van mr Chantal Joosten haar in de loop van de jaren stelden en de bijbehorende antwoorden hierop. '1001 juridische vragen en antwoorden' is een zeer praktisch handboek voor allerlei juridische problemen. Het is een recht toe recht aan geschreven juridisch handboek voor een breed publiek.
recensie
Verandermanagement
22 mei 2009
Pierre de Winter
1-2 minuten leestijd
Veel Nederlandstalige auteurs hebben geschreven over transformatieprocessen binnen organisaties. Over wat er mogelijk wordt als bazen uit de ‘control mode’ stappen en medewerkers hun mond open doen. Weinig auteurs slagen er echter in dergelijke beschrijvingen vergezeld te laten gaan van een geloofwaardig model of actieplan. Dat laatste is Guus Hustinx in Ecologisch veranderen van organisaties wel gelukt.
recensie
Algemeen management
21 mei 2009
Ilja Jacobs
In overheidsland is risicomanagement een hot issue. Om zicht te krijgen op de verschillende risico's biedt het boek 'Risicoanalyses: theorie en praktijk voor professionals in het publieke domein' u de eerste handvatten. Boer en Beekman beschrijven 38 modellen die een overheidsorganisatie kan gebruiken om haar risico's: in kaart te brengen, te analyseren en te beheersen. Gezien het aantal modellen is er alleen een korte inleiding per model, maar deze is gekoppeld aan een praktijkvoorbeeld en bronnen. Om u breed te oriënteren op mogelijkheden voor het omgaan met alle soorten risico's een boeiend boek, dat mooi en helder is vormgegeven. Maar u zult naar aanleiding van het boek wel meer willen en dienen te lezen om echt aan de gang te gaan.
recensie
Leiderschap
21 mei 2009
Arie Buvens
De ontwikkeling van leiderschap vormt één van de belangrijkste uitdagingen voor de 21ste eeuw, niet alleen voor de continuïteit van organisaties op korte termijn, maar ook voor de continuïteit van de samenleving als geheel en zelfs voor onze planeet. Volgens Arnold Roozendaal heeft goed leiderschap effect op al deze elementen en als afgeleide daarvan op het inspireren en beïnvloeden van medewerkers. 'Contextueel leiderschap' is een interessant boek waar u even voor moet gaan zitten.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
21 mei 2009
Pierre Spaninks
5-7 minuten leestijd
Opnieuw beginnen, dat willen we allemaal wel eens. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Hoe nieuw is nieuw? Blijft bij alle verandering ook niet veel hetzelfde? En wat haal je je er allemaal mee op de hals? Prikkelende vragen, die filosofe Marli Huijer en publicist Reinjan Mulder van alle kanten bekijken in hun boek Opnieuw beginnen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
20 mei 2009
Michel Hoetmer
In 'Manipuleren kun je leren' laat Frank van Marwijk zien hoe u de wereld naar uw hand zet. U krijgt door talloze praktische tips een duidelijk antwoord op de vraag hoe u controle over uzelf en anderen verkrijgt. De titel is een zet waaraan je de hand van de meester herkent. Het roept de automatische reactie op 'hierover wil ik meer weten!' Precies volgens het thema van het boek. De oplagecijfers zijn er het levende bewijs van. Het boek is eind 2008 in handel terechtgekomen en beleeft nu al zijn vijfde druk. Een geweldig succes. Mensen hebben kennelijk een sterke hang naar meer invloed.
recensie
Psychologie
20 mei 2009
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Psycholoog Jeffrey Wijnberg wordt beschouwd als grondlegger van de provocatieve therapie in Nederland. Tevens is hij wekelijks columnist voor De Telegraaf, maakte hij een TV- programma met Angela Groothuizen en is auteur van diverse boeken, waaronder zijn laatste werk: Verborgen agenda’s, met als ondertitel: ‘waarom mensen niet doen wat ze zeggen en niet zeggen wat ze doen’.
recensie
Non-profit
20 mei 2009
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
Hoe tegenstrijdig kan een titel zijn; 'Als Disney de baas was in uw ziekenhuis', een pretparkicoon die er op uit is om mensen plezier te laten beleven en een ziekenhuis waar verdriet, pijn en onzekerheid de boventoon voeren. Wordt dat niet een misplaatste combinatie? Met de ondertitel zwakt Fred Lee de zaak iets af; '91/2 dingen die u anders zou doen'. Het gaat dus over een beperkt aantal aanpassingen om het goede van de een bij de ander te implementeren. Daar zou wat in kunnen zitten, het zijn tenslotte allebei dienstverlenende organisaties.
recensie
Financieel management
20 mei 2009
Kees Groeneveld
3-4 minuten leestijd
In 2008 verscheen het boek 'Stop met forecasten'. Een intrigerende titel, maar wanneer je het boek leest kom je erachter dat Freek Aertsen, Miel Theeuwen en Emile van Geel niet pleiten voor daadwerkelijk stoppen met forecasten (dat kun je ook afleiden aan de subtitel van het boek: 'Praktisch plannen en budgetteren'). Zij willen alleen een aantal vraagtekens plaatsen bij het proces van planning en budgetting zoals dat in veel productie- en verkooporganisaties plaatsvindt.