OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Algemeen management
Hier vindt u artikelen rond boeken over managementvaardigheden. Van teamrollen van Belbin tot gespreksvoering en Quinn. Kortom alles voor managers en leidinggevenden.
Pagina 140 van 3.294 resultaten
recensie
Algemeen management
9 juli 2009
Ben Kuiken
1-2 minuten leestijd
Het kuddegedrag van de consument tijdens de huidige economische crisis was voor bioloog Patrick van Veen aanleiding om op zoek te gaan naar het kuddedier in de mens. Dit leverde een heel aardig boekje op: Kuddegedrag in crisistijd.
recensie
Algemeen management
3 juli 2009
Hans van der Klis
4-6 minuten leestijd
Binnen bedrijven en organisaties bestaat weinig aandacht voor rouw en verliesverwerking. Die gevoelens spelen niet alleen bij het verlies van dierbaren, maar bijvoorbeeld ook wanneer mensen hun werkplek of hun collega’s kwijtraken bij reorganisaties. De consultants Bert Cozijnsen en Joost van Wielink hebben er een boek over geschreven: Over de rooie. ‘Wanneer het onderwerp eenmaal ter sprake komt bij medewerkers en leidinggevenden, ontdekken wij altijd dat er veel behoefte bestaat om over dit onderwerp te praten’, zegt Joost van Wielink.
recensie
Algemeen management
2 juli 2009
Perry Oostrum
2-3 minuten leestijd
Risicomanagement draagt bij tot betere resultaten door onzekerheden te reduceren en de daarmee samenhangende kosten optimaal in te zetten. Makkelijker gezegd dan gedaan en daarom zet Paul Claes, deskundige en adviseur op dit vakgebied, uiteen hoe u risico's kunt analyseren en hierop kunt handelen. En het is dit handelen waarop 'Risicomanagement' gericht is. Het biedt u handvatten om risico's op zo breed mogelijk terrein met succes te lijf te gaan. En wat voor bedrijven en instellingen geldt, gaat ook op voor uw privé-situatie. Daarom behandelt Claes ook het concept van persoonlijk risicomanagement.
recensie
Algemeen management
26 juni 2009
Eric van Arendonk
Door de ondertitel belooft 'Smart Green' een praktisch boek te zijn. Deze belofte maakt Jonathan Estes ook waar. Niet te veel hoogdravende theorieën maar meer antwoorden op vragen zoals: Wat moet ik met duurzaamheid in mijn businessmodel? Het boek neemt u mee in het hele vergroeningsproces. En in dit geval kunt u dit woord zowel letterlijk als figuurlijk opvatten.
recensie
Algemeen management
24 juni 2009
Bert Peene
Stardom is nog steeds een diep gekoesterde wens van veel mensen. Hoe is anders de mateloze populariteit te verklaren van televisieprogramma's als Idols, Hollands next top model en ga zo maar door. In hoeverre deze ambitie - een ster te worden - ook onder professionals op diverse niveaus actueel is, weet ik eerlijk gezegd niet. Maar voor wie daar wel van droomt, is er nu een bijzonder aardig spel verkrijgbaar met de toepasselijke titel 'Sterrenteam'. Rita Bakker en Nettie Aarts helpen u uw ster te laten schijnen, misschien wel helderder dan de weerbarstige praktijk van alledag mogelijk maakt.
recensie
Algemeen management
23 juni 2009
Nico Vreeswijk
De laatste jaren zie je steeds meer auteurs bestaande managementtheorieën op de korrel nemen aan de hand van managementromans. Zo beschrijft Rolf Mulder in 'Baggeren door de prut' de problematiek van het dagelijks management op luchtige wijze in een verhaal. Mulder, zelf manager, gebruikt zijn kennis en ervaring als basis voor het op speelse en humoristische wijze beschrijven van alledaagse managementsituaties. Management bestaat volgens hem uit 'doodordinair ploeteren en doormodderen in afgrijselijke combinaties van trammelant, gelazer en gepruts.' Zijn oplossingen en overlevingsstrategieën zijn origineel en onconventioneel, maar vooral slim en professioneel.
recensie
Algemeen management
23 juni 2009
Jan Jacob Bos
'Licht op leren' biedt een heel andere kijk op kennismanagement dan de geijkte literatuur. Hannelore Calmeyn, Karel de Witte en Jan Weverbergh belichten het onderwerp leren namelijk vanuit het perspectief van de overheid. Dit boek laat goed zien hoe u knelpunten met betrekking tot kennismanagement kunt oplossen door goede samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs. Hierdoor is het een praktisch boek geworden voor beleidsmakers en bevat het voldoende suggesties op bedrijfsniveau om het interessant te maken voor iedereen die met kennismanagement te maken heeft.
recensie
Algemeen management
23 juni 2009
Jan Jacob Bos
3-4 minuten leestijd
De vraag tegenwoordig is eigenlijk niet óf u aan de slag gaat met duurzaam ondernemen, zelfs niet wanneer u dat gaat doen, maar hóe u dat gaat doen. Op die laatste vraag kunt u zelf het antwoord geven na het lezen van 'Duurzaam ondernemen'.
column
Algemeen management
23 juni 2009
Dick Pels
4-6 minuten leestijd
Donald Kalff is een idealist, en idealisten gebruiken grote woorden. In zijn veelgeprezen Onafhankelijkheid voor Europa (2004) was hij de tijdgeest en de crisis vooruit met een diepgravende kritiek op het Angelsaksische ondernemingsmodel. In zijn nieuwe boek Modern kapitalisme presenteert hij een even breedgerand alternatief: de nieuwe ‘Europese’ onderneming.
recensie
Algemeen management
19 juni 2009
Hans Baltjes
Hoe verleen je diensten binnen beperkende kaders? In het boek ´De service knoop´ belicht Maja van der Zijden de uitdagingen van dienstverlenen. Het leveren van maatwerk dat direct wordt afgenomen op moment van levering, ingekapseld in regels, richtlijnen, normen en procedures. De auteur slaagt er maar gedeeltelijk in om de knoop van dilemma's in de dienstverlening te ontwarren omdat de auteur een aantal cruciale aspecten in het totale spel van dienstverlenen niet belicht.
recensie
Algemeen management
18 juni 2009
Pierre Spaninks
3-5 minuten leestijd
Innovatie en routine, dat klinkt als een tegenstelling. Het een het resultaat van een creatief proces, iedere keer weer uniek. Het ander een dagelijks herhaalde handeling, vast te leggen in regels en procedures, voorspelbaar. Toch kunnen die twee heel goed samengaan. Sterker nog: ze moeten samengaan. Dat is de boodschap van Dany Jacobs en Hendrik Snijders in hun boek Innovatieroutine.
recensie
Algemeen management
18 juni 2009
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
De titel van het boek suggereert dat het zich op managers richt. Hoewel 'Het breinboek voor managers' zeker vele praktische voorbeelden kent, wordt de titel niet echt waargemaakt. Daarvoor is het boek te beschrijvend en te theoretisch van aard. Toch is het zeer interessant en niet alleen voor managers. Paul Postma heeft een prettige schrijfstijl en weet zijn moeilijke onderwerp voldoende te larderen met aansprekende voorbeelden.
recensie
Algemeen management
17 juni 2009
Pierre Spaninks
3-5 minuten leestijd
De Nederlandse maakindustrie staat er beter voor dan menigeen denkt. Zelfs in deze tijd van recessie zijn er nog volop mogelijkheden om te groeien, ook voor het kleinbedrijf. Drie hoogleraren maakten in opdracht van de Stichting Industriebeleid en Communicatie en handzaam boekje met tips voor ondernemers die hun concurrentiekracht willen versterken: MAAK er meer van.
recensie
Algemeen management
16 juni 2009
Ward Grootens
'Hoe lang denk jij dat 'het' nog gaat duren?' is één van de vragen die ik in mijn privé- en zakelijke omgeving vaak gesteld hoor worden. Vervolgens ontspint zich dan een gesprek over wat je het beste kunt doen in deze tijd. De meningen variëren van 'heel stil afwachten en duimen' tot 'dit is een tijd die heel veel kansen biedt'. Het boek 'De crisis te lijf' van GITP is geeft managers, ondernemers en HR-managers ideeën om de crisis op een goede manier door te komen. Het overgrote deel van de tips is naar mijn idee niet heel erg nieuw, maar wel concreet en kernachtig verwoord. Daarnaast is het boek met name gericht op de interne kant van de organisatie tijdens het proces van afslanken.
recensie
Algemeen management
16 juni 2009
Jeroen Nikkelen
'Kracht zonder macht' is niet zomaar een managementboek. Het beschrijft geen uitgebreide theoretische kaders, maar schrijft twintig direct te hanteren methoden (recepten) voor om de dialoog in organisaties te bevorderen. Met behulp van concrete casussen word je meegenomen door een breed scala aan mogelijkheden ('recepten') om een verticale dialoog tussen managers en medewerkers in gang te zetten. Dit zal volgens Cees Hoogendijk 'draagvlak en vertrouwen creëren zodat het management daarna automatisch de leiding krijgt'.
recensie
Algemeen management
12 juni 2009
Rob van Nes
2-3 minuten leestijd
Zoals velen beschik ik over een flinke kast vol managementliteratuur. Overwegend met een grote laag stof erop. Een aantal boeken ontbreken in die kast, ze liggen permanent op mijn bureau. '75 managementmodellen' van Marijn Mulders is daar een van.
interview
Algemeen management
11 juni 2009
Eline Crijns
7-10 minuten leestijd
Met de bestseller Intensieve menshouderij is Jaap Peters zijn naam vooruit gesneld. ‘De naam van het boek is groter dan mijn naamsbekendheid’, aldus Peters. Maar ondanks deze nuancering kan gesteld worden dat Peters behoorlijk aan de weg timmert als organisatieactivist, veelgevraagd spreker en schrijver van tientallen artikelen, columns en boeken. Hij heeft het Rijnlandse model hoog in het vaandel staan en is prediker van de chaostheorie als voorzitter van Stichting Chaosforum.com.Het gedachtegoed dat Peters aanhangt, komt tot uiting in het tijdschrift Slow Management waar hij de initiatiefnemer van is. Vanuit een klein dorpje middenin het Groene Hart biedt Peters als een ware Asterix weerstand tegen de verovering van de wereld door de aanhangers van het Angelsaksische model.
recensie
Algemeen management
11 juni 2009
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
In zijn nieuwe boek Bij welke reorganisatie werk jij? dat hij schreef in samenwerking met Hester Heringa, betoogt Jaap Peters dat organiseren en managen twee verschillende dingen zijn. ‘Mensen vinden mij vaak een dwarskijker, maar ik vind dat mijn visie getuigt van realisme voor de dagelijkse praktijk’, zegt hij. Eind juni ligt zijn boek op de schappen, maar Management & Literatuur sprak alvast even met de auteur.
recensie
Algemeen management
9 juni 2009
Ilja Jacobs
3-4 minuten leestijd
Bij procesmanagement denkt u wellicht ook aan 'sturen en beheersen' van een proces en aan meetbare indicatoren, meten en verantwoorden. En juist dat is bij het maken van beleid moeilijk. 'Procesmanagement: over procesontwerp en besluitvorming' gaat over het maken van beleid en hoe u daar procesmanagement op kunt toepassen.
recensie
Algemeen management
4 juni 2009
Hans Baltjes
2-3 minuten leestijd
Ondernemer zijn kan altijd, of je een eigen bedrijf hebt of niet. Het is vooral de ondernemende levenshouding die tot uiting komt door jezelf te zijn, kennis te delen en je kwetsbaar durven op te stellen. Een andere invulling aan ondernemer zijn in een toekomstige zakenwereld waar groot zijn niet meer bepalend is. In 'Iedereen ondernemer' neemt Arko van Brakel u op een enthousiaste wijze mee door de vele facetten die u tot een succesvol ondernemer zullen maken.