OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 299 van 19.515 resultaten
interview
Algemeen management
26 augustus 2019
Ronald Buitenhuis
4-5 minuten leestijd
Leiderschap is volgens Gabriël Anthonio, voorzitter raad van bestuur Verslavingszorg Noord Nederland, vooral co-creëren. ‘Het is een illusie dat we op alles grip kunnen hebben als leider.' Anthonio is één van de sprekers op het jaarcongres Psychologie van Leiderschap. Zelf vond hij leiderschapsinspiratie bij zijn opa en zijn meervoudig gehandicapte zoon. ‘Vaak zijn we vooringenomen en vullen we plaatjes in. Echt leiderschap zit in contact.'
interview
Algemeen management
24 augustus 2019
Ronald Buitenhuis
7-10 minuten leestijd
We hebben last van een ‘inclusieparadox'. We willen graag anders, maar houden toch vaak vast aan het oude. We klonen onszelf graag. Zoeken 't liefst ‘gelijksoortigen'. Ons leven is als een orkest dat keurig noten van bladmuziek speelt. Altijd hetzelfde. Jitske Kramer pleit in haar nieuwe boek Jam Cultures juist voor gestructureerde chaos. Kramer: ‘In jamsessies wisselt leiderschap steeds en is muziek nooit hetzelfde.'
recensie
Ondernemen
21 augustus 2019
Rudy Kor
4-5 minuten leestijd
De drie auteurs analyseren wat de disruptie in het werk van advocatuur, accountancy, advies en andere professionals veroorzaakt en beschrijven een nieuw organisatiemodel die de toekomst zeker moet stellen. Ze stellen dat de oude archetypen (ze onderkennen er vijf) van professionele diensten steeds minder voldoen: de gentlemen's club is te star; de corporation is niet meer slagvaardig; allianties en flexfirms zijn te verblijvend en te veel gericht op de korte termijn; Brains en in-house services zijn voor professionals ook geen bevredigende oplossing.
recensie
Leiderschap
15 augustus 2019
Renée Braken-Krol
2-3 minuten leestijd
Wat heeft de leider van nu nodig? En welke zelfkennis is essentieel? Charlotte Staats heeft haar eigen trainingsbureau en is programmaleider voor topambtenaren in Nederland en beschrijft aan de hand van theorie over Persoonlijk leiderschap, wat de leider van nu nodig heeft. Een combinatie van theorie en direct toepasbare opdrachten, om jouw baan als leidinggevende leuk te houden!
interview
Strategisch management
12 augustus 2019
Pierre Spaninks
7-10 minuten leestijd
Merkstrateeg Fons van Dyck stelt zich in De onsterfelijke onderneming de vraag hoe een bedrijf overleeft in disruptieve tijden. Vakgenoten noemen het een werk van wereldklasse. Alle reden om de auteur op te zoeken voor een interview. ‘Bij Apple is alleen de identiteit nooit veranderd. Al het andere wel.'
interview
Algemeen management
8 augustus 2019
Lydia Lijkendijk
4-5 minuten leestijd
Er zijn veel begaafde mensen met briljante ideeën die hun verhaal niet goed over de bühne weten te brengen. Dat is een doorn in het oog van Pacelle van Goethem. Zij onderzocht wat overtuigende mensen precies doen wat hen zo overtuigend maakt. Dat wil zij geven aan de mensen met de goede ideeën: de leiders en de creatievelingen die wel inhoud hebben maar nog geen charisma. Want je kunt natuurlijk genoegen nemen met een plek in de schaduw. Maar waarom zou je dat doen?
preview
Ondernemen
7 augustus 2019
Rob Wagenaar
5-8 minuten leestijd
Het zijn boeiende tijden waarin we leven. Nou wordt dat in elke tijd geclaimd, maar voor professional service firms lijken de ontwikkelingen nu cruciaal.
interview
Mens en maatschappij
5 augustus 2019
Jeroen Ansink
6-8 minuten leestijd
Met kunstmatige intelligentie zal op den duur elke routinebaan worden vervangen door machines. Wat betekent dat voor managers? ‘Concurrentievoordeel komt nog steeds van je mensen.'
preview
Leiderschap
5 augustus 2019
Chiel van der Linden
3-5 minuten leestijd
Vitamine P - is niet geschikt voor iedereen. Het gaat buiten de box van de bestaande theorieën en modellen. Het is uitsluitend geschikt voor ‘first movers' met een open mind, die durven doen wat wérkt.
recensie
Leiderschap
2 augustus 2019
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Het woord ‘teamability’ kenden we nog niet. Het is nieuw en bedacht door Roderick Göttgens, die het introduceerde om aan te geven wat hij verstaat onder ‘de elitevorm van teamwork’ ofwel ‘high performance teams’. En die term kennen we wel. Daar is in de loop der jaren al meer over geschreven. Alleen hebben al die publicaties in de praktijk teleurstellend weinig resultaat opgeleverd.
interview
Personeelsmanagement
1 augustus 2019
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
Ardiënne Verhoeven schreef het boek Onboarding, management van verwachtingen. Dit boek gaat over de fase waarin medewerkers aan de slag gaan bij een onderneming en hoe je dat goed kan organiseren.
preview
Algemeen management
30 juli 2019
Constanze Mager
4-5 minuten leestijd
Vijf jaar studie biologie/zoölogie, dan een jaar lang het gedrag van orang oetans observeren voor het afsluitende wetenschappelijke werk, en daarna had ik mijn diploma van de Weense universiteit op zak.
recensie
Verandermanagement
30 juli 2019
Elly Stroo Cloeck
3-4 minuten leestijd
Wil je de wereld beter maken? Leefbaar achterlaten voor de volgende generatie? Dan is een ‘like' op LinkedIn of Facebook niet genoeg. Dan is een maatschappelijk project in je vrije tijd óók niet genoeg.
interview
Leiderschap
29 juli 2019
Bert Peene
6-9 minuten leestijd
Over teameffectiviteit is in de loop der jaren veel geschreven. Over teamontwikkelingsfasen, teamrollen, (agile) teamcoaching, probleemteams en natuurlijk ook over werken met virtuele teams. Want die komen er steeds meer. Maar over hoe je zorgt voor de juiste teamcultuur lees je veel minder; met zo veel woorden althans. Alleen dat al maakt het verschijnen van Teamability (‘Zo vorm je extreem gemotiveerde teams’) van Roderick Göttgens vermeldenswaardig. Een tweede opmerkelijk feit: de auteur vertelt zijn verhaal tegen de achtergrond van hoe bij het Korps Commandotroepen aan de juiste teammentaliteit wordt gewerkt.
recensie
26 juli 2019
Sippy van Akker
4-5 minuten leestijd
De welvaart van landen is de vertaling van het boek dat iedereen nog van zijn of haar economielessen kent als de Wealth of Nations (1776) van de grondlegger van de economie Adam Smith.
recensie
Mens en maatschappij
26 juli 2019
Sjors van Leeuwen
3-5 minuten leestijd
‘Als je wil weten waarom de rijken steeds rijker worden en alleen gewone mensen nog belasting betalen, dan is dit het boek dat je moet lezen', aldus thrillerauteur John le Carré over het boek Moneyland van onderzoeksjournalist Oliver Bullough.
recensie
Marketing
25 juli 2019
Eric van Arendonk
1-2 minuten leestijd
Merkdisruptie gaat over 100 merken die gaan verdwijnen, de 15 megatrends die dit veroorzaken en een 1 strategie om de ondergang te voorkomen. De auteurs, brand-director Jeroen Cremer, merkstrateeg Frank Haveman en media-ondernemer Richard Otto zijn in staat geweest om diverse externe ontwikkelingen te vertalen naar de gevolgen voor merken.
recensie
Verandermanagement
25 juli 2019
Eelco Sneep
2-3 minuten leestijd
Wij is belangrijker dan Why is een positief, concreet én reflectief boek over het aantoonbaar en blijvend verbeteren van prestaties bij een organisatie waar meer dan een miljoen Nederlanders dagelijks mee in aanraking komen: de Nederlandse Spoorwegen (NS).
preview
Psychologie
25 juli 2019
Roel Klaassen
3-4 minuten leestijd
Omgaan met druk is een pleidooi om de druk die je voelt te accepteren en te voelen om van daaruit mee leren omgaan - want eerlijk is eerlijk: echte topprestaties kunnen we alleen leveren wanneer er sprake is van enige druk. Een preview.
recensie
Communicatie en media
24 juli 2019
Ment Kuiper
2-3 minuten leestijd
Wat communiceren betekent is een boek over communiceren zelf. Met zo'n 35 jaar werkervaring op alle denkbare communicatieterreinen is Frank Regtvoort in 2016 aan dit boek begonnen.