MELK
Een 10.000-jarige haat-liefdeverhouding
Samenvatting
De opzienbarende geschiedenis van mens en melk - van oudheid tot heden
Een geweldig geschreven geschiedenis van de verhouding tussen mensen en melkproducten, geheel in lijn met Kurlansky’s eerdere bestsellers als Kabeljauw, Zout en Papier.
Moedermelk is het belangrijkste voedingsmiddel voor baby's, maar het was de melk van andere zoogdieren die de mens meer dan 10.000 jaar geleden ging cultiveren. Oorspronkelijk werd melk verwerkt tot kaas, yoghurt, kefir en allerlei andere vernieuwingen die lactose voor de volwassen mens verteerbaar maakten. We gingen de melk zelf pas drinken toen we door een genetische mutatie lactosetolerant waren geworden.
Vroeger hielden veel families een of meerdere melkkoeien en dronken hun eigen melk. Na de Industriële Revolutie, toen steeds meer mensen in de stad gingen wonen – ver weg van de koe – leidde het drinken van melk nogal eens tot ernstige ziektes. Pas toen het pasteuriseren was uitgevonden, en verplicht werd gesteld, kon melk op grote schaal worden geproduceerd en gedronken. In onze tijd wordt er weer volop over melk gediscussieerd, gaan er stemmen op voor rauwe melk en zijn er zorgen over het dierenwelzijn.
Specificaties
Inhoudsopgave
U kunt van deze inhoudsopgave een PDF downloaden
Deel 1: DE VEILIGHEID VAN WRONGEL
1. In den beginne was het zoet
2. Verzuren in de Vruchtbare Halvemaan
3. Kaasbeschaving
4. Boterige barbaren
5. Woestijnmelk
6. Dagen van melk en bier
7. Kaaskoppen
8. Pudding maken
9. De favoriete melk van iedereen
Deel 2: TWEE DRINKEN OP EIGEN RISICO
10. Melk om voor te sterven
11. De eerste veilige melk
12. Een nieuwe en eindeloze strijd
13. Industriële koeien
14. Moderne keukens
Deel 3: WAARHEDEN ALS EEN KOE
15. De boterbergen van Tibet
16. China’s groeiende tolerantie
17. Problemen in het koeienparadijs
18. Rauw vakmanschap
19. Op zoek naar consensus
20. Riskante initiatieven
Dankwoord
Bibliografie
Over de auteur
Rubrieken
- cadeauboeken
- computer en informatica
- economie
- filosofie
- flora en fauna
- geneeskunde
- geschiedenis
- gezondheid
- jeugd
- juridisch
- koken en eten
- kunst en cultuur
- literatuur en romans
- mens en maatschappij
- naslagwerken
- non-fictie informatief/professioneel
- paramedisch
- psychologie
- reizen
- religie
- schoolboeken
- spiritualiteit
- sport, hobby, lifestyle
- thrillers en spanning
- wetenschap en techniek
- woordenboeken en taal