Recensie

Lekker vet - Alles over olijfolie

Elian van 't Westeinde | 15 november 2017

strong>Uitnodigingen voor proeverijen krijg ik wel vaker. Maar een olijfolieproeverij in een heuse designmeubelzaak? Dat is nieuw. ’t Is een intrigerende combinatie: olie en design. En gewaagd ook. Want wie zit er te wachten op vetvlekken op een exclusieve bank van een bekende Italiaanse ontwerper? Gregor Christiaans durft het aan. En ik voeg me met plezier bij het gezelschap. Ik vind het wel tijd me eens te verdiepen in het ‘vloeibaar goud’. Olijfolie heeft immers al jaren geleden de boter in mijn keuken volledig vervangen. En ook in de schijf van vijf krijgt olijfolie tegenwoordig al een prominente plek.

Basisboek
De proeverij van Gregor Christiaans staat als een huis. Net als het boek dat hij na een crowdfundingsactie in eigen beheer heeft uitgegeven. Lekker vet, alles over olijfolie geldt vanaf nu als hét basisboek over olijfolie. De eenvoud van de cover - een paar smakelijke olijven op een zwarte ondergrond - komt helemaal overeen met de korte, duidelijke titel. Leuk om te lezen is hoe de auteur zelf gepassioneerd raakte door olijfolie. Zijn avontuur  begint op een vakantie in een ingeslapen kustdorpje op Kreta waar al gauw de verveling toeslaat. In het dorpscafé maakt Gregor kennis met Manolis, een Griekse olijfoliebaron. De vonk slaat over en Gregor slaat een nieuwe weg in. Hij schoolt zich en verzamelt alle mogelijke kennis over olijfolie. Daarnaast begint hij Olijfbedrijf. Inmiddels is Gregor een internationaal gecertificeerde olijfolieproever. Bijzonder, want slechts vier andere Nederlanders dragen deze titel.

Culinair
Alles wat ik opsteek van de proeverij staat ook in het ruim 160 pagina’s tellende naslagwerk. Het leest lekker weg en is voorzien van getekende illustraties en foto’s. Alle facetten van olijfolie passeren de revue. Je leest en bladert eenvoudig heen en weer tussen feitjes en weetjes over de herkomst van olijfolie, hoe dat past in een gezond dieet, over het productieproces, de regelgeving, het culinair gebruik. In het boek staan interviews met mensen die ertoe doen in de olijfoliewereld. Zes chefs geven een recept met hun favoriete olijfolie. Ook de kunst van het proeven krijgt aandacht. Handig zijn de  tien gouden tips waarmee de schrijver de lezer wijst waarop hij moet letten bij de aanschaf van een olie.

Slimme vragen
Omdat in de olijfoliewereld veel onzinverhalen de ronde doen, legt de auteur uit wat waar is en wat niet. Eén hoofdstuk is volledig gewijd aan fraude, in de olijfoliewereld zo oud als de weg naar Rome. Gregor vat het probleem in één zin samen: ‘Als je alle flessen uit de winkels haalt waarop staat made in Italy, zou Italië vijf keer zo groot moeten zijn’.

Maar bij het zien van de stoere knoestige olijfboomgaard in de fotoreportage, pak je het liefst het eerste het beste vliegtuig richting Kreta. Stop dan vooral dit boek in je bagage, zodat je het lijstje slimme vragen kunt gebruiken bij een bezoek aan de olijfboomgaarden.

Over Elian van 't Westeinde
Elian van ’t Westeinde is freelance journalist. Vanuit Zeeland werkt ze voor verschillende opdrachtgevers. Ze stond aan de wieg van Zilt Zeeland en Smaakmaker, magazines met verhalen over de streek en lokale producten. Verder werkt ze als freelance eindredacteur bij de PZC, het regionale dagblad. Vragen of opmerkingen? Stuur een mail naar: evantwesteinde [ad] xs4all.nl

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

    Personen

      Trefwoorden