Food Safety Regulation in Europe
A Comparative Institutional Analysis
Samenvatting
Het laatste decennium is Europa opgeschrikt door diverse problemen met de voedselveiligheid; denk bijvoorbeeld aan BSE, dioxinevergiftiging en de toename van het aantal salmonellabesmettingen. Ook gentechproducten en de publieke aandacht voor biotechnologie en het dierenwelzijn zijn steeds vaker discussiepunten. Als gevolg hiervan hebben Europese lidstaten en organisaties hun regels voor voedselveiligheid aangepast.
Dit boek gaat in op de juridische en organisatorische aspecten van voedselveiligheidsvoorschriften in Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden, Hongarije en in Europees verband. De keuze voor de landen in dit boek komt voort uit de diverse problemen die gespeeld hebben en hoe de regelgeving zich vervolgens heeft ontwikkeld. Frankrijk, Engeland, Duitsland en de EU waren de hoofdrolspelers van de BSE-crisis in 1996. Aan Zweden ging dit voorbij en Hongarije werd pas lid van de EU na deze crisis.
Speciale aandacht wordt besteed aan de wetenschappelijke onzekerheid en politieke tegenstellingen, de principes van good governance en hoe de regelgever daarmee omgaat. Op basis hiervan geeft het boek een aantal overeenkomsten en verschillen tussen de diverse systemen en geeft daarmee aan wat momenteel de uitdagingen zijn op dit gebied. Het biedt dan ook een goede basis om na te denken over een herziening van deze systemen.
Specificaties
Inhoudsopgave
(Ellen Vos and Frank Wendler)
List of Authors
List of Abbreviations
1. The Scientific Approach to Comparing Institutional Rearrangements in European Food Safety Governance
(Marion Dreyer and Ortwin Renn)
1. Introduction
2. Research Background and Objectives
3. Methods and Analytical Focus
4. Conceptual Clarifications: Complexity, Uncertainty and Ambiguity as Key Challenges
2. Institutional Re-Arrangements in European Food Safety Governance: A Comparative Analysis
(Marion Dreyer, Ortwin Renn, Karin Borkhart and Julia Ortleb)
1. Introduction
2. Allocation of Responsibilities for Risk Assessment and Risk Management
3. Incorporation of Democratic Horms in the Risk Analysis Process
4. Attention to Scientific Uncertainties
5. Discussions and Major Conclusions
3. Food Safety Regulation at the EU Level
(Ellen Vos and Frank Wendler)
1. Introduction
2. Scope and Reasons for Institutional Change of EU Food Safety Regulation
3. The Institutional Framework of EU Food Safety Regulation from the Year 2002
4. Good Governance: Excellence, Independence, Transparency, Participation and Accountability
5. Handling of Complexity, Uncertainty and Ambiguity
6. Food Safety Regulation in Practice
7. Conclusions
4. Food Safety Regulation in the UK
(Charlote Yapp)
1. Introduction
2. Scope and Reasons for Institutional Change of Food Safety Regulation
3. The Institutional Framework of UK Food Safety Regulation
4. Excellence, Independence, Transparency, Participation, Accountability
5. Handling of Complexity, Uncertainty and Ambiguity
6. Food Safety Regulation in Practice
7. Conclusions
5. Food Safety Regulations in France
(Claire Mays, Mathieu Jahnich and Marc Poumadère)
1. Introduction
2. Scope and Reasons for Institutional Change of Food Safety Regulation in France
3. The Institutional Framework of France's Food Safety Regulation
4. Good Governance: Excellence, Independence, Transparency, Participation, Accountability
5. Handling of Complexity, Uncertainty and Ambiguity
6. Food Safety Regulation in Practice
7. Conclusions
6. Food Safety Regulation in Germany
(Kerstin Dressel, Stefan Böschen, Michael Schneider, Willy Viehöver, Monika Wastian and Frank Wendler)
1. Introduction
2. Scope and Reasons for Institutional Change of Food Safety Regulation in Germany
3. The Institutional Framework of German Food Safety Regulation
4. Good governance: Excellence, Independence, Transparency, Participation, Accountability
5. Handling of Complexity, Uncertainty and Ambiguity
6. Food Safety Regulation in Practice
7. Conclusions
7. Food Safety Regulation in Sweden
(Celio Ferreira, Asa Boholm and Karin Borkhart)
1. Introduction
2. Scope and Reasons for Changes in Food Safety Regulation
3. The Institutional Framework of Swedish Food Regulation
4. Principles of Good Governance
5. Food Safety Regulation in Practice
6. Conclusions
8. Food Safety Regulation in Hungary
(Zoltán Ferencz, Mariann Hajdu and Anna Vári)
1. Introduction
2. Scope and Reasons for Institutional Change of Food Safety Regulation in Hungary
3. The Institutional Framework of Hungarian Food Safety Regulation
4. Good Governance: Excellence, Independence, Transparency, Participation, Accountability
5. Handling Uncertainty and Ambiguity
6. Food Safety Regulation in Practice
7. Conclusions
Bibliography
Ius Commune Europaeum
Anderen die dit boek kochten, kochten ook
Rubrieken
- cadeauboeken
- computer en informatica
- economie
- filosofie
- flora en fauna
- geneeskunde
- geschiedenis
- gezondheid
- jeugd
- juridisch
- koken en eten
- kunst en cultuur
- literatuur en romans
- mens en maatschappij
- naslagwerken
- non-fictie informatief/professioneel
- paramedisch
- psychologie
- reizen
- religie
- schoolboeken
- spiritualiteit
- sport, hobby, lifestyle
- thrillers en spanning
- wetenschap en techniek
- woordenboeken en taal