OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 195 van 19.493 resultaten
preview
Psychologie
29 juni 2021
Mark Tuitert
2-3 minuten leestijd
Vlak voor mijn olympische gouden medaille race las ik regelmatig teksten van Seneca, een Romeins staatsman en schrijver. De nadruk die hij in bepaalde teksten legt op moed, deed mij erg goed. 'Of we nu winnen of niet, dat is niet aan ons. Of we moedig strijden, dat is wel iets waar we invloed op hebben.' Het is de moed die nodig is om angst te overwinnen. Of je nu topsporter bent voor een belangrijke race, of je een spannende presentatie moet geven: in hogedruksituaties is er altijd sprake van een vorm van angst. Een karakterwaarde als moed is daarom belangrijk.
interview
Verandermanagement
29 juni 2021
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Negentig procent van alle ondernemers zegt bezig te zijn met digitale transformatie, maar dat proces komt maar moeizaam van de grond. De invoering van digitale technologieën betaalt zich, ondanks de grote investeringen, nog nauwelijks uit in hogere bedrijfsresultaten. In Uit het transformatiemoeras legt Menno Lanting de vinger op de zere plek en analyseert hij de vijf belangrijkste faalfactoren.
recensie
Strategisch management
29 juni 2021
Sjors van Leeuwen
3-4 minuten leestijd
Als de coronapandemie ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat bijna alle organisaties niet goed genoeg voorbereid zijn op disruptors. Ook allerlei megatrends zorgen voor ‘verstoring’ van business as usual. In Futurize! lees je wat de belangrijkste megatrends en disruptors zijn en hoe jouw organisatie daarop kan reageren en nieuwe kansen kan benutten.
recensie
28 juni 2021
Sjors van Leeuwen
8-11 minuten leestijd
Europeanen klagen graag dat de Europese Unie zo verdeeld is, zo traag en zo zwak. Maar geloof het of niet, het Habsburgse Rijk was net zo. Tijdrekken, conflicten vermijden, permanent hervormen en lelijke compromissen sluiten waren hoekstenen van het Habsburgse bestuur. Ze zijn ook de kracht van de Europese Unie. Dat lezen we in Beter wordt het niet van Caroline de Gruyter.
column
Leiderschap
28 juni 2021
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Sla een willekeurige krant open: nieuw leiderschap. Zet de radio aan: nieuw leiderschap. Schakel de tv in: nieuw leiderschap. Het gekke is dat nooit iemand eens vraagt wat dat nou is, nieuw leiderschap.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
28 juni 2021
Ineke Smits
2-3 minuten leestijd
Tijd om anders te werken want het gaat niet goed. Hidde de Vries geeft in Work smart, play smart aan waar het fout gaat, en hoe het beter kan. Door slimmer te werken en beter te ontspannen.
achtergrond
25 juni 2021
Marjan Maandag
2-3 minuten leestijd
Oude boeken, nieuwe boeken... er is zoveel moois om te lezen. Deze week vertellen Managementboekcollega's Fred, Karin en Marjan welk boek hen pakte.
recensie
Verandermanagement
25 juni 2021
Henny Portman
2-3 minuten leestijd
Het boek Uit het transformatiemoeras van de hand van Menno Lanting is een schatkamer vol met voorbeelden hoe bedrijven hun digitaliseringstransformatie aangepakt hebben en hoe je succesvol kan digitaliseren door de vijf faalfactoren te vermijden. Deze vijf faalfactoren zijn: Het ‘Red Queen effect’, ‘penny wise, pound foolish’, ‘laat duizend bloemen bloeien’, ‘grote mond, slappe knieën’, en bad karma.
preview
IT-management / ICT
25 juni 2021
Jacco Paul Schonewille
2-3 minuten leestijd
De positieve kanten van IT blijven helaas vaak onderbelicht. De perceptie van veel organisaties dat IT voornamelijk complex, problematisch en duur is, blijft hardnekkig. En dat terwijl IT in de afgelopen decennia organisaties juist heeft verbeterd en geweldige groeimogelijkheden heeft verschaft. Jacco Paul Schonewille is de auteur van Geld verdienen met IT. Een preview:
interview
Verandermanagement
25 juni 2021
Pierre Spaninks
7-9 minuten leestijd
Bij organisatieverandering heeft frictie een belangrijke functie. Het is de wrijving die de spreekwoordelijke glans geeft. Het raken, botsen, zoeken en schuren zorgt ervoor dat we samen progressie kunnen maken. Hoe dat werkt, daarover gaat het nieuwe boek van Annemarie Mars. We spraken met haar over de vier richtingen waar de kansen liggen en de bedreigingen, en over de zoektocht naar het gevoel dat ze daar zelf bij heeft.
recensie
Leiderschap
25 juni 2021
Elmas Duduk
3-5 minuten leestijd
Karolien Koolhof geeft in Introvert leiderschap bruikbare inzichten en handvatten mee voor introverte leiders en medewerkers. Ze rekent af met de apenrotsmanager en pleit voor inclusief leiderschap waarbinnen ook plaats is voor introverte managers en medewerkers. Verplichte kost voor managers! In vijf hoofdstukken neemt Karolien Koolhof de lezer mee in haar pleidooi voor introvert leiderschap, aan de hand van theorie, inzichten en twaalf voorbeelden.
achtergrond
Algemeen management
24 juni 2021
John Manschot
8-12 minuten leestijd
Macht is overal en onvermijdelijk. Maar macht en vooral de machtigen worden niet zonder meer positief gewaardeerd. Dat is niet nieuw. Vrijwel iedereen kent de uitspraak van Lord Acton: ‘Power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely. Great men are almost always bad men.' Dat die uitspraak zo beroemd is en nog altijd met instemming geciteerd wordt, geeft aan dat Acton een gevoelige snaar raakte.
video
Persoonlijke effectiviteit
24 juni 2021
Raymond de Looze
Laat je niet vertellen wat je moet doen, maar ontdek zelf wat werkt. Aan de hand van de twaalf thema's in DIY Goeroe leer je wat jou drijft, hoe je meer uit jezelf en je carrière haalt en hoe je jouw relaties met anderen versterkt. Auteur Raymond de Looze vertelt in de Bookchat waarom je niet 1, maar 2 exemplaren van zijn boek ontvangt: de Homie en de Nomad editie.
preview
Leiderschap
24 juni 2021
Lia van Loo
3-4 minuten leestijd
'Wat kun je als leidinggevende leren van de natuur?' Het antwoord op deze vraag krijg je in het Handboek natuurlijk leiderschap. Aan de hand van acht basisprincipes uit de natuur geef ik een handreiking aan de leidinggevenden van vandaag. Door het hele boek heen wordt duidelijk dat je als leider niet los staat van het geheel, maar dat je er juist onderdeel van uitmaakt.
interview
Strategisch management
24 juni 2021
Peter Spijker
5-8 minuten leestijd
In De 7 sterren organisatie legt auteur Jack Korsten uit hoe je de huidige middelmatigheid ontloopt, want middelmaat is wat de klok slaat. Al jaren. Je ontloopt die door ingrijpende innovatieve keuzes te maken en zo je eigen 7-sterren organisatie te bouwen.
recensie
Verandermanagement
24 juni 2021
Nora Ghaoui
3-4 minuten leestijd
Kun je water zien als je een vis bent? Of de cultuur van een groep waar je zelf in zit? Vaak niet. Een buitenstaander kan het zien door op een bepaalde manier te kijken. Hoe dat te doen legt Danielle Braun uit in Patronen.
column
Algemeen management
23 juni 2021
Joep Schrijvers
2-3 minuten leestijd
De Nederlandse Spoorwegen verordonneerde ‘correct' taalgebruik. De gemeente Amsterdam stuurt medewerkers ‘vrijwillig' naar een cursus ‘white privilege'. De faculteit politicologie van de Universiteit van Amsterdam wil met enquêtes medewerkers in hokjes plaatsen: die van huidskleur, gender, seksuele geaardheid, religie, etniciteit en sociaaleconomische afkomst van de ouders. Alles voor de inclusieve zaak.
preview
Persoonlijke effectiviteit
23 juni 2021
Regi Melcherts
3-4 minuten leestijd
Je levensloop, loopbaan, relaties, team en je bedrijf ontwikkelen zich volgens patronen. Die kunnen succesvol zijn en groei stimuleren. Maar op een dag merk je dat ze niet meer voldoen. Je groeit niet meer, oude patronen staan je in de weg. Een preview door Regi Melcherts over zijn boek Groeisprong.
recensie
Verandermanagement
23 juni 2021
Rudy Kor
4-6 minuten leestijd
Martin Lindstrom heeft met Hoe komen ze erop? een vermakelijk boek geschreven. Veel praktijkvoorbeelden die laten zien dat het gezonde verstand in veel organisaties is verdwenen, zonder dat medewerkers het zelf in de gaten hadden.
recensie
Marketing
22 juni 2021
Henk Jan Kamsteeg
3-4 minuten leestijd
In Storybrand introduceert auteur Donald Miller een direct toepasbaar model op het gebied van storytelling. Niet wereldschokkend vernieuwend, wel direct te gebruiken voor bedrijven die hun verhaal beter willen leren vertellen.