Recensie

Het Contentkanon - ‘Schieten met scherp in plaats van hagel’

Online content voelt steeds vaker als schieten met hagel. Veel lawaai, weinig impact. In ‘Het Contentkanon’ legt Chantal Smink haarscherp uit waarom oude contentstrategieën niet meer werken en hoe je wél raak schiet. Geen losse flodders, maar gerichte content die wél doordringt. Dit boek is je nieuwe munitie.

Nicol Tadema | 10 juli 2025 | 2-4 minuten leestijd

SEO anno 2025 levert nog maar mondjesmaat verkeer op: van elke 1.000 zoekopdrachten leiden er nog maar 374 naar een externe site. Confronterende cijfers waaruit je maar 1 ding kan concluderen: wie nog steeds mikt op kliks naar de eigen website, schiet met een verouderd geweer.

Maar hoe word én blijf je een contentkanon? Smink neemt je mee in haar boek Het Contentkanon. Niet met 1, maar met meerdere strategieën.

Stop met crappy content

Zo rekent Smink genadeloos af met gemakzuchtige marketing. Hiervoor gebruikt ze onder andere de metafoor van appeltaartencontent. Ofwel voorspelbare, overgeproduceerde content. Iedereen (behalve Gordon Ramsey) die appeltaartencontent produceert, bevindt zich op een mijnenveld.

Maar wat voor content werkt dan wel? Het boek is een ode aan content die ergens over gáát. Onderaan de streep betekent dat je niet moet posten voor het algoritme maar dat je post vanuit relevantie, voor je publiek. Dat betekent bijvoorbeeld dat je content durft ‘vrij te geven’ op jouw social kanalen. Hierbij pleit Smink voor een Zero Click-aanpak, waarbij jouw doelgroep kan consumeren zonder door te hoeven klikken.

Van keywords naar klantvragen

Smink leert je mikken op wat mensen écht willen weten met QPAFFCGMIM. Last van een brain freeze? Denk je nu QPAFF-whattus? Snap ik. Het is een onuitspreekbare letterbrij maar bovenal een slim acroniem voor een krachtig framework. Zo staat de Q voor Questions en de P voor Problems. Voor de rest van het alfabet kan je terecht op pagina 160 van Het Contentkanon.

Wat levert het QPAFFCGMIM-framework jou op? Geen losse flodders, maar een handvat om de juiste munitie te kiezen voor gerichte communicatie die je doelgroep raak.

Video-first als krachtigste kogel

In het boek pleit Smink voor een video-first aanpak. Video is niet langer een ‘extraatje’, maar het vertrekpunt voor je strategie. Vanuit die video kun je, zeker met de inzet van AI-tools, van alles maken: van short tot podcast. Van blog tot social post, zo schrijft ze in haar boek.

Vind je video nog ingewikkeld? Dan kan je terugvallen op meerdere superpraktische tips. Zo deelt Smink tips over het filmen met de smartphone en welke gimballs, statieven en microfoons een aanrader zijn. Als rasechte videodummy word ik blij van die praktische insteek.

Als een sniper: scherp, snel en raak

Als neurocopywriter met onder andere 5 boeken op mijn naam, kijk ik als een scherpschutter naar elke tekst en kijk ik of deze nóg beter kan. Na lang loeren vond ik uiteindelijk zo’n verbeterpunt in het aantal keer dat de woorden ‘zou’, ‘zal’ en ‘zullen’ zijn gebruikt. Nu val ik normaliter in slaap zodra er in een tekst dit soort passieve werkwoordvormen worden gebruikt. Toch blijf ik klaarwakker tijdens het lezen van Het Contentkanon. Smink schrijft namelijk zoals content hoort te zijn: beeldend, concreet en zonder omwegen. Haar stijl zit vol rake metaforen en zinnen die beklijven. De eerder aangehaalde term appeltaartencontent is er zo 1: herkenbaar én confronterend.

Conclusie: dit is géén losse flodder

Het Contentkanon is geen boek met losse flodders of SEO-trucjes maar maakt z’n belofte waar: het is een gereedschapskist vol strategieën waarmee je direct aan de slag kunt. En dat is broodnodig, nu het speelveld volledig op z’n kop staat.

Over Nicol Tadema

Nicol Tadema schrijft en spreekt over 101 beïnvloedingstechnieken. Haar doel? Mensen helpen om hun conversie en omzet een boost te geven. Nicol is o.a. auteur van de bestsellers De 7 magische woorden en 101 beïnvloedingstechnieken. Naast spreker en auteur is zij Cialdini Certified Coach, Ethical Influence Practitioner en Online Influencer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden