Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De smaak van perfectie - Een kookboek voor organisatieverbeteraars

André van Hofwegen en Willem-Jan Vos schreven ‘De smaak van perfectie’ voor wie door alle verbetermethodieken het bos niet meer ziet en behoefte heeft aan praktische handvatten voor elk verbetervraagstuk. In hun preview vertellen ze over hun boek.

André van Hofwegen en Willem-Jan Vos | 13 juli 2023 | 3-4 minuten leestijd

Onze drijfveer ‘Het kan altijd beter!’ zit in ons DNA. Tegelijkertijd zien we veel organisaties worstelen met de vraag: hoe dan? Immers, elke organisatie kent haar specifieke uitdagingen. Volgens ons bestaat er geen universele ‘beste’ methode om organisaties of processen te verbeteren. Wel is er voor elk probleem een geschikte methode of combinatie van verschillende methoden. Deze combinatie is afhankelijk van de specifieke behoeften en doelstellingen van een organisatie. Daarom schreven wij ‘De smaak van perfectie’ voor iedereen die door alle verbetermethodieken het bos niet meer ziet en behoefte heeft aan praktische handvatten voor elk verbetervraagstuk.

Eén methode, 100 technieken

Als organisatieadviseurs houden we ons bezig met het verbeteren van organisaties en processen. In ons werkverleden hebben we verschillende nieuwe filosofieën, tools en technieken de revue zien passeren. Hoewel deze nieuwe methoden helpen om verbetering effectiever toe te passen in specifieke contexten of om nieuwe uitdagingen aan te pakken, hebben ze één ding gemeen. Ondanks verschillende namen en benaderingen hebben ze namelijk vergelijkbare stappen. Onze boodschap is dan ook dat de aanpak van continu verbeteren steeds dezelfde cyclus doorloopt. Echter, afhankelijk van de aard en complexiteit van het probleem met verschillende te hanteren technieken.

Basisrecept voor continu verbeteren

Om de concepten van verbetermethoden en -technieken op een meer tastbare en begrijpelijke manier te presenteren, vergelijken we deze met het bereiden van een maaltijd. Bij het bereiden van een maaltijd wordt gekozen welk recept het beste past bij de smaakvoorkeur, beschikbare ingrediënten en culinaire vaardigheden. Bij het verbeteren van organisaties en processen kan worden gekozen welke technieken het beste passen bij de aard van het probleem, de beschikbare middelen en de competenties van medewerkers.

It’s all-in the mix

Een maaltijd bestaat uit verschillende gangen die elkaar aanvullen en een complete ervaring bieden. Het combineren van verschillende ingrediënten en smaken leidt tot een heerlijke maaltijd. Dit geldt ook bij organisatie- en procesverbetering. Zo vullen verschillende verbetermethoden en technieken elkaar aan en bieden ze een holistische aanpak voor organisatie- of procesverbetering. Ze werken samen om een beter resultaat te bereiken door verschillende aspecten van het probleem aan te pakken. Net als een kookboek kent dit boek dan ook een uitwerking van verschillende verbeterrecepten om verschillende maaltijden samen te kunnen stellen. Kortom, ‘It's all in the mix’.

Culinaire tips

- Houd bij het selecteren van de juiste verbeterrecepten rekening met de smaakvoorkeuren van de mensen voor wie je kookt: het is belangrijk om de behoeften en doelstellingen van de organisatie en haar stakeholders te begrijpen en deze op elkaar aan te laten sluiten.

- Wees niet bang om te experimenteren en creatief te zijn door nieuwe recepten uit te proberen, zoals in een keuken wordt geëxperimenteerd met nieuwe ingrediënten, smaken en kooktechnieken.

- Pas recepten aan op basis van feedback zoals een chef-kok zijn gerechten proeft en aanpast op basis van de feedback van proevers. Luister naar de ervaringen en suggesties van medewerkers en stakeholders en pas je methode aan op basis van hun input. Immers, dit draagt bij aan het continu kunnen verbeteren.

Perfectie is een streven

We erkennen dat het nastreven van perfectie een voortdurende inspanning vereist en dat ook ons boek niet perfect is. We willen dat dit kookboek voortdurend evolueert door bijvoorbeeld nieuwe recepten en culinaire trends op het gebied van organisatie- en procesverbetering. Om die reden publiceren we de komende tijd blogs en podcasts en voegen extra methoden en technieken toe die via een website gratis worden aangeboden. Zo geven we steeds meer inzichten in en lading aan het onderwerp.

We wensen iedereen dan ook veel continu verbeterplezier toe: eet smakelijk!

Over André van Hofwegen

André van Hofwegen streeft naar de perfecte organisatie. Al meer dan 15 jaar helpt hij organisaties binnen de overheid, zorg en dienstverlening om de filosofie van continu verbeteren te internaliseren. In zijn rol als adviseur, trainer en coach heeft hij inmiddels honderden mensen en tientallen organisaties begeleid in de wereld van onder andere procesmanagement, lean en six sigma.

Over Willem-Jan Vos

Willem-Jan Vos heeft jarenlange ervaring met het ontwikkelen en implementeren van complexe verbeterprojecten in organisaties. Hij heeft talloze consultants getraind in hun vakgebied. Hij is verbonden bij adviesbureau Improven dat is gespecialiseerd in continu verbeteren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden