OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Interviews
Interviews van Managementboek zijn onafhankelijk en komen tot stand in samenwerking met onafhankelijke journalisten.
Pagina 22 van 2.301 resultaten
Interview
Ondernemen
10 juni 2022
Bas Hakker
6-9 minuten leestijd
Tubantia journalist Angelique Kunst schreef met ‘Er is er hier maar één de baas’ een bijzonder portret van Gerard Sanderink (eigenaar van Strukton en Centric). Het is een reconstructie van Sanderinks eerste jaren als ondernemer toen alles nog normaal was, maar ook van de afgelopen tijd waarin - na zijn ontmoeting met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek - alles anders werd.
Interview
Ondernemen
1 juni 2022
Peter Spijker
6-8 minuten leestijd
Een groeiend aantal werkenden kiest voor een bestaan als zelfstandig ondernemer. Marthe Walter, ondernemer sinds 2017, vermoedt dat het merendeel – net als zij toen ze net begon – geen idee heeft wat zelfstandig ondernemen inhoudt. Toch zijn de risico’s dat het misgaat aanzienlijk, zeker voor ondernemers die een eenmanszaak starten. Ze besloot daarom een bijsluiter voor ondernemerschap te schrijven.
Interview
Verandermanagement
27 mei 2022
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Leidinggevende onbeschoftheid en hardheid zijn demotiverend. Dat kost een organisatie gemiddeld 12.000 euro per medewerker per jaar. Wie een positieve cultuur weet te bewerkstelligen, presteert spectaculair beter dan organisaties waar louter resultaat en spreadsheets dominant zijn. ‘Positieve cultuur benut het potentieel van mensen. Een beetje sturing moet, maar doe het minimale’, aldus Marcella Bremer in ‘Positieve cultuur doe je samen’.
Interview
Organisatiekunde
25 mei 2022
Peter Spijker
6-8 minuten leestijd
Organisatieadviseur Alwin Sixma vindt het paradoxaal om motivatie belangrijk te vinden en het in de praktijk te verwaarlozen. In zijn boek De Motivatieparadox laat hij overtuigend zien dat motivatie veel ingewikkelder is dan we denken. Maar ook dat het een sterke kracht is en daarom cruciaal voor succesvol werken en organisatieontwikkeling.
Interview
Strategisch management
23 mei 2022
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Directie, HR, communicatie, postkamer, finance…. Bedrijfsvoeringsafdelingen cq. overhead die het primaire proces ondersteunen. Ze moeten op de schop, suggereert Mark Huijben in ‘Check je bedrijfsvoering’. ‘Strategische thema’s dwars door de organisatie heen, gaan de klassieke ondersteunende afdelingen versterken.’ Om het holy shit moment te voorkomen.
Interview
Marketing
20 mei 2022
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
Paul Hillesum, eigenaar van storytellingbureau Truman Amsterdam, schreef het boek Supercharge your stories. Hierin koppelt hij de wetten van een goed merkverhaal aan de manier waarop ons brein werkt.
Interview
Leiderschap
18 mei 2022
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Leidinggeven is maatwerk: dat is een van de lessen die je als leidinggevende leert. Vaak gaat het over balans tussen sturen en ondersteunen. Maar ‘maatwerk’ heeft ook betrekking op de leidinggevende zelf. Die moet op zoek naar een manier van leidinggeven die het best bij hem of haar past. Met ‘Beginnen met leidinggeven’ willen Charlotte Staats en Anja Hilgers daarbij behulpzaam zijn.
Interview
Organisatiekunde
16 mei 2022
Hans van der Klis
5-8 minuten leestijd
In hun boek ‘Bedrijf bamischijf’ vegen Cedric Muchall en Lennard Toma, oud-collega’s bij Keytoe, de vloer aan met alle organisaties die ‘bedrijfje spelen’. Het is een soms hilarisch betoog, maar met de zes ‘V’s’ doen ze ook uit de doeken hoe het volgens hen dan wel moet.
Interview
Economie
13 mei 2022
Jeroen Ansink
5-6 minuten leestijd
Het is hoog tijd dat we China met een andere bril gaan bekijken, schrijft de Belgische tech-ondernemer Pascal Coppens in ‘Kunnen we China vertrouwen?’ Zo gaat het Beijing niet zozeer om macht en controle, maar om economische vooruitgang en stabiliteit. ‘We dreigen een China te verzinnen dat simpelweg niet bestaat.’
Interview
Algemeen management
11 mei 2022
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
Jan-Joost Kroon schreef ‘Van CAPO tot CEO’ waarin hij onderzoekt wat het bedrijfsleven kan leren van de maffia. Kroon is echt een groot kenner van de maffia en bracht grondig in kaart hoe het daar is georganiseerd.
interview
Strategisch management
9 mei 2022
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Digitalisering geeft topondernemingen de mogelijkheid om hun prijzen kunstmatig hoog te houden, schrijft de Belgische econoom Jan Eeckhout in De winstparadox. Dat remt niet alleen de consumptie, maar leidt ook tot minder werkgelegenheid en stagnerende lonen. ‘Wat goed is voor bedrijven is allang niet meer goed voor de economie.’
interview
Psychologie
6 mei 2022
Ander Opmeer
9-13 minuten leestijd
Adviseur, trainer en coach Jan Jaap Verolme schreef twee boeken over stress en burn-out. Je zou hem daarom bijna burn-outcoach noemen. Toch zegt hij: ‘zo vaak komt een burn-out helemaal niet voor.’ En wie wel er wel echt een heeft, moet niet naar hem stappen, maar naar de ggz. Een gesprek over de misvattingen over burn-outs, de belangrijke rol van preventie, en waarom iedereen eens een klooster in zou moeten.
interview
Algemeen management
4 mei 2022
Hans van der Klis
7-9 minuten leestijd
Door Corona kon het Managementboekengala tot twee keer toe niet doorgaan. Met Het Grote Inhaalgala op 21 april in De Rode Hoed in Amsterdam werd het gemis in een keer goedgemaakt. De inclusiemarathon van Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou, over diversiteit en gelijkwaardigheid op de werkvloer, kreeg de prijs voor het Managementboek van het Jaar.
Interview
Persoonlijke effectiviteit
2 mei 2022
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Volgens de Israelisch-Amerikaanse psychologe Ayelet Fishbach hangt zelfmotivatie niet zozeer af van ons karakter, alswel van onze omstandigheden. In haar boek ‘Get it done’ beschrijft de University of Chicago-hoogleraar op welke manieren we die kunnen optimaliseren. ‘Houd je doelstellingen tot op zekere hoogte abstract.’
Interview
Algemeen management
29 april 2022
Peter Spijker
5-7 minuten leestijd
Bij veel mensen eindigt het klimaatbewustzijn op het werk. Terwijl ze daar juist het verschil kunnen maken, zo schrijven Charlotte Extercatte en Joep Boerboom in ‘Klimaatwerkers’. Ze geven vier voorbeelden van pioniers die in hun organisatie veranderingen doorvoerden. We spreken Extercatte over haar boek.
Interview
Leiderschap
25 april 2022
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Veel leiders lopen nog met een koptelefoon op in organisaties en zijn zo doof voor wat er om hen heen gebeurt. Maar de wereld is te complex geworden voor die koptelefoonbenadering. Daarom pleit Mirjam Boxen in haar nieuwe boek voor vernieuwend leiderschap, en biedt acht routes aan die er naartoe leiden. ‘Deze nieuwe tijd vraagt om lef en nieuwsgierigheid.’
Interview
Algemeen management
20 april 2022
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
We worden steeds slechter in luisteren, stelt adviseur en expert in klantgevoeligheid Eric de Haan. Niet alleen in persoonlijke gesprekken, maar ook op organisatieniveau. In zijn boek ‘Luisteren is goud’ maakt hij met behulp van de Theory U duidelijk hoe wij meer ruimte en energie kunnen vrijmaken om goed te luisteren, zowel naar elkaar als naar onze klanten.
Interview
Leiderschap
18 april 2022
Bert Peene
5-7 minuten leestijd
Hoe meer boeken over leidinggeven verschijnen, hoe moeilijker het met name voor beginnend leidinggevenden wordt om bruikbare literatuur te vinden. Dat wil zeggen: literatuur die stoelt op een stevige theoretische basis én op relevante praktijkervaringen. Dat stimuleerde Daan Wienke tot het schrijven van een boek dat in dat gemis moet voorzien.
Interview
Personeelsmanagement
15 april 2022
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Organisaties worden er steeds meer toe bewogen om hun waarden en normen actief uit te dragen en na te leven. Maar dat is nog best lastig. ‘We zitten in een raar vacuüm’, zegt Marilijn Boumeester, auteur van ‘Van Hoofdkantoor naar Hartszaak’. ‘Tussen glorierijke groei en een vertrouwenscrisis.’ Toch is dit het juiste moment in die windstilte om als bedrijf na te denken over hoe je met waarden omgaat.
Interview
Financieel management
13 april 2022
Bas Hakker
4-6 minuten leestijd
Maarten de Borst schreef samen met Marijn Romme het boek ‘Bouwen aan digitaal vertrouwen’. Het gaat over de basisprincipes van cryptocurrency en blockchain, maar dan zonder de klassieke ideologie van de early adopters. We spreken De Borst: ‘Er moet een soort Apple van de blockchain komen’.