OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Recensies
Recensies van Managementboek zijn onafhankelijk en geverifieerd. Ze komen tot stand in direct contact met onze redactie.
Pagina 498 van 11.873 resultaten
recensie
Strategisch management
19 juni 2009
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
De boeken van Michael Porter behoren nagenoeg tot de basisbibliotheek van iedere marketeer. Het woord concurrentie is verbonden aan Michael Porter. Hij behoort tot één van de grondleggers van de marketing. 'Concurrentiestrategie' is dan ook al geschreven in 1980 en de Nederlandse uitgave had in 2008 zijn elfde druk. Je vindt het boek dan ook op nagenoeg alle literatuurlijsten van de marketingopleidingen. Dat is niet voor niets, want de theorieën van deze auteur zijn nog steeds bruikbaar als analyse en voor strategievorming op het gebied van concurrentie.
recensie
Strategisch management
18 juni 2009
Tjibbe van der Werff
2-3 minuten leestijd
Het flesje op de voorkant geeft het al aan, dit boek bevat voedingsstoffen voor bedrijven. 'De Rockefeller-strategie' van Verne Harnish is een handboek voor snel groeiende bedrijven, en zo kan men het boek ook het best gebruiken. Stap voor stap, van prioriteiten stellen tot het managen van de groei van uw organisatie. Identificeer de dingen die uw bedrijf laten groeien en stuur daar consequent op.
recensie
Algemeen management
18 juni 2009
Pierre Spaninks
3-5 minuten leestijd
Innovatie en routine, dat klinkt als een tegenstelling. Het een het resultaat van een creatief proces, iedere keer weer uniek. Het ander een dagelijks herhaalde handeling, vast te leggen in regels en procedures, voorspelbaar. Toch kunnen die twee heel goed samengaan. Sterker nog: ze moeten samengaan. Dat is de boodschap van Dany Jacobs en Hendrik Snijders in hun boek Innovatieroutine.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
18 juni 2009
Ton Eijpe
1-2 minuten leestijd
Informatie over het enneagram in één boek zodat u over uw eigen enneagramtype kunt lezen en dat van de mensen om u heen. In het voorwoord schrijft Rita van der Weck-Capitein precies wat haar boek 'Enneasleutels' is. Een compleet naslagwerk is het echter niet geworden, daarover ontbreekt achtergrondinformatie over het enneagram, methoden om je type te ontdekken, alsmede over kernkwaliteiten. 'Enneasleutels' is een leuk boek voor iedereen die al bekend is met het enneagram en een overzicht zoekt.
recensie
Algemeen management
18 juni 2009
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
De titel van het boek suggereert dat het zich op managers richt. Hoewel 'Het breinboek voor managers' zeker vele praktische voorbeelden kent, wordt de titel niet echt waargemaakt. Daarvoor is het boek te beschrijvend en te theoretisch van aard. Toch is het zeer interessant en niet alleen voor managers. Paul Postma heeft een prettige schrijfstijl en weet zijn moeilijke onderwerp voldoende te larderen met aansprekende voorbeelden.
recensie
Coaching en trainen
18 juni 2009
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
'Kostbaar misverstand' is een fraai vormgegeven boek waarin Jos Arets & Vivian Heijnen voortborduren op het gedachtegoed dat Jos Arets al eerder beschreef in 'Liever (g)een training'. In dit jongste boek krijgt de lezer honderd korte uiteenzettingen gepresenteerd.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
17 juni 2009
John Daamen
5-6 minuten leestijd
Het enneagram is een eeuwenoud psychologisch model, dat gebaseerd is op het uitgangspunt dat er negen verschillende persoonlijkheidstypen bestaan. Het model mag zich sinds tientallen jaren in een grote belangstelling verheugen, ook in de managementwereld, nog steeds verschijnen er nieuwe boeken over. In 'De psychologie van het enneagram' zoomt psychologe Monique Schouten vooral in op de drijfveren (beperkende overtuigingen en ideaalbeelden) achter de verschillende typen. Bevrijd je hiervan en er ontstaat zicht op wie je werkelijk bent en wie wil dat nu niet weten?
recensie
Algemeen management
17 juni 2009
Pierre Spaninks
3-5 minuten leestijd
De Nederlandse maakindustrie staat er beter voor dan menigeen denkt. Zelfs in deze tijd van recessie zijn er nog volop mogelijkheden om te groeien, ook voor het kleinbedrijf. Drie hoogleraren maakten in opdracht van de Stichting Industriebeleid en Communicatie en handzaam boekje met tips voor ondernemers die hun concurrentiekracht willen versterken: MAAK er meer van.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
17 juni 2009
Arie Buvens
2-3 minuten leestijd
Een leider die de zoektocht naar de mate van waarachtigheid van zijn leiderschap aangaat, krijgt inzicht in zijn ware identiteit, zijn ware waarden en zijn ware kwaliteiten. Dat laat Jan Boon zien in 'Waarachtig leiderschap'. Deze leider verschaft zichzelf een moreel houvast en verkrijgt zelfkennis. Omdat hij in verbinding is met zijn diepere niveaus van denken is hij meer geworteld met zichzelf. Diepere wortels maken niet alleen een boom, maar ook een mens krachtiger.
recensie
Strategisch management
17 juni 2009
Bert van Irsel
3-4 minuten leestijd
Het boek 'Make, Buy or Ally' van Ivar Davids en Han Hendriks is een vlot geschreven combinatie van theorie en praktijk. Zonder diep in te gaan op een van de drie elementen uit de titel schetsen de auteurs een bruikbaar model voor sourcingbeslissingen. Voor zowel Make, Buy als Ally komen verschillende opties aan bod waaruit u als lezer, met behulp van het keuzemodel, de meest passende voor uw situatie kunt vinden.
recensie
Marketing
17 juni 2009
Eric van Arendonk
3-4 minuten leestijd
Is Greenmarketing een belangrijk issue voor de komende tijd? Deze vraag hield me al een tijd bezig. Een manier om hier achter te komen, is om je in het onderwerp verder te verdiepen. Dat deed me dan ook besluiten om 'The Green Marketing Manifesto' te gaan lezen.
recensie
Marketing
17 juni 2009
John Koster RM
Eerlijk gezegd lukt het mij niet om een boek met als titel 'Visionaire Marketing' geheel onbevooroordeeld open te slaan. Wat kan er zo visionair zijn aan marketing? Is het niet zo dat visionair vooral betrekking heeft op personen? En als er al zoiets is als 'Visionaire Marketing', is er dan ook 'Niet-Visionaire Marketing'?
Dit boek vraagt enige gewenning; het leest alsof je een college volgt. Een goed college, welteverstaan. Het staat werkelijk boordevol voorbeelden (meer dan 80% van de tekst), die in een soort geletterde spreektaal zijn beschreven. Uitgesproken Amerikaans van opzet, maar niet onplezierig door de zweem van vlotheid en milde ironie, zij het soms wat onrustig van de hak op de tak springend.
recensie
Non-profit
17 juni 2009
Ben Kuiken
1-2 minuten leestijd
In het jaar 2050 is een derde van de Nederlandse bevolking van niet-Westerse afkomst. Daar moet u dus wat mee, want dat betekent dat een derde van uw klanten, medewerkers en leveranciers van huis uit een andere cultuur heeft meegekregen. In het boek Aan de slag met diversiteit geeft Youssef Azghari praktische tips.
recensie
Algemeen management
16 juni 2009
Ward Grootens
'Hoe lang denk jij dat 'het' nog gaat duren?' is één van de vragen die ik in mijn privé- en zakelijke omgeving vaak gesteld hoor worden. Vervolgens ontspint zich dan een gesprek over wat je het beste kunt doen in deze tijd. De meningen variëren van 'heel stil afwachten en duimen' tot 'dit is een tijd die heel veel kansen biedt'. Het boek 'De crisis te lijf' van GITP is geeft managers, ondernemers en HR-managers ideeën om de crisis op een goede manier door te komen. Het overgrote deel van de tips is naar mijn idee niet heel erg nieuw, maar wel concreet en kernachtig verwoord. Daarnaast is het boek met name gericht op de interne kant van de organisatie tijdens het proces van afslanken.
recensie
Algemeen management
16 juni 2009
Jeroen Nikkelen
'Kracht zonder macht' is niet zomaar een managementboek. Het beschrijft geen uitgebreide theoretische kaders, maar schrijft twintig direct te hanteren methoden (recepten) voor om de dialoog in organisaties te bevorderen. Met behulp van concrete casussen word je meegenomen door een breed scala aan mogelijkheden ('recepten') om een verticale dialoog tussen managers en medewerkers in gang te zetten. Dit zal volgens Cees Hoogendijk 'draagvlak en vertrouwen creëren zodat het management daarna automatisch de leiding krijgt'.
recensie
Leiderschap
16 juni 2009
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
De politiek mag de blik tegenwoordig weer iets meer naar binnen hebben gericht, de internationalisering van het bedrijfsleven gaat door. Het werken in teams met mensen met uiteenlopende culturele achtergronden vergt specifieke vaardigheden. De cultureel antropologe Jitske Kramer, actief als coach en trainer, schreef er een boek over: Normaal is anders!. Het boek is leverbaar vanaf 17 juni. M&L sprak alvast even met haar.
recensie
Organisatiekunde
15 juni 2009
Perry Oostrum
In 'De jacht op een idee' laat Jos Kessels zien hoe de ideeënleer van Plato orde kan scheppen in moderne organisaties. Bestuur en besluitvorming worden door snelle communicatie en vluchtige denkbeelden steeds complexer en onoverzichtelijker. Om mensen samen te brengen en bijeen te houden heb je een idee nodig: een visie, doel of ambitie, een essentieel principe dat medewerkers verbindt en energie geeft. Een toegankelijk en inspirerend boek voor individuen en organisaties.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
15 juni 2009
Daniëlle de Jonge
Een boek over professioneel presenteren in de praktijk, daar hou ik van. Uiteraard zijn theoretische kaders belangrijk, maar juist de tips en voorbeelden voor de uitvoering mogen immer op mijn onuitputtelijke interesse rekenen. Met 'Professioneel presenteren' heb ik het dan ook goed getroffen. De schrijfstijl is kort en duidelijk en het leest heel prettig. De zakelijke en toch speelse vormgeving maakt het boek nog aantrekkelijker. Heribert Korte en Ben Vaske inspireren me om mijn eigen presentatievaardigheden als trainer extra onder de loep te nemen. Een aanrader voor iedereen die presentaties geeft, of het nu incidenteel is of op regelmatige basis. Je steekt er altijd wat van op.
recensie
Leiderschap
15 juni 2009
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Arme managers. Hebben ze eenmaal vakantie, zetten Petra Sevinga en Rob Bos van Schouten & Nelissen ze alsnog aan het denken met hun Kleine reisgids voor managers. Want, zo redeneren zij, ‘geen betere periode om te reflecteren op je werk dan tijdens de vakantie’. Het boekje ligt pas 26 juni op de schappen, maar M&L las alvast de proef en sprak met de auteurs.
recensie
Organisatiekunde
14 juni 2009
Pierre Pieterse
3-5 minuten leestijd
Met de ontegenzeggelijke opmars van het Rijnlands denken hebben sommige tot voor kort gangbare managementinstrumenten wat aan glans verloren. Performance management bijvoorbeeld. Terecht? Ja. En nee. Soms moet je wel meten en dan is het handig om te weten wat je meet. Wat nog steeds niet veel aan glans heeft verloren, is het boek De cockpit van de organisatie van Leo Kerklaan.