OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Personeelsmanagement
Hier vindt u artikelen rond boeken over personeelsmanagement en HRM. Van recruitment en onboarding tot het afscheidsgesprek. Alles voor de HR-manager en teamleider.
Pagina 29 van 957 resultaten
interview
Personeelsmanagement
24 april 2017
Eduard van Brakel
10-14 minuten leestijd
'Zelfeffectiviteit, het vertrouwen in de eigen bekwaamheid om bepaalde taken met succes te volbrengen, dat is vandaag de dag de belangrijkste voorspeller van duurzaam presteren.’ Bas Kodden is er stellig over.
interview
Personeelsmanagement
18 april 2017
Justin van Lopik
4-6 minuten leestijd
Karin Manuel deed onderzoek naar hoe je als werkgever millennials kunt aantrekken én behouden. Ze maakt korte metten met bepaalde ideeën over Millennials: 'Millennials wisselen niet van werk omdat jobhoppen hun motto is. Ze doen dat omdat ze in organisaties te weinig worden getriggerd'.
recensie
Personeelsmanagement
30 maart 2017
Philip J. Idenburg
5-7 minuten leestijd
Met veel genoegen heb ik dit boekje van Kathinka Fortuin en Gerdien de Wal gelezen. Het is goed geschreven en mooi vorm gegeven. Als tachtiger en vader lees ik dit boekje uiteraard anders dan mijn kinderen van vijftig-plus.
preview
Juridisch
20 maart 2017
Ed van Meer
3-4 minuten leestijd
Met de ‘Wet normalisering rechtspositie ambtenaren’ gaat de overheid over naar het arbeidsrecht dat ook in de marktsector geldt. De totstandkoming van deze wet, alom bekend onder de term ‘normalisering’, is turbulent verlopen.
recensie
Non-profit
8 maart 2017
Jan Hoogstra
3-5 minuten leestijd
Veranderen is aan de orde van de dag, veranderingen gaan sneller, er is geen moment van rust meer in organisaties. Dit geldt zowel voor profit als voor maatschappelijke organisaties. Jaap Boonstra (samen met enkele co-auteurs) heeft een nieuw boek geschreven, gericht op met name maatschappelijke organisaties.
column
Algemeen management
3 maart 2017
Marjan Haselhoff
5-7 minuten leestijd
Je rent van vergadering naar vergadering, en hebt geen tijd om je team aan te sturen. Als leidinggevende heb je het gevoel in een ratrace te zetten waar je bijna niet meer uitkomt. Een ratrace kenmerkt zich vaak door het ervaren van stress en het gevoel altijd druk te zijn.
preview
Personeelsmanagement
28 februari 2017
Justin van Lopik
3-4 minuten leestijd
Futuring Organisatisations van Karin Manuel gaat over het toekomstbestendig maken van organisaties door een aantrekkelijke werkgever voor Milennials te worden. Een preview.
column
Non-profit
27 februari 2017
Jaap Boonstra
5-7 minuten leestijd
Hoe is het boek Veranderen van maatschappelijke organisaties tot stand gekomen? Het schrijven van een boek begint met een idee dat eerst moet sudderen. Daarna wordt het ploeteren, waaraan je gelukkig ook veel plezier kunt beleven. En dan vergt het doorzettingsvermogen. Het begint in elk geval met een idee…
achtergrond
Non-profit
24 februari 2017
Hans Vermaak
14-20 minuten leestijd
Ik bepleitte in een vorig blog voor het denken over veranderen vanuit een spelmetafoor. De vraag is vervolgens hoe je zo'n metafoor handen en voeten geeft.
recensie
Personeelsmanagement
24 februari 2017
Nel Koekkoek
Goud is een prettig leesbaar boek dat uitnodigt om spelenderwijs stil te staan bij jezelf , je kwaliteiten als 55 plusser en die van anderen.
recensie
Personeelsmanagement
22 februari 2017
Peter de Roode
3-5 minuten leestijd
De dominante mindset in de BV Nederland lijkt vooral te gaan over de beperkingen van ouderen. Maar daar gaan de auteurs van het alleraardigste Het goud van de 55-plusser niet mee akkoord.
interview
Personeelsmanagement
21 februari 2017
Justin van Lopik
5-7 minuten leestijd
In zijn tweede boek Gelukkig Druk benadrukt Maarten de Winter de positieve kant van werkdruk. Van onschatbare waarde is daarbij waardecreatie. 'Met waardecreatie openen we een perspectief dat de leidinggevende direct op de bedoeling van zijn of haar handelen aanspreekt.'
preview
Personeelsmanagement
17 februari 2017
Jacco van den Berg
3-5 minuten leestijd
Geen rituele beoordelingsdansen meer maar echte dialogen die bijdragen aan het met plezier lerend presteren bij medewerkers. Dat is de belofte van Het Nieuwe Beoordelen van Jacco van den Berg. In zijn preview licht hij een tipje van de sluier.
achtergrond
Non-profit
14 februari 2017
Hans Vermaak
15-21 minuten leestijd
De taal die we gebruiken bij organiseren en veranderen heeft een hardnekkige ingenieursklank die wijst op een achterliggende machinemetafoor. Dat past steeds minder bij de uitdagingen waar organisaties voor staan.
column
Non-profit
12 februari 2017
Mariënne Verhoef
3-4 minuten leestijd
Maatschappelijke organisaties in zorg en welzijn staan midden in een doorlopende verandering. Om van deze transities iets waardevols te maken is vertrouwen en tijd nodig.
column
Algemeen management
6 februari 2017
Marjan Haselhoff
4-6 minuten leestijd
Mensen zijn vaak bezig met alles willen doen en plezieren. Zij leggen de lat hoog, zijn veeleisend naar zichzelf en anderen en mogen geen fouten maken. Vaak speelt angst een rol om geen fouten te mogen maken. Dit leidt tot weinig innovaties en creativiteit.
recensie
Leiderschap
3 februari 2017
Yolanda van Heese
3-5 minuten leestijd
Rich Karlgaard en Michael S. Malone zijn twee Amerikaanse journalisten en bovendien investeerders in verschillende start-ups. Als investeerder wilden ze weten wat een team succesvol maakt, als journalisten doken ze de literatuur in en zetten de uitkomsten op een rij in hun boek Team Genius. De nieuwste kennis over topteams in de praktijk.
achtergrond
Leiderschap
3 februari 2017
Aart G. Broek
4-6 minuten leestijd
Het prestigieuze Prins Bernhard Cultuurfonds (PBC) zal binnen afzienbare tijd van naam veranderen. Dit heb ik niet uit betrouwbare bron. Mijn uitspraak wordt gevoed door de krachtigste aanjager van veranderingen: schaamte, d.w.z. ervaringen met vernederende afwijzing en de angst ervoor. Individuen, groepen, organisaties, een samenleving in haar geheel zullen onder druk van (dreigende) vernederingen tot handelen overgaan. Beschamen doet bewegen.
column
Non-profit
1 februari 2017
Jaap Boonstra
5-7 minuten leestijd
De introductie van het spelmodel voor het Veranderen van maatschappelijke organisaties heeft reacties opgeroepen. Deze reacties brengen mij tot een toelichting op het begrippenpaar Spel en Sport. Deze begrippen zijn ontleend aan ‘Game’ en ‘Play’, een begrippenpaar dat in de sociologie en de filosofie diepgaande betekenis heeft. Naast een toelichting ook een korte repliek op Bruno Houben en Hans van der Loo die weinig waardering tonen voor maatschappelijke organisaties en kennelijk niet zo van spelen houden.
preview
Non-profit
31 januari 2017
Pierre Pieterse
8-11 minuten leestijd
Afgelopen week werd in hoger beroep door het OM opnieuw 3 jaar celstraf heeft geëist wegens fraude en zelfverrijking van de oud bestuurder Möllenkamp (de ‘Maserati-man’). Niet geheel toevallig verschijnt binnenkort het boek Veranderen van maatschappelijke organisaties waar deze case ook wordt opgevoerd. Bij wijze van voorproeve het gesprek dat Kilian Bennebroek Gravenhorst met René Grotendorst (voormalig voorzitter Raad van Bestuur Woningstichting Rochdale) had.